Lakásbővítés CSOK Plusz hitelből? Ezekre figyeljetek!

Lakásbővítés CSOK Plusz hitelből? Ezekre figyeljetek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-03-12 Frissítve: 2024-03-13
 

A szuperolcsó, maximum 3%-os kamatú CSOK Plusz hitel akár egy meglévő ingatlan bővítésére is fordítható, így a család gyarapodása miatt még csak költözni sem kell feltétlenül. De mi számít bővítésnek, mekkora összegű hitel vehető fel erre, és szükség lesz-e hozzá önerőre? Többek között ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Fontos
Lakáspiaci Fórum 2024: Új ingyenes személyes előadásunkon az ország legjobbjai közé tartozó hitelszakértők tájékoztatnak minden fontos információról, ami a lakáshitel felvételéhez, a kapcsolódó támogatások igénybevételéhez szükséges. Előadások, közönségkérdések és díjmentes személyes konzultációk, ahol a saját pénzügyi helyzetedre is válaszokat kapsz. Milliókat érő információkért és regisztrációhoz kattints ide!

A CSOK Plusz hitel legfontosabb előnye az ára, hiszen míg itt legfeljebb 3% lehet a kamat, a piaci lakáshitelek esetében 6-7% körüli kamatokkal találkozhatunk. Ha pénzre váltjuk a kamatkülönbözetet, akkor ez egy 15 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű kölcsönnél azt jelenti, hogy míg a piaci hitelre havonta 111-117 ezer Ft-ot kell törleszteni, addig a CSOK Plusz esetében az első évben 38 ezer Ft, majd ezt követően 87 ezer Ft lesz a fizetni való. (Az első esztendőben csak kamatot kell törleszteni.) Ez a pénzügyi előny a konstrukcióhoz járó állami kamattámogatásnak köszönhető.

A CSOK Plusz esetében azonban a támogatásnak feltételei is vannak, ezek közül a legfontosabb az, hogy legalább egy gyereket vállalnia kell a házaspárnak. A felvehető összeget a meglévő és a vállalt gyerekek együttes száma határozza meg: egy gyerekkel 15 millió Ft, két gyerekkel 30 millió Ft, míg 3 gyerekkel 50 millió Ft lehet a maximális hitelösszeg.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés

Hirdetés

Mi számít bővítésének a CSOK Plusznál?

A lakás vagy ház bővítésének minősül a hasznos alapterület legalább egy 12 négyzetméteres lakószobával történő növelése, ami lehet akár egy padlástér beépítése is. A meglévő épület, épületrész vagy építmény átalakítása azonban nem minősül bővítésnek.

Természetesen egy ingatlan nem csak egy lakószobával bővíthető, a maximális alapterületet illetően ráadásul nincs is korlát, arra azonban figyelni kell, hogy a bővítés költsége az első közös otthonukat vásárlók esetében nem haladhatja meg a 80 millió forintot, míg másoknál 150 millió forint a limit. Ha a házaspár olyan lakást vásárol, amit azután bővítene is, akkor a vételár és a bővítés költsége együttesen nem haladhatja meg a fenti összegeket.

A bővítést követően mekkorának kell lennie az ingatlannak?

Fontos, hogy a bővítést követően az adott ingatlannak el kell érnie a CSOK Plusz rendeletben meghatározott minimális alapterületet, ami a meglévő és a vállalt gyerekek együttes számától függően 40, 50, illetve 60 négyzetméter a lakásoknál, míg 70, 80 és 90 négyzetméter a családi házaknál. Vagyis, ha egy családnak két meglévő gyereke van, akik mellé további egy babát vállalnak, akkor a meglévő családi házuk hasznos alapterületének el kell érnie a 90 négyzetmétert a bővítést követően.

Hogyan kezdjen neki a család?

Bővítés esetén a kölcsönszerződés megkötésének feltétele, hogy az igénylők által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja. Enélkül semmiképpen ne vágjunk bele a projektbe, mert ha valami miatt meghiúsul a hitelfelvétel, akkor komoly pénzügyi slamasztikába kerülhetünk. Azért sem célszerű a munkákat a bank jóváhagyása előtt megkezdeni, mert kizárólag azoknak a munkálatoknak a költségeit fogják meghitelezni, amelyek a kérelem benyújtásakor még nem készültek el.

Kiknek kell a bővítést követően a lakásban lakniuk?

A támogatásból bővített ingatlanban minden olyan személynek életvitelszerűen benne kell élnie, aki miatt a család a CSOK Plusz hitelre jogosult. Ráadásul ennek nem csak az adott pillanatban kell teljesülnie, hanem a fenti személyeknek az utolsó részfolyósítást követően még legalább 10 évig  az adott ingatlanban kell élniük. Annyi könnyítés azért van, hogy a gyerekekre csak a nagykorúvá válásukig vonatkozik ez az előírás.

Hogyan folyósít a bank bővítéskor?

Bővítés esetén a hitelintézet a kölcsönkérelmet a benyújtás napját követő 60 napon belül bírálja el. Amennyiben a bővítéshez piaci lakáshitelre is szüksége van a családnak, akkor a CSOK Plusz hitel csak akkor igényelhető, ha a piaci kölcsönt is megkaphatja a család. A két hitel egyébként akár más-más banktól is igényelhető, bár ez viszonylag ritkán fordulhat elő. 

A bank szakaszosan, utólag folyósít. Ehhez az kell, hogy az egyes szakaszok végén a család számlát nyújtson be a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költségek legalább 70%-áról. Ezeknek a számláknak valamelyik támogatott személy nevére kell szólniuk. Bontott anyag is felhasználható a bővítéshez, ám ennek aránya nem haladhatja meg a számlabenyújtási kötelezettség 20%-át.

Fontos még, hogy a bank kizárólag olyan számlát fogad el, ami a kölcsön igénylését legfeljebb 6 hónappal megelőzően lett kiállítva, valamint amelynek kibocsátója a számlabenyújtás időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepel, vagy ennek hiányában az állami adóhatóság a működő adóalanyiságot a számlakibocsátó tekintetében a számlakiállítás időpontjára vonatkozóan igazolja.

A kölcsön utolsó részletének folyósítására a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló vagy egyszerű bejelentés esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány hitelintézet részére történő bemutatását követően kerülhet sor.

Kell önerő a CSOK Plusz mellé a bővítéshez?

Amennyiben meglévő ingatlant bővítene a család, akkor a munkálatokat akár önerő nélkül is megvalósíthatják, felhasználva a teljes CSOK Plusz összegét. Lényeges ugyanakkor, hogy a hitelt az ingatlannak „el kell bírnia”, vagyis a hitelösszeg nem haladhatja meg a bővítés utáni becsült forgalmi érték 80%-át.

Kalkulálj
Keresd meg a számodra elérhető legkedvezőbb CSOK Plusz hitelt, amit akár piaci lakáshitellel is kiegészíthetsz. A kalkulációt követően kérheted a Bankmonitor szakértőinek ingyenes segítségét, akik segítenek az igénylés teljes folyamatában.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés