A MÁP Plusz betör a bizniszbe – mennyit vettek belőle az első héten?

A MÁP Plusz betör a bizniszbe – mennyit vettek belőle az első héten?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-06-11
 

Múlt héten debütált a megújult Magyar Állampapír Plusz, amely sokkal kedvezőbb feltételeket kínál az eredeti módozatánál. Lássuk, mennyi pénzt lapátoltak bele az első héten a befektetők!

Múlt héten fontos változások történtek a lakossági állampapírok háza táján: felturbózták a Magyar Állampapír Pluszt, kivezették az Egyéves Magyar Állampapírt, valamint csökkentették a Kincstári Takarékjegyek kamatát. Most megnéztük, hogyan hatott mindez a befektetők preferenciáira.

Hogyan változtak a MÁP Plusz kondíciói?

A Magyar Állampapír Plusz a legtöbb ismérvét illetően változatlan maradt: továbbra is 5 év futamidejű, lépcsőzetesen emelkedő kamatozású, visszaváltási opciót magában foglaló állampapírról beszélhetünk. A legfőbb változás a kamatok mértékét illetően történt: a mostani típus fix 6,73%-os évesített hozam elérését teszi lehetővé a korábban megszokott fix 4,95% helyett.

Az új MÁP Plusz kamatai az alábbiak szerint alakulnak:

  • 1. kamatperiódus (2024.06.04-től 2025.06.27-ig): évi 6,25%;
  • 2. kamatperiódus (2025.06.27-től 2026.06.27-ig): évi 6,50%;
  • 3. kamatperiódus (2026.06.27-től 2027.06.27-ig): évi 6,75%;
  • 4. kamatperiódus (2027.06.27-től 2028.06.27-ig): évi 7,00%;
  • 5. kamatperiódus (2028.06.27-től 2029.06.27-ig): évi 7,25%.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit vittek a héten a különféle állampapírokból?

Az Államadósság Kezelő Központ heti rendszerességű publikációjából kiolvasható, hogy mennyi pénzért vittek az egyes állampapírokból a lakossági befektetők. Ezek ismeretében pedig azt is észrevehetjük, ha például a kínálat változásának hatására módosulnak a megtakarítók preferenciái.

Az alábbi ábrán az elmúlt 5 hét (2024. május 6-tól június 9-ig terjedő időszak) bruttó értékesítési mennyiségeit tüntettük fel. Az egyszerűség kedvéért a Magyar Állampapír Plusz nyomdai és dematerializált formáit egy kategóriába – MÁP Plusz – soroltuk.

A különböző típusú lakossági állampapírok heti értékesítési adatai (milliárd Ft)

Az adatok alapján a Magyar Állampapír Pluszt finoman szólva sem nevezhetjük új kedvencnek: debütálásának hetén mindössze a 3. legnépszerűbb kötvény lett a Fix Magyar Állampapír (14,6 milliárd forint) és a Bónusz Magyar Állampapír (11,4 milliárd forint) mögött. Az Egyéves Magyar Állampapír által hagyott „űrt” azonban képes volt betölteni a megújult MÁP Plusz: nyomdai változatával együtt összesen 9,5 milliárd forintnyi befektetés áramlott a kötvénybe.

A Prémium Magyar Állampapír és a Kincstári Takarékjegy már egy ideje a kevésbé kelendő papírok közé sorolhatók, ezekből múlt héten rendre 3,4 milliárd forintnyi és 4,9 milliárd forintnyi mennyiség fogyott.

Egyelőre megdönthetetlen a PMÁP uralma

Habár az értékesítési adatok alapján úgy tűnhet, hogy nincs egyértelmű favorit az állampapírok között, az állományi adatok egészen mást mutatnak. Az inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapír a maga 7100 milliárd forintos mennyiségével továbbra is dominálja a piacot, miközben jelenleg egyetlen másik kötvény sem éri az 1000 milliárd forintos lélektani határt.

Lakossági állampapírok aktuális állománya (2024.05.15.)

A PMÁP hatalmas népszerűségének hátterében az az egyszerű tényező áll, hogy az idei évben kezdődő kamatperiódusban ezek a papírok hatalmas kamatot termelnek. Fontos tudni, hogy a Prémium Magyar Állampapír változó kamatozású, és mindig az előző év átlagos inflációja (kamatbázis) felett fizet némi kamatprémiumot. A Bankmonitor év eleji összeállítása szerint ebben az évben 17,85% és 19,10% közti kamatot lehet megszerezni az inflációkövető kötvény egyes sorozataival, hiszen a 2023-as átlagos infláció rekordmagas szintet ütött meg (17,6%).

Azonban az infláció idénre várható lecsengésével a PMÁP aranykora is véget ér, a több évre előre tervező befektetők pedig újabban a Bónusz Magyar Állampapírban és a Fix Magyar Állampapírban látták meg a fantáziát. Az pedig még nem egyértelmű, hogy a megújult Magyar Állampapír Plusz fel tudja-e venni velük a versenyt: az első hét tapasztalatai alapján van némi remény, de főleg akkor, ha a jövőben majd rosszabbodnak a FIXMÁP kondíciói, illetve csökkennek a BMÁP kamatát meghatározó diszkont kincstárjegy-hozamok.

Kalkulálj
Használd rendszeresen a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legkedvezőbb befektetést!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés