A lakásvásárlást tervező fiatalok többségének hitelre is szüksége van

A lakásvásárlást tervező fiatalok többségének hitelre is szüksége van
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-10
 

A K&H Bank felmérése alapján a 19 és 29 év közötti fiatalok 44 százaléka még a szüleivel él. A „mamahotelben” élők 60 százaléka szeretne előbb-utóbb elköltözni, közülük a legtöbben albérletbe mennének. Viszont a 3 éven belül lakásvásárlást tervezők jelentős részének hitelre is szüksége lesz az új otthon megvételéhez.

A K&H felmérése alapján a fiatalok 44 százaléka él még a szülői házban. Ez az arány kedvezőbb, mint az elmúlt időszakban volt: a korábbi negyedévekben a megkérdezettek 50-60 százaléka lakott a szüleivel.

Mikor érné meg az albérlet?

A „családi fészekben” élők közül 10-ből 6 -an szeretnének előbb-utóbb elköltözni. Az érintettek 55 százaléka azonban először albérletbe költözne, így teremtve meg az önálló háztartást. De mikor érné meg az albérlet a saját lakás vásárlásával szemben?

Ha csak anyagi oldalról nézzük, akkor két fő szempont lehet:

  • A vásárláshoz szükséges saját megtakarításunknak van-e jobb helye?
  • A vásárláshoz szükséges lakáshitel törlesztőrészlete hogyan viszonyul az albérleti díjakhoz?

Mi a helyzet az önerővel?

A lakásvásárlást jó esetben saját megtakarításból finanszírozzák meg a fiatalok. Ha hitelre is szükség van, akkor is van egy minimális önerő elvárás, ennek mértéke jelenleg a jogszabály alapján a vételár 20 százaléka. (Ettől a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek.)

A kérdés az, hogy tudnak-e a fiatalok valamilyen megtakarítást, amelynek a hozama vetekedhet a saját lakás előnyeivel. A jelenlegi piaci körülmények között ilyen – biztos, kockázatmentes befektetésről – nem találni ilyet. Még az oly népszerű Magyar Állampapír Plusz hozam is átlagosan évi 4,95%.

Mennyit kellene fizetni albérletre?

A fiatalok „első lakásként” jellemzően egy 35-40 négyzetméter alapterületű garzont keresnek. Egy ilyen ingatlan albérleti díja a fővárosban 80-100 ezer forint körül lehet. (A pontos ár a lakás állapotától, elhelyezkedésétől nagy mértékben függ.)

Egy 35 négyzetméter alapterületű pesti lakás vételára a DH Barométer adatai alapján 24 millió forint körül alakulhat. Ha minimális önerőt feltételezünk, akkor a fiataloknak 19,2, millió forint hitelre lenne szükségük a vásárláshoz. Egy ilyen hitelnek a havi törlesztőrészlete a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint 25 éves futamidőt választva 97 ezer forinttól indul. Sok múlik azonban a bankválasztáson:  legolcsóbb és legdrágább hitelajánlat havi törlesztőrészlete között ugyanis 31 ezer forint lehet a különbség. Vagyis egy jó döntéssel 25 év alatt 9,3 millió forintot lehet spórolni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Vagyis a hitel és az albérlet költségei nagyságrendileg azonosak, kicsivel nagyobbak a havi kiadások a lakásvásárlás esetén. (Ez a helyzet is megfordulhat, amennyiben a minimálisan elvártnál magasabb önerővel rendelkezünk.)

Hirdetés

Hirdetés

Miért terveznek mégis sokan albérletbe menni először?

Hiába érheti meg jobban a lakásvásárlás, vagy lenne anyagilag hasonló döntés, mint a házbérlés, sok fiatalnak ez szóba se jöhet. Pont azért, mert nincsenek meg feltétlenül az anyagi feltételei az ingatlanvásárlásnak.

Például sok fiatalnak nem elég a jövedelme a hiteltörlesztő megfizetéséhez. Ez mondjuk a fentiek alapján a bérlésnek is akadálya lehet, hiszen egy albérlet ára közel azonos a hitelköltségekkel. A másik probléma az önerővel kapcsolatban merülhet fel: sok huszonéves egyszerűen nem rendelkezik 5-6 millió forint saját megtakarítással. (Ekkora összeg minimálisan szükséges egy 25 millió forint értékű lakás megvásárlásához.)

Az MNB által felvetett javaslat elősegítheti a fiatalok lakáshoz jutását

A jegybank egy korábbi felvetése megoldást jelenthet a fiatalok önerő problémájára. Az MNB ugyanis felvetette a minimálisan szükséges önerő lecsökkentését 10 százalékra. Ez a kedvezmény kizárólag a fiatalok első lakásvásárlásakor lenne elérhető.

Ezzel a lépéssel a korábbi példában említett lakás megvásárlásához elegendő lehetne már 2,5 millió forint saját megtakarítás, vagyis felére csökkenne az elvárt önerő.

Ez a lehetőség azonban jelenleg csak javaslat szinten létezik, a jövő kérdése az, hogy megvalósulás-e az elvárt önerő csökkentése. Illetve nyilván az is kérdéses, hogy milyen egyéb feltételeket kellene majd telesíteni mindazoknak, akik az önerő csökkentésének lehetőségével szeretnének élni.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés