A lassuló inflációtól még mindig messze elmaradnak a hitelkamatok

A lassuló inflációtól még mindig messze elmaradnak a hitelkamatok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-07 Frissítve: 2023-07-10
 

Júniusban az éves áremelkedés mértéke 20,1 százalék volt. Ez a májusi 21,5 százalékos értékhez képest csökkenés, de a drágulás mértéke még messze a legmagasabb az Európai Unió 27 tagországa közül. Ettől lényegesen elmaradnak a lakáshitel és a személyi kölcsön kamatai is. Ha pedig speciális termékek, szolgáltatások árát nézzük, akkor a helyzet még érdekesebb.

A KSH adatai alapján júniusban 20,1 százalék volt az éves infláció mértéke, májushoz képest pedig 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. Az éves átárazódás valamelyest lassult, de még mindig igen gyors a drágulás mértéke. Ráadásul a havi árváltozás megint emelkedést mutat.

Ugyanakkor vannak természetesen jó hírek is, például az élelmiszerárak 0,4 százalékkal mérséklődtek májushoz képest.

Ehhez képest lakáshitelt találhatunk már 7,9 százalékos kamat mellett is, míg a legolcsóbb személyi kölcsön kamata 12,04 százalék. Vagyis messze elmarad még mindig az inflációtól a lakossági hitelek költsége. De érdemes-e egyáltalán ezt az összevetést megejteni?

Hirdetés

Hirdetés

A személyi hitelek esetében egyes termékek árát érdemes nyomon követni

Nem érdemes az általános, átlagos árváltozáshoz mérni a hitelkamatokat. Jó eséllyel a kölcsönt valamilyen speciális, egyedi célra igényeljük, annak az ára lesz fontos számunkra. Nagy valószínűséggel nem több száz kiló kenyeret, vagy banánt vennénk a hitelből.

Fontos
A mindennapi kiadások finanszírozását nem szabad hitelből finanszírozni. Ez komoly pénzügyi problémákhoz vezethet: ha a rendszeres kiadásokra nem elég a pénzünk, akkor a hiteltörlesztéssel növelt kiadásokra sem lesz elég. Valami váratlan kiadás, vagy nagyobb cél érdekében már érdemes lehet hitelt igényelni.

De milyen célokat szoktunk személyi hitelből megfinanszírozni? Jellemzően autóvásárlásra, lakásunk felújítására, bútorvásárlásra, nyaralásra és meglévő hiteleink kiváltására igénylünk fedezetlen hitelt. Érdemes lehet tehát ezen termékek, szolgáltatások árváltozását összevetni a hitelkamatokkal.

Az egyes termékek, szolgáltatások éves áremelkedése 2023. június:

  • Üdülési szolgáltatás: 21%
  • Konyhabútor vásárlás: 14,6%
  • Új autó vásárlás: 14,5%
  • Személyi kölcsön: 12,04%
  • Lakásjavítás, karbantartás: 11,5%
  • Szobabútor: 9,5%
  • Használt autó vásárlás: -5,2%

A személyi kölcsön kamata nagyjából félúton helyezkedik el, számos dolog árváltozása ennél nagyobb mértékű, ugyanakkor találni ennél kisebb mértékben dráguló dolgokat is. A lényeges azonban az, hogy mennyit kell kifizetni egy év múlva az adott termékért. Induljunk ki abból, hogy a jelenlegi ár 1 millió forint, a drágulás pedig megegyezik a jelenlegivel.

Mennyi lesz az ára 1 millió forint értékű terméknek, szolgáltatásnak egy év múlva (mennyit kell kifizetni egy 1 éves futamidejű személyi hitelre)?

  • Üdülési szolgáltatás: 1 210 000 Ft
  • Konyhabútor vásárlás: 1 146 000 Ft
  • Új autó vásárlás: 1 145 000 Ft
  • Lakásjavítás, karbantartás: 1 115 000 Ft
  • Szobabútor: 1 0950 000 Ft
  • Személyi kölcsön: 1 066 410 Ft
  • Használt autó vásárlás: 948 000 Ft

Mit jelent ez? Gyakorlatilag az olcsóbbá váló használt autókat leszámítva pénzügyileg minden felsorolt tételt megérné hitelből megvennünk. Egy év alatt ugyanis a kölcsönre kifizetendő összeg elmarad a drágulás miatti áremelkedéstől. (A magasabb kamat ellenére sok esetben kevesebbet kell kifizetni a hitelre. Ez annak köszönhető, hogy kamatot csak a fennálló tartozás után kell fizetnünk, ami a futamidő alatt folyamatosan csökken.)

Fontos
Vagyis az elmúlt időszak áremelkedése alapján pénzügyileg szinte az összes korábban megemlített célunkat megérheti személyi hitelből megfinanszírozni. Valójában azonban az elkövetkező időszak drágulása lesz lényeges számunkra: átírja az eredményt az, ha valahol kisebb áremelkedést várunk a tavalyinál.

A hitelkiváltásról, adósságrendezésről eddig nem esett szó, ott egy meglévő kölcsönt cserélünk le. Éppen ezért az lesz lényeges, hogy a régi hitel kamatához képest az új kölcsön olcsóbb-e, vagy sem.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Lakáshitelnél is fontos az infláció, de más szempontból

A lakásvásárlás és lakáshitel teljesen másképp működik. Itt is érdekes lehet természetesen a lakásárak alakulása: a KSH adatai szerint 2023. első negyedévében 8,6% volt az éves áremelkedés. Ez messze elmarad az inflációtól, de a legolcsóbb lakáshitelek kamatát valamivel meghaladja.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy jellemzően 20-30 évre igénylünk lakáshitelt hosszú időre fix kamat mellett. Ezt a kamatot összevetni az elmúlt év inflációjával – vagy épp az elkövetkező év várható áremelkedésének mértékével – felesleges. Legalábbis a kapott adat nem lesz releváns.

A lakásvásárlás, lakáshitelek szempontjából jelenleg három lényeges kérdés van:

  1. Hogy alakulnak a lakásárak az elkövetkező időszakban? A dinamikus áremelkedésnek vége, de drasztikus összeomlásra nem lehet számítani, a lakások átárazódása reál értelemben az infláción keresztül zajlik.
  2. Hogyan alakulnak a hitelkamatok a jövőben? Itt kamatcsökkenésre lehet számítani az elkövetkező 1-2 évben. Azt azonban tudni kell, hogy egy ma „drágán” felvett hitelt is le lehet cserélni egy kedvezőbbre a későbbiek során.
  3. Mi lesz a lakástámogatásokkal? Jelenleg ez az egyik legégetőbb kérdés, hiszen számos támogatás megszűnik 2024-től. Erről részleteket itt olvashatsz.

Az infláció azért lényeges a hitelfelvevők számára, ugyanis ez mutatja meg, hogy a törlesztésen felül megmaradt pénzüknek mennyi lesz a vásárlóereje. Ilyen magas inflációs környezetben érdemes kisebb törlesztőt bevállalni, hogy a megmaradó pénzünk elég legyen az emelkedő árak mellett is a mindennapi kiadások finanszírozására.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés