A kamatstop gátat szab az elszabaduló hiteltörlesztőknek

A kamatstop gátat szab az elszabaduló hiteltörlesztőknek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-29 Frissítve: 2022-08-30
 

Tovább emelkedett a Bubor értéke az elmúlt hetekben, ez azt is jelenti, hogy a kamatstop jelentősége is egyre nagyobb: a kormány intézkedése nélkül az érintett 330 ezer család hitelének a kamata megháromszorozódna. De mi történik, ha év végével tényleg átszakad ez a gát?

Mi az a kamatstop?

A változó kamatozású lakáshitelek a leginkább kitettek a piaci folyamatoknak. (Ezek kamatát a bank akár éven belül is egyoldalúan módosíthatja.) Ez természetes, hiszen ezen kölcsönök kamatát közvetlenül befolyásolja a Bubor mutató, azaz a rövid futamidejű bankközi kamatok alakulása. (A Bubor mutató értékének változása gyakorlatilag automatikusan beépülne kamatfordulókor az érintett kölcsönök kamatába.)

Márpedig a pénzpiaci hozamok, így a Bubor értéke is jelentősen emelkedett az elmúlt időszakban. Köszönhető ez a magas inflációnak és a jegybank folyamatos kamatemeléseinek. Emiatt mintegy 330 ezer családnak – ennyi rendelkezik ugyanis Buborhoz kötött kamatozású lakáshitellel – törlesztőrészlete érdemben megemelkedne.

Ettől a változástól védi a családokat a kamatstop, ezen kormányzati intézkedés értelmében ugyanis kamatfordulókor a bankoknak a Bubor mutató 2021. október 27-i értéke alapján kell meghatároznia a kamatot. Ez pedig jelenlegi piaci környezetben érdemi segítséget jelent.

Hirdetés

Hirdetés

Szeptembertől háromszorosára emelkedne az érintett lakáshitelek kamata a kamatstop nélkül

De mekkora a jelentősége a kamatstopnak? Ennek megítéléséhez érdemes megnézni a Bubor értékének alakulását. Tavaly október végén a mutató értéke különböző futamidők esetén 2,02-2,40 százalék között volt. A kamatstop ideje alatt, azaz 2022. év végéig ez alapján fogják meghatározni az érintett hitelek törlesztőjét.

A mutató augusztus 29-i értéke 12,36-13,68 százalék. A kamatstop nélkül a mai mutató értéke alapján határoznák meg a szeptemberben forduló hitelek kamatát.

Háromszorosára növekedne a szeptemberben forduló lakáshitelek kamata a kamatstop nélkül

De milyen hatása van a tényleges hitelkamatokra a kamatstopnak? Bizony elég jelentős, mondhatni életbevágó.

Fontos
Ha abból indulunk ki, hogy a kölcsön kamatfelára fix 2,5 százalék, akkor a kamatstop nélkül a hitelkamatok szeptembertől háromszor magasabb értéken lennének. (4,52-4,90 százalék helyett a kamat mértéke 14,86-16,18 százalék lenne.)

Az érintett hitelek negyedének a törlesztőrészletét közel felére csökkenti a kamatstop

A másik fontos kérdés a kamatstop  törlesztőrészletekre gyakorolt hatása. Szerencsére a Bubor mutatóhoz kötött kamatozású lakáshitelek nagy részénél a fennálló tartozás már csekély, a lejáratig pedig kevés idő van hátra. (Az MNB kimutatása szerint 2021. decemberében az átlagos fennálló tartozás 3 millió forint, a hátralévő futamidő pedig 8 év volt.) Ilyen együttállás mellett a kamatváltozás hatása már nem jelentős.

Ugyanakkor az érintett ügyletek negyede, mintegy 83 ezer szerződés esetében az átlagos fennálló tartozás 9 millió forint, a hátralévő futamidő pedig 15 év. Egy ilyen tipikus 3 havi Bubor mutatóhoz kötött kamatozású hitel havi törlesztőrészlete a kamatstop ideje alatt 69 ezer forint. Az intézkedés nélkül, azonban a havonta fizetendő összeg 125 ezer forint lenne szeptembertől.

Fontos
A kamatstop intézkedése a 2022. szeptemberében forduló kölcsönök törlesztőrészletét közel felére csökkenti. A havi fizetnivaló ugyanis jelenleg 55 százaléka csupán annak a törlesztőrészletnek, amit a piaci feltételek esetén kellene fizetni.

Mi történik, ha átszakad a gát?

A kamatstop tehát számos család havi kiadását érdemben csökkenti, az intézkedés azonban csak 2022. december végéig marad érvényben. A jelenlegi előrejelzések alapján azonban a Bubor mutató értékének az idén érdemben nem csökken a várakozások szerint.

Vagyis az adósok komoly kamat-, és törlesztőrészlet emelkedésre számíthatnak. Ezt a hitel lecserélésével, azaz kiváltásával lehetne elkerülni. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag egy új hitelt venne fel az adós, amelyből a meglévő kölcsönét előtörlesztené. Az új kölcsön kiválasztása során pedig egy sokkal kiszámíthatóbb kamatozású megoldás is választható. Vagyis a további kamatemelések elkerülhetők.

Az viszont kétségtelen tény, hogy jelenleg a fix kamatozású kölcsönök induló kamata magasabb, mint a kamatstop idejére érvényes kamat: a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátora alapján a legolcsóbb ajánlat 7,29 százalék kamat mellett érhető el. Ez azt jelenti, hogy a korábbi 9 millió forint összegű, 15 éves hátralévő futamidejű kölcsön havi törlesztőrészlete 83 ezer forintra emelkedne.

Vagyis a kamatstoppal érintett adósok negyedének átlagosan az idei évben, azaz 4 hónapon keresztül 14 ezer forinttal többet kellene fizetnie, cserébe az azt követő közel 15 év alatt a havonta fizetendő összeg 42 ezer forinttal lenne kevesebb. (Azt feltételezve, hogy a Bubor mutató értéke nem változik a lejáratig.) A kezdeti nagyobb kiadások ellenére összességében az érintett adósok 7,3 millió forintot is spórolhatnak a hitelkiváltással.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés