A legősibb banki szolgáltatás – mennyiért kapsz egy széfet

A legősibb banki szolgáltatás – mennyiért kapsz egy széfet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-05-30
 

Nem kell Svájcig mennünk ahhoz, hogy biztonságban tudjuk értékeinket, hiszen a hazai nagybankok zöme rendelkezésünkre áll értékmegőrzőikkel. Akár a nyári nyaralás időtartamára, akár hosszabb időtávra szeretnénk értékeinket biztonságba helyezni, mindössze a számunkra ideális megoldást kell felkutatni. Érdemes a kérdést alaposan körbejárni, ugyanis jelentős eltérések vannak a bankok ajánlatai között.

Ideális megoldás a bankoknál elérhető széfszolgáltatás azok számára, akik féltve őrzött vagyontárgyaikat biztonságban szeretnék tudni. A szolgáltatás keretében értékeinket egy fokozottan védett helyiségben, magas fokú védelemmel ellátott széfrekeszben helyezhetjük el. A rekeszek változatos méretének köszönhetően akár kisebb méretű értéktárgyak (ékszerek, adathordozók, fontos dokumentumok), vagy akár nagyobb méretű műtárgyak is elhelyezhetőek. Persze bármit azért nem tehetünk a széfbe. Általános szabály, hogy tűz-, robbanás- vagy más veszélyes tárgyat elhelyezni nem lehet, továbbá olyanokat sem, amelynek birtoklását jogszabály tiltja. (Csupán érdekességként itt említenénk, hogy több szerződési feltétel is nevesíti, hogy készpénzt sem helyezhetünk el a rekeszben. Ez leginkább a pénzmosás megelőzésére vezethető vissza, így nem meglepő, hogy egy hatósági megkeresés esetén a bank köteles a széfet kinyitni.)

Biztonságérzetünket tovább fokozhatja, hogy az elhelyezett tárgyakra a bank felelősséget vállal. Ez jellemzően a széfben lévő értéktárgyak tűz, és elemi csapásból, valamint betörésből (lopás, rablás) eredő károsodására vonatkozik. Ilyen esetekben a keletkezett kár után, de legfeljebb a szerződésben megjelölt biztosítási összegig a bank kártérítést fizet. A széfszolgáltatást a bankok természetesen díj ellenében nyújtják, amely jellemzően magában foglalja a kártérítési értéket is. Amennyiben az elhelyezett értéktárgy számunkra magasabb értéket képvisel, több banknál is lehetőség van kiegészítő biztosítás megkötésére. A biztosítás díja általában millió forintonként 200-500 Ft+ÁFA/hó, persze akadnak szélsőségek, amikor akár 3.000 Ft+ÁFA/hó is lehet egy 2 millió Ft-os kiegészítő biztosítás esetében. A széfszolgáltatás havi díján felül egyéb költségek is felmerülhetnek, amelyek bankonként igen eltérőek. Ezért a szolgáltatás igénybevételét megelőzően feltétlenül tájékozódjunk, hogy milyen plusz akár egyszeri, akár rendszeres díjak kerülnek felszámításra.

szef

Ugyan a szolgáltatás a legtöbb banknál elérhető, mégis nehézséget okoz szabad széfet találni, főként Budapesten. A bankok a szolgáltatást csak egyes bankfiókokban biztosítják és a rendelkezésre álló széfek általában mind kihasználtak. Valahol feltétel, hogy a banknál számlánk legyen, míg máshol ez nem feltétlenül szükséges, de a széfhez jutási esélyeinket javíthatjuk, ha a bank aktív ügyfelei vagyunk. A széfek telítettsége esetén ugyan várólistára feliratkozhatunk, de tekintettel arra, hogy a széfszolgáltatásra szóló szerződéseket a bankok általában határozatlan időre kötik, nem valami biztató alternatíva, amikor a banki alkalmazottak ennek a lehetőségét említik.

A nagy keresletre való tekintettel, ezt a piaci rést felismerve szerencsére jelen vannak a bankokon kívül más szereplők is, akik például kifejezetten ilyen irányú tevékenységre szakosodtak. Természetesen az sose baj, ha ezeket az ajánlatokat némi fenntartással kezeljük (elsősorban a biztonsági szempontokat fontos szem előtt tartani), de ha alaposan körbejárjuk a lehetőségeket, akkor nagy meglepetésekkel nem szembesülhetünk.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés