A kocka el van vetve: lesz díjmentes készpénzfelvétel

A kocka el van vetve: lesz díjmentes készpénzfelvétel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-11-12 Frissítve: 2021-08-09
 

Tegnap este pontot tett az Országgyűlés a díjmentes készpénzfelvételt érintő kérdésre. Az ún. pénzügyi rezsicsökkentés révén jelentősen (átlagban 400 forinttal) csökkenhetnek a banki költségek, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a bankok ne érvényesítsék egyéb költségsorokon a kieső bevételt. Valljuk be őszintén, ez elég optimista jövőkép…

Hosszas huzavona után tegnap megszületett a végleges döntés. Ennek fényében  2014. február 1-től havi két alkalommal díjmentesen vehetünk fel bankszámlánkról készpénzt.  persze vannak korlátok, mégpedig maximum 150.000 forintos összeghatárig és számlánk pozitív egyenlege erejéig (tehát a folyószámlahitel terhére nem) tehetjük ezt majd meg. A lehetőséggel tulajdonképpen bárki élhet, aki betöltötte 16. életévét, valamint írásban nyilatkozik számlavezetőjénél. Amennyiben több számlával rendelkezik valaki, akkor a nyilatkozatban meg kell jelölni, hogy melyiknél szeretne élni a díjmentességgel.

Fontos, hogy kizárólag olyan számlát lehet megjelölni, amelynek tulajdonosa vagyunk. Tehát, ha önálló számlával nem rendelkezünk, akkor elesünk a díjmentes készpénzfelvételi  ehetőségtől. Egy számlához csak egy nyilatkozat tehető, azaz ha párunkkal közös számlánk van, akkor sem emelkednek sajnos az ingyenesen felvehető összegek. Természetesen bármikor dönthetünk úgy, hogy a kedvezményt egy másik bankszámlánál szeretnénk érvényesíteni. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy nyilatkozatunk mindig az adott naptári hónap 20-áig kell eljuttatnunk a bankokhoz ahhoz, hogy a díjmentességet már a következő hónapban érvényesíthessük.

Mindezek fényében végeztünk egy gyors kitekintést és megnéztük, hogy mit jelentene ez bankszámla költségek tekintetében. Azt az idilli helyzetet feltételezve, hogy semmilyen költségsoron nem érvényesítik a bankok a kiesett bevételt, az alábbiak szerint alakulnának a nagybankok legjobb számlacsomagjainak költségei 2014. február 1-től.

Pénzügyi rezsicsökkentés hatása

A számok magukért beszélnek, a pénzügyi rezsicsökkentés jegyében a banki költségek jelentős részét takaríthatnánk meg havi szinten. Persze ne feledkezzünk meg róla, hogy az előre meghirdetett kondíciók nincsenek kőbe vésve. Sőt, nagy valószínűséggel izzik a levegő a banki szakemberek körében. Kíváncsian várjuk az elkövetkezendő időszakban napvilágra kerülő hirdetményeket! És ha te sem szeretnél lemaradni semmiről a részleteket illetően, kövesd a Bankmonitort naprakészen!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés