A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-26 Frissítve: 2021-08-06
 

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a feláldozott hozamról és az infláció hatásáról sem. Márpedig ez veszteségekkel is jár, aminél sokkal jobb megoldás, ha olyan alternatíva felé mozdulunk, ami legalább kamatot hoz a konyhára.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb kockázatmentes befektetési lehetőségeknek!

Biztos, hogy jó ötlet a folyószáma és a készpénz?

A kamatok mélyrepülésének köszönhetően ma a bankbetét már senki számára sem vonzó, ugyanakkor nagyon figyelni kell a felhasználatlanul hagyott pénzekre. A jegybank statisztikái alapján egyre nagyobb mennyiségű pénzt hagyunk a folyószámlánkon lekötetlenül, ráadásul rekord mennyiségű készpénzt is tartanak a háztartások. Csak hogy képet kapjunk 2017 végén 5200 milliárd forint hevert a folyószámlákon, míg 4200 milliárd forint készpénzt tartott magánál a lakosság, miközben a lekötött betétállomány 3300 milliárd forintra csökkent.

Vagyis egy felnőtt lakos vetítve ez azt jelenti, hogy nagyságrendileg 804 ezer forint volt a bankszámlán lekötetlenül, míg 652 ezer forint készpénzben. A következő ábrán a folyamatok is nagyon jól látszanak.

Az alacsony kamat érthető módon nem motivál a pénz lekötésére, ugyanakkor a folyószámla betéteknek és a növekvő készpénztartásnak és a párnacihába tartott megtakarításnak is megvannak a kockázatai.

Amiről mindenképp szólni kell az a biztonsági kockázat. Nagy mennyiségű készpénzt nem egészséges magunknál tartani, de az sem garantálható teljesen, hogy az otthon tartott készpénz biztonságban lesz. A bankkártyák esetében is hallani visszaélésről, lopásról, így nyilván nem a legjobb megoldás, ha nagyobb összegeket halmozunk fel a bankszámlánkon.

Másrészről ott az elmulasztott kamat, amit megnyerhetnénk illetve az infláció, ami veszteség okoz számunkra. Még 2%-os kamat mellett is jobb befektetni a megtakarításokat, mintha szabadon hagynánk, hiszen ezzel hozamot áldozunk fel, ráadásul az infláció is kíméletlenül nyirbálja a pénzünk értékét. A készpénz és a folyószámlán hagyott pénzt semmilyen kamatot nem termel számunkra, így még csak mérsékelni sem tudjuk az infláció hatását.

Hirdetés

Hirdetés

Kezdjünk valamit az elfekvőben lévő pénzekkel

A matrac helyett nyilvánvalóan találhatunk jobb helyet a pénzünknek, ahol alacsony kockázattal fektethetünk be, viszont valamekkora kamat mégis üti a markunk.

  • A biztonsági kockázatokat kiküszöbölendő, még néhány hónapos betétben, vagy megtakarítási számlán is célszerű lehet elhelyezni a pénzt, habár ez esetben nagy jussra nem számíthatunk. Ilyenkor inkább a biztonságra megyünk, ráadásul inkább azoknál az összegeknél érdemes így eljárni, amelyekről tudjuk, hogy hamarosan felhasználásra kerülhetnek (például az átmeneti pénzzavarok fedezetésére szolgáló összegek).
  • Ha legalább fél egy évet tudunk várni, akkor a lakossági állampapírok tehetnek jó szolgálatot, gyakorlatilag ezek vették át a hagyományos bankbetétek szerepét. A fél- és egyéves állampapírral a kamatunk 1,5-2%-os lehet, ráadásul, ha a Magyar Államkincstárnál nyitunk számlát, akkor a számlavezetési költségeket is megússzuk (az utalásnak, készpénzfelvétel költsége felmerül).
  • Az inflációt is leküzdhetjük egy prémium állampapír segítségével. Ez egy változó kamatozású papír, ami jelenleg 3,5-3,8%-ot hoz, viszont a kamatbázisa az inflációhoz igazodik. Ezáltal már reálhozamot is bezsebelhetünk, viszont 3-5 évre kell elköteleződnünk az állampapír mellett. Ugyanakkor az állampapíron túl lehet adni időközben 1%-os elvonás mellett, de emellett is néhány hónap alatt hozammal jövünk ki az ügyletből.
Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés