A lakáshitelek drágulása várható?

A lakáshitelek drágulása várható?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-30
 

A magasabb infláció, a folyamatosan gyengülő forint és a bank kamatköltségeinek enyhe emelkedése miatt a lakáshitelek kamata 0,2-0,4%-kal növekedhet az elkövetkező 1,5 hónapban.

A jelenlegi kamatkörnyezet igen kedvező hitelfelvételre, ezt nagyon jól mutatja, hogy januárban már negatív reálkamatokkal lehetett lakáshitelt igényelni, azaz találhatunk olyan kedvező konstrukciót is, amelynek a kamata alacsonyabb, mint a 2019. decemberi éves infláció nagysága.

Az elemzők a jelenlegi gazdasági kilátások alapján nem várnak jelentős változást, várhatóan továbbra is olcsón lehet majd hitelhez jutni. Azonban van néhány olyan gazdasági mutató, intő jel, ami miatt érdemes alaposan megnézni milyen kamatra is számíthatunk a jövőben.

1. A bankok lakáshitel kamatköltségének alakulása

A BIRS mutató értékének – ez az a kamatszint, amelyen az egyes bankok különböző futamidőre kölcsönt nyújtanak egymásnak – alakulása általában befolyásolja a hitelkamatok alakulását. Ez érthető is, hiszen a BIRS gyakorlatilag a bankok kamatköltségét mutatja meg.

Nézzük meg a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel kamatának és a 10 éves futamidejű BIRS értékének alakulását az elmúlt egy évben. A BIRS a 2019. májusi eleji 2,44%-os értékről augusztusra 1% alá csökkent. Ez a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor alapján a hitelkamatok körülbelül 0,8%-os csökkenését eredményezte szeptember elejére.

Azóta a BIRS 1-1,5%-os sávban mozgott egészen novemberig, érdemben nem változtak a hitelkamatok sem, ősz végén 3,55 százalékos kamattal lehetett igényelni 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján a 3 legkedvezőbb ajánlat átlagos kamatértéke 300 ezer forint jövedelem, 20 éves futamidő és 10 millió forint hitelösszeg beállítása esetén.

A BIRS azonban az elmúlt két hónapban megemelkedett 0,50-0,60 százalékponttal, melyet a bankok még nem reagáltak le kamatemeléssel. Amennyiben a kamatköltség továbbra is a jelenleg szinten marad – vagy még emelkedik is -, akkor elképzelhető egy kisebb mértékű kamatkorrekció. A helyzet azonban korántsem olyan egyszerű, számos más tényezőt is figyelembe kell venni.

Hirdetés

Hirdetés

2. A forint folyamatos gyengülése és a hitelkamatok

Az egyik ilyen tényező a forint árfolyamának alakulása. A forint már tavaly is gyengült és a tendencia az idei év elején folytatódott. Jelenleg az elemzők nem várnak fordulatot, inkább a forint további leértékelődésére számítanak.

A forint 7,85%-ot gyengült 2019 márciusa óta az euróval szemben. Ha pedig további leértékelésre számítunk, akkor kevesebb külföldi befektető fog forint megtakarítást választani. Hiszen befektetésének hozama euróban – a forint gyengülése miatt – kevesebb lesz, mint a névleges kamat. Amennyiben ez a tendencia folytatódik az a kamatok – többek között a hitelkamat – emelkedését vonhatja maga után.

3. A 2019. decemberi infláció 4 százalék volt

A 2019. decemberi inflációs érték kicsivel a vártnál magasabb, 4% volt. Az árfolyamgyengülés az importon keresztül – többet kell fizetni a behozott árukért forintban – az inflációt még tovább emelheti. Magasabb inflációs környezetben pedig megemelkednek a kamatok is, hiszen mindenki legalább az áremelkedéssel azonos mértékű hozamot szeretne elérni befektetése után.

Azonban az MNB hosszú távon a infláció mérséklődését várja, szerintük a decemberi kiugró érték a 2018 év végi alacsony üzemanyagáraknak volt köszönhető.

+1 A gazdasági kilátások nem változtak

A tavalyi nyár végi kamatvágást a bank kamatköltségeinek csökkenése mellett a gazdasági kilátások változása is alátámasztotta.

Jelenleg a gazdasági helyzet – mind a hazai, mind a nemzetközi – változatlan, nem indokolja a kamatok emelkedését. A GDP – bruttó hazai termelés – a következő évben várhatóan tovább fog növekedni, egy esetleges visszaesés kockázata relatív alacsony. Az MNB éppen ezért csak akkor látja bármilyen változtatás szükségességét – például a jegybanki alapkamat megemelését -, ha az inflációs kilátások tartósan megváltoznak.

A koronavírus járvány lehetősége azonban egy olyan bizonytalan helyzetet teremt, amely teljesen átalakíthatja a gazdasági kilátásokat. Növeli a bizonytalanságot, ami – különösen a feltörekvő piacok esetében – a kamatok növekedéséhez vezethet.

A helyzet sokkal bonyolultabb, mint 2019 nyarán volt – akkor ugyanis szinte minden a kamatcsökkenés irányába mutatott -, éppen ezért jelentős kamatmódosításra nem számítunk. Ha a bankok kamatköltsége tartósan a jelenlegi szinten maradna és a forint is tovább gyengülne, akkor elképzelhetőnek tartjuk a hitelkamatok kisebb mértékű – 0,20-0,40 százalékpontos – emelkedését az elkövetkező 1,5 hónapban. Ez azonban egyáltalán nem jelentené a jelenlegi kedvező környezet végét, az esetlegesen megemelkedett kamatok még mindig igen alacsonynak tekinthetők.

Ha hitelt szeretnél igényelni érdemes a BIRS mutató értékét nyomon követned – az MNB honlapján megtalálható – és a forint árfolyamát is figyelemmel kísérned.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés