A lakásvásárlók nagy dilemmája: most lépjek, vagy várjak egy esetleges ingatlanár-csökkenésre?

A lakásvásárlók nagy dilemmája: most lépjek, vagy várjak egy esetleges ingatlanár-csökkenésre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-30
 

A lakáshitel felvételt fontolgatók nincsenek most könnyű helyzetben, hiszen több bizonytalansági tényező miatt egyáltalán nem egyértelmű, hogy minél hamarabb érdemes lépniük, vagy célszerű kivárniuk.

A csapból is az folyik, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megdrágultak a lakáshitelek, vagyis ugyanakkora összegért – azonos futamidő mellett – a korábbiaknál többek kell most havonta törleszteni. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint például egy 20 millió Ft összegű, 20 éves futamidőre felvett lakáshitel kamata 1,1-2,4 százalékponttal emelkedett egy év alatt attól függően, hogy milyen kamatperiódusról van szó. (A három legkedvezőbb ajánlat átlagát néztük.)

Legnagyobb mértékben (2,4%) az 5 éves kamatperiódusú termékek drágultak, míg legkevésbé (1,1%) a végig fix konstrukciók, ezért jelentősen csökkent közöttük az árkülönbség, ami az esetünkben nem éri el már a havi 3 ezer forintot sem. Egy évvel ezelőtt még más volt a helyzet, akkor a végig fix kölcsönért havi 15 ezer Ft-tal többet kellett fizetni!

Bankmonitor tipp: A hitel kamata, ezzel együtt pedig a havi törlesztő nem módosulhat a kamatperiódus alatt. Vagyis minél hosszabb a kamatperiódus, annál inkább védett az adós az esetleges kamatemelkedés negatív hatásaitól. Ha pedig csaknem annyiba kerül egy fix kamatú kölcsön, mint egy 5 vagy 10 éves kamatperiódusú, akkor egyértelmű, hogy a kiszámítható megoldás lesz az előnyösebb.

Hirdetés

Hirdetés

Tovább drágulhatnak a hitelek!

Amikor mérlegeljük, hogy most vegyünk fel hitelt, vagy várjunk esetleg néhány hónapot, hátha olcsóbbak lesznek addigra az ingatlanok, akkor kulcsfontosságú kérdés, hogy a jövőben vajon merre mozdulnak majd el a a hitelkamatok. A Bankmonitor szakértői további kamatemelkedést prognosztizálnak, ami őszig elérheti az 1,5-2 százalékpontot. Egy 1,75 százalékpontos emelkedés a példánkban szereplő 20 millió Ft-os lakáshitelnél nagyjából 20 ezer Ft-tal magasabb havi törlesztőt eredményezne, ami két évtized alatt 5 millió Ft körüli többletet jelentene teljes visszafizetésben. A drágulás hatására ráadásul ugyanakkora hitelösszeg felvételéhez magasabb jövedelemre lenne szükség, így előfordulhatna, hogy valaki ősszel kevesebb hitelhez juthatna, mint most.

Egy 20 millió Ft-os lakáshitel ára most, illetve egy 1,75%-os kamatemelkedést követően

Egyre többet ér az állami támogatás

A piaci hitelkamatok emelkedése mind a használt, mint az új építésű lakások finanszírozását megdrágítja, így azok maradnak csak változatlan pozícióban, akik állami támogatást, vagy támogatott hitelkonstrukciót vesznek igénybe a vásárláshoz. Ilyen például a maximum 2,5% fix kamatú NHP ZOP zöld lakáshitel, a legfeljebb 3% fix kamatú csok-hitel, valamint a szabad felhasználású, ám többnyire mégis ingatlancélra fordított Babaváró hitel.

Igen ám, de a zöld lakáshitel 200 milliárdos kerete kimerülőben van, számos nagy bank már nem is fogad be újabb igényléseket.  A Babaváró pedig elvileg 2022. végéig érhető csak el, ha pedig nem lesz folytatása, akkor ez jelentősen szűkíti a fiatalok mozgásterét az ingatlanpiacon. A támogatott konstrukciók egy részének kivezetése és a piaci hitelek drágulása együttesen drámai hatással lehet majd, ugyanis 2022. januárban a kihelyezett lakáshitelek 36%-a támogatott volt, miközben egy évvel korábban még csak 10% volt az arányuk.

