A csak ezután igényelt diákhitelekre is vonatkozik majd a fizetési moratórium!

A csak ezután igényelt diákhitelekre is vonatkozik majd a fizetési moratórium!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-04-03 Frissítve: 2020-04-08
 

A 2020. március 19-től érvényes fizetési moratórium a diákhitelekre is vonatkozik. A diákhitelek esetében azonban nem csak a március 18-án már folyósított kölcsönök törlesztését lehet felfüggeszteni, hanem azok havi részleteit sem kell fizetni, amelyeket március 18. és december 31. között igényelnek, és év végéig válnának törlesztővé. 

Ezekre a diákhitelekre vonatkozik a hitel moratórium:

Azokra, amelyeket már törlesztenek.- Itt a március 19. utáni részleteket nem kell megfizetni. Ha az adós mégis törlesztene, akkor erről nyilatkoznia kell.

Azokra, amelyeket 2020. március 19. és december 31. között kell elkezdeni törleszteni. – Itt a törlesztés el sem kezdődik. Az első törlesztőrészlet 2021. január 1. után lesz esedékes.

Azokra a diákhitelekre, amelyeket március 19. és december 31. között igényelnek, a törlesztés pedig még 2020-ban kezdődne. –  A törlesztés itt sem kezdődik el. Az első törlesztőrészlet 2021. január 1. után lesz esedékes.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik a hitel moratórium ideje alatt a tartozással?

A jogszabályban előírt moratórium lejártáig a Diákhitel Központ a fennálló tartozásokra nem számol fel késedelmi kamatot. Vagyis, ahogy más hitelek esetében is, a moratórium időszakában felhalmozott kamat a moratórium után nem kamatozik tovább – nincs kamatos kamat -, hanem azt egyenlő részletekben a későbbi havi törlesztőkkel együtt kell majd megfizetni.

Mi a helyzet a már felmondott diákhitel szerződésekkel?

A már felmondott szerződésekre nem vonatkozik a hitel moratórium, ám a Diákhitel Központ március 18. és december 31. között nem mond fel újabb szerződéseket.

Fizethetem tovább a Diákhitelemet a moratórium ideje alatt is?

Aki megteheti, az továbbra is törlesztheti a diákhitelét (tőke és kamattartozás), erről még csak nyilatkoznia sem kell. (Ez fontos különbség a többi hitelhez képest!) Az önkéntes törlesztések a moratórium ideje alatt bármikor egyoldalúan felfüggeszthetők.

Meghosszabbodik a Diákhitel1 igénylési határideje

További rendkívüli intézkedésként a Diákhitel Központ meghosszabbítja a szabadfelhasználású Diákhitel1 termékének 2020. március 16-án lejárt igénylési határidejét. Azok a hallgatók, akik 2020. március 27-ig – Neptun rendszeren keresztül, ügyfélkapus azonosítással – igénylik elektronikus formában a szabad felhasználású Diákhitel1 terméket, már április 15-én megkapják az igényelt, maximum 350 ezer forintos összeget.

Fontos információ, hogy a hitelbírálat és fedezet nélkül igényelhető Diákhitel1 termék kamata továbbra is történelmi mélyponton, 1,99%-on áll és az igényléséhez csak magyar állampolgárságra és élő hallgatói jogviszonyra van szükség.

Ha szeretnél mindent megtudni a hitel moratóriumról, akkor a Hitel moratórium kisokos oldalon mindig friss információkat találsz!

Törlesztési moratórium kalkulátor
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés