A legtöbb bankszámla olcsóbb lett 2019-re

A legtöbb bankszámla olcsóbb lett 2019-re
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-02 Frissítve: 2021-12-29
 

Nemrég körbejárt a médiában a hír, miszerint drágulnak a bankszámlák. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történt a banki költségekkel az elmúlt egy évben, többet vagy éppen kevesebbet kell fizetnünk?

Az egyes bankszámlák költségei folyamatosan változnak, attól függően, hogy az adott bank éppen az állomány vagy a bevétel növelését tekinti elsődleges célnak. Ezen kívül természetesen az infláció mértéke is befolyásolja az árakat, hiszen minden vállalkozás igyekszik reálértéken tartani, vagy ehhez képest növelni a bevételeit. Az átlagos infláció 2018-ban 2,8% volt, míg 2019. márciusban már 3,7%-ot mértek az egy évvel korábbi adathoz képest, így ennek elvileg van és lehet még drágító hatása.

Egy-egy számla drágulásából vagy árcsökkenéséből nem érdemes még messzemenő következtetéseket levonni, ám a Bankmonitor bankszámla kalkulátora 13 bank mintegy 60 számlájának kondícióit hasonlítja össze, így a trendek ezek alapján már jól látszanak. (Ezzel a kalkulátorral megkeresheted a bankolási szokásaidnak leginkább megfelelő számlát, ami éves szinten több tízezer Ft megtakarítást is jelenthet.)

Kezdjük az ingyenes bankszámlákkal! Ezen a téren jó hír, hogy ahogy egy éve, úgy most is találni teljesen ingyenes bankszámlát, ahol nem csak a havi díj, hanem az összes fontos tranzakció díjmentes. A bankmonitoron keresztüli igénylés esetén ingyenes CIB ECO bankszámlánál ráadásul annyi változás történt, hogy míg korábban az első évben volt csak ingyenes, addig idén már az első két évben nem kell fizetni érte. (Ennél nincs például havi díj, tranzakciós díj, átutalási díj, éves kártyadíj és készpénzfelvételi díj sem.)

A legolcsóbb lakossági számláknál egyébként a díjak csökkenése látható, a MagNet Bank Diamond számlájának két éves költsége például 1248 Ft-tal csökkent átlagos számlahasználatot alapul véve, míg az OTP Smart Szolgáltatáscsomagnál 372 Ft a csökkenés. Ahol drágulást történt, ott is főleg azért, mert egy ideiglenes akciót vezetett ki a bank. A prémium szegmensben történt több áremelés is, ám ezek is minimális mértékűek, hiszen a legjobban dráguló Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számlacsomagnál sem haladja meg két év alatt az 5832 Ft-ot, ami ebben alig 1%-os emelést jelent.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorral számszerűsítve is megnézheti, hogy az egyéni bankolási szokásai alapján az egyes számlák milyen költséget jelentenének az első és a második évben.

Hirdetés
Hirdetés