Merre mozdulhatnak a lakásárak?

A lakásárak alakulását rendkívül nehéz megjósolni, ugyanis számos, gyakran egymással ellentétes irányba ható tényező befolyásolja azt. A piaci hitelek drágulása, valamint a zöld hitel kimerülése mindenképpen gyengíti a vevői oldalt, miközben a magas építési költségek, valamint a reálbérek esetleges további emelkedése árfelhajtó hatású. Összességében a Bankmonitor szakértői októberig 3%-os lakásár csökkenést prognosztizálnak októberig. Az árcsökkenésre apellálni azonban rendkívül kockázatos, hiszen míg ez 6-10 hónapos időtávon rendkívül bizonytalan, a hitelek további drágulása borítékolható. Vagyis kijelenthetjük, hogy minél később vesz fel valaki lakáshitelt, annál többet kell majd fizetnie magáért a finanszírozásért.

De nézzük, milyen hatása lehet a lakásárak és a hitelkamatok együttes változásának egy átlagos értékű ingatlan esetében? A legfrissebb Duna House Barométer szerint 643 ezer Ft a pesti tégla építésű lakások átlagos négyzetméterára jelenleg, vagyis egy 50 négyzetméter alapterületű ingatlanhoz átlagosan 32,15 millió forintért lehet hozzájutni. Ha valaki ezt 20 millió Ft lakáshitelből vásárolná meg, akkor jelenleg havi 137 ezer forint havi törlesztőre számíthat fix kamattal, míg a teljes visszafizetendő összeg két évtized alatt 32,9 millió Ft lenne.

Amennyiben őszig nem változna a négyzetméterár, ám a hitel 1,75%-kal drágulna, akkor a 20 millió Ft kölcsönért már 157 ezer Ft-ot kellene törlesztenie, ennek határára pedig 37,6 millió Ft-ra hízna a bank részére összegégében visszafizetendő összeg.

Ha őszre csökkenne a lakás ára 3%-kal, akkor ez 623 710 Ft-os négyzetméterárat jelentene, azaz a lakáshoz a jelenleginél kb. 950 ezer Ft-tal olcsóbban juthatna hozzá a vevő. Emiatt – változatlan meglévő önerő esetén – kevesebb hitelre volna szüksége a vásárláshoz, ám mivel a hitelek közben drágulnának, a havi törlesztő végül 149 300 Ft volna, míg a teljes visszafizetés 35,8 millió Ft-ra jönne ki. Látható tehát, hogy egy esetleges 3%-os lakásárcsökkenés sem volna képes kompenzálni a hitelkamat várható emelkedését, így összegégében (önerő plusz a hitelre fizetendő teljes összeg) végül többe kerülne a vásárlás.

Természetesen a hitelből lakást vásárló szempontjából a legrosszabb forgatókönyv az, ha halogatja a hitelfelvételt, így drágábban jut finanszírozáshoz, miközben a lakásárak is emelkednek. Ha valaki ebben a forgatókönyvben bízik, akkor minél előbb lépnie kell!

Nagyobb méretért kattint a táblázatra!

Mikor kompenzálja a lakásár-csökkenés a hitelek drágulását?

Mikor érdemes kivárni a vásárlással?

Megvizsgáltuk azt is, hogy vajon milyen mértékű lakásár-csökkenés tudna kompenzálni egy esetleges 1,75%-os kamatemelkedést. Egy 25 és egy 50 millió forint értékű ingatlanból indultunk ki, amelynek az ára 3, illetve 10 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, miközben a hitelkamat a jelenlegihez képest 1,75 százalékponttal emelkedtek. Látható, a hitel drágulását nagyjából 10 százalékos lakásár-csökkenés képes csak teljes egészében kompenzálni, legalábbis ekkor lesz kisebb az önerő és a teljes visszafizetés együttes összege. Ilyen mértékű általános árcsökkenésre azonban pár hónapos időtávban aligha számíthatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés