A Magyar Bankholding kamatcsökkentése átrendezte a lakáshitelpiacot

A Magyar Bankholding kamatcsökkentése átrendezte a lakáshitelpiacot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-02
 

A fokozódó banki verseny meghozta hatását: végre nem csak kamatemelésről számolhatunk be, a Magyar Bankholding két tagja ugyanis érdemben csökkentette lakáshitelének kamatát. Ugyanakkor 9 nagybank közül ötnél drágultak a kölcsönök, kettő pedig nem változtatott hitele kondícióin.

Újabb kamatemelésről számolhatnak be a Bankmonitor szakértői: Egy hónap alatt 9 nagybank lakáshitelének átlagos THM értéke 0,28 százalékponttal emelkedett. Május elején egy 30 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönt még 7,06 százalékos átlagos THM mellett lehetett igényelni 600 ezer forintos nettó fizetéssel. Jelenleg egy hasonló kölcsön teljes hiteldíj mutatójának értéke 7,34 százalék körül mozog.

Az átlagnál azonban sokkal izgalmasabb az hogy az egyes bankok mit is léptek az elmúlt egy hónapban.

A kép nagyon vegyes:

  • 5 pénzintézet érdemben megnövelte lakáscélú jelzáloghitelének kamatát.
  • 2 bank nem változtatott az elmúlt hónapban a kondíciókon.
  • Ugyanakkor két pénzintézetnél – a Magyar Bankholding tagjainál – jelentősen csökkentek a kamatok.

Mennyit drágult 30 millió Ft lakáshitel egy hónap alatt? (2022. május és június között)

Hirdetés

Hirdetés

Hol igényelhető a legkedvezőbb feltételekkel lakáshitel?

A legtöbb igénylés előtt álló magyart érthető módon az érdekli, hogy a kamatváltozások után hol érdemes felvenni az ingatlankölcsönt. E tekintetben is teljesen átrendeződött a piac. Példaként nézzük meg, hogy hol igényelhető a legkedvezőbb feltételekkel 30 millió forint kölcsön használt lakás vásárlásra, 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus mellett. Az igénylők jövedelme nettó 600 ezer forint.

  1. Az MKB Banknál érhető el a legkedvezőbb feltételekkel a kérdéses hitelösszeg. A THM értéke 6,63%, a kamat nagysága 6,40%. A havi törlesztőrészlet 222 366 forint, 20 év alatt összességében 53 449436 forint.
  2. A második legjobbnak a Takarékbank ajánlata bizonyult. A teljes hiteldíj mutató értéke 6,74%, a kamat mértéke 6,40%. A havonta fizetendő összeg 223 586 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 53 882 118 forint.
  3. A harmadik legkedvezőbb feltételekkel az UniCredit Banknál igényelhető a kért hitelösszeg. A kölcsön kamata 6,59%, a THM értéke pedig 6,90%. Az induló törlesztőrészlet 227 343 forint, 20 év alatt összesen 54 641 599 forintot kellene fizetni a felvett összegre.

Látható, hogy a kamatcsökkentés miatt a Magyar Bankholding két tagjánál érhető el a legkedvezőbb kondíciók mellett a kért hitelösszeg. Nagyon sok múlik a választáson: 30 millió forint hitelre 20 év alatt már a harmadik legkedvezőbb hitelt választva is 1,2 millió forinttal kellene többet visszafizetni, mint a legolcsóbb kölcsönre.

Természetesen a bankok eltérő feltételekkel, kamatok mellett kínálnak kölcsönöket a különböző élethelyzetben lévő embereknek. (Fontos szempont lehet a jövedelem nagysága, a hitelösszeg, de még a lakáscél is.) Éppen ezért mindenkinek érdemes egyedileg megnéznie, hogy milyen kölcsönöket kínálnak számára a pénzintézetek. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora néhány adat megadását követően bemutatja az egyes bankok legkedvezőbb ajánlatait.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés