A nyugdíjmegtakarítás nem egy évre szól

A nyugdíjmegtakarítás nem egy évre szól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-09
 

A 2021-es év különleges esztendő: nemcsak a koronavírus járvány miatt, hanem adózás szempontjából is. A kormánydöntés értelmében, ha gyermeket nevelsz az idén befizetett személyi jövedelemadódat a NAV visszafizeti neked. Ennek ellenére a nyugdíjmegtakarításaid után járó adókedvezményt is vissza tudod kapni, vagyis nem veszik el ebben az évben sem. Nézzük meg hogy mit kell tenned ehhez!

A gyermeket nevelők részére az szja visszatérítése egyszeri alkalom

A gyermekek után járó adóvisszatérítés oka a koronavírus járvány okozta jövedelemkiesés kompenzálása. Ez egy támogatás a kormány részéről, amely egyszeri alkalom.

Az szja-visszatérítésre minden olyan gyermekes szülő jogosult, aki családi pótlékot vehet igénybe (akár 1 napra is). Egy családban mindkét szülő vagy nevelő visszakapja a szja-t, ha mindkettőjüknek keletkezett befizetése, de csak a ténylegesen megfizetett szja jár vissza az adóalapot csökkentő kedvezmények levonása után. Vagyis az adóalapod a bruttó béred és az egy gyermek után járó havi 66.670, a két gyermek után járó 133.330 és a három vagy több gyerek után járó 220.000 forintos családi kedvezmény különbsége. A visszatérítés felső határa 809.000 forint.

Hirdetés

Hirdetés

Nyugdíjmegtakarítás után minden évben jár a kedvezmény

A nyugdíjmegtakarításaid után járó adókedvezmény a megtakarítási időszak minden évére vonatkozik egészen nyugdíjaskorodig. Az adóvisszatérítés mértéke az éves befizetéseid 20 százaléka. Ha a nyugdíjmegtakarítás egy nyugdíjbiztosítás, akkor a maximális visszatérítés 130.000, ha önkéntes nyugdíjpénztár akkor 150.000, ha NYESZ számla, akkor 100.000 forint. Ha mind a hárommal rendelkezel, akkor sem lehet az adóvisszatérítés 280.000 forintnál több.

Tegyük fel, hogy egy nyugdíjbiztosítási szerződést vásárolsz 45 évesen, vagyis 20 éves megtakarítási időszak után nyugdíjba menetelkor fogod felvenni a biztosításban felhalmozott pénzt. Tegyük fel, hogy a maximális adókedvezményt, vagyis 130.000 forintot szeretnél kapni. Ehhez évente 650.000 forintot kell megtakarítanod. A 20 éves futamidő alatt az összes adókedvezmény, amit az államtól visszakaptál 2,6 millió forint, évi 3 százalékos hozammal számolva ez 3,6 millió forint a futamidő végén.

Felhalmozott maximális nyugdíjbiztosítási adóvisszatérítés alakulása 20 éves megtakarítási időszak alatt

Hogyan kaphatod meg az idén?

Az idén is ki tudod használni a nyugdíjbiztosításba, önkéntes nyugdíjpénztárba vagy NYESZ számlára történt befizetéseid után járó adóvisszatérítést, ha a gyermekek után járó adóvisszatérítés 809 ezer forintos felső határán túl is marad megfizetett személyi jövedelemadód. Ebből a maradék adómennyiségből visszaigényelhető a nyugdíjmegtakarításaid után járó kedvezmény.

Akkor lesz ilyen maradék adómennyiség:

  • Ha egy gyermek után családi adókedvezményben részesülsz és a bruttó havi jövedelmed 516.144 forintnál magasabb.
  • Ha két gyermeket nevelsz, akkor a bruttó havi jövedelmednek 582.774 forintnál magasabbnak kell lennie, hogy legyen maradék adómennyiség.
  • Ha három vagy több gyermek után részesülsz családi adókedvezményben, akkor 669 444 forintnál magasabbnak kell lennie a bruttó havi jövedelmednek ahhoz, hogy maradjon még vissza nem térített adómennyiség.

Az alábbi táblázatban láthatod részletesen.

Bruttó havi jövedelmi szintek, amelyek felett van lehetőség a nyugdíjmegtakarítások adóvisszatérítésére 2021-ben is

Fontos kihangsúlyozni, hogy két szülő esetén a családi adókedvezmény nem duplázódik, vagyis ebben az esetben elégséges lehet az egyik szülő esetében kevesebb havi bruttó jövedelem is ahhoz, hogy a gyermekek után járó adó-visszatérítés mellett a nyugdíjcélú megtakarításokhoz kapcsolódó támogatás is kihasználható legyen.

Nyugdíjmegtakarítás és adókedvezmény

Az egyéni nyugdíjmegtakarításokra elsősorban azért van szükség, hogy az aktív éveid életszínvonalát meg tudd őrizni nyugdíjaskorodban is, és csak másodsorban az adóvisszatérítés miatt. Ez a kedvezmény az állam részéről csak egy hozzájárulás a megtakarításaidhoz,  végeredményben a te döntésed, hogy milyen forrásokból fogod fenntartani magad nyugdíjas éveidben. Az viszont biztos, hogy az állami ellátórendszer nem fog tudni megfelelő színvonalú ellátást biztosítani neked, ha nem egészíted ki az öngondoskodás valamelyik formájával.

A népesség folyamatosan csökken egész Európában, így Magyarországon is. A jelenlegi nyugdíjrendszer azon az elven működik, hogy minden hónapban van elég aktív dolgozó, vagyis befizető, aki a nyugdíjkifizetéseket finanszírozni tudja. Ha az aktív korúak száma csökken, egyre kevesebb aktív dolgozónak kell eltartania az inaktív időseket. Ez már most is gondot jelent és a helyzet egyre kritikusabbá válik.

Mindenki örül annak, hogy a várható élettartam a megfelelő táplálkozás, mozgás és az egészségügy fejlődésével rohamosan növekszik. A nyugdíjrendszer szempontjából viszont ez további megterhelést jelent, mert az élettartam növekedésével a nyugdíjas éveket egyre tovább kell finanszírozni.

A megtakarítást időben el kell kezdeni ahhoz, hogy az egyéni nyugdíjmegtakarítási termékek valóban segítséget jelentsenek a nyugdíjas évek anyagi biztonsága szempontjából. Minél hamarabb kezdődik, annál kisebb anyagi megterhelést jelent a mindennapi havi kiadások mellett, egyszerűen azért, mert hosszabb időszak áll rendelkezésre a pénz összegyűjtésére.

A jelenlegi statisztika adatok azt mutatják, hogy körülbelül 20 évet fogunk eltölteni nyugdíjban, vagyis, ha mondjuk havi 100.000 forinttal szeretnénk kiegészíteni állami nyugdíjunkat, akkor 24 millió forintot kell összegyűjtenünk mire nyugdíjba megyünk.

A Bankmonitor nyugdíjmegtakarítási kalkulátorának segítségével számold ki te is, hogy mekkora összeget tudsz megtakarítani nyugdíjaskorodig!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés