A semmiből felbukkanó banki költségek néha elkerülhetők!

A semmiből felbukkanó banki költségek néha elkerülhetők!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-04-14 Frissítve: 2017-04-13
 

A bankkártyánk elvesztése, de egy számla megszüntetése is tízezer forintba fájhat, de számos esetben kerülhetünk olyan – egyébként is költséges – élethelyzetbe, amikor a hátunk közepére nem hiányzik még egy banki költség is. Esetenként van olcsóbb megoldás, mint azonnal fizetni!  1

A bankkártya elvesztésére nyilván nem lehet felkészülni, de már a bankszámla megnyitásakor érdemes átgondolni, milyen plasztikra van valójában szükségünk. Az elektronikus (vagy vésett, nem dombornyomott) kártyák éves díja lényegesen alacsonyabb (kb. fele annyiba kerül, mint a dombornyomott), és az ilyen helyzetben felmerülő letiltás díja is sokkal elviselhetőbb.

Ma már sok esetben az elektronikus kártyával is elboldogulunk külföldön is, és a dombornyomott kártya nem feltétlen biztosít számunkra többletszolgáltatásokat sem (pl. külföldre szóló baleset-, utas-, poggyászbiztosítást). Ha tehát a bankkártyánkról van szó, csupán a típusának megválasztásával több ezer forint maradhat a zsebünkben.

Ha megváltozik a jövedelmi helyzetünk, elképzelhető, hogy a fenntartott bankszámla csomagját is módosítani szükséges. Ennek díja átlagban véve szerencsére nem éri el az 1 000 forintot. Azonban ha már számlamegszüntetésről van szó, érdemes lehet kivárni.

Egy bankszámla megszüntetését jellemzően akkor büntetik a bankok, ha az a számlanyitástól számított 1 éven belül történik. Ugyan egyelőre nem jellemző, hogy a költségek optimalizálása miatt időről időre bankot váltanánk, azonban mégis sokakat érinthet ez a költség.

Ha például egy kedvező megtakarítási, befektetési lehetőség miatt nyitunk számlát valamely pénzintézetnél, de az egy évnél rövidebb időre szól, máris szemben találhatjuk magunkat akár egy 10 000 forintos számlamegszüntetési díjjal. Ilyenkor érdemes inkább megvizsgálni, mennyibe kerül a számla fenntartási költsége, ha inkább kivárjuk az egy évet, és azután szüntetjük csak meg.

A hitellel kapcsolatos módosítási költségek 100 ezer forintra is rúghatnak

Az amúgy is költséges élethelyzetekre talán a legjobb példa a válás, amelynek folyamán az addig közös pénzügyeket szeretnénk mielőbb külön utakra terelni. Ez érinti a bankszámlánkat, megtakarításainkat, és a házastárssal felvett hiteleket is.

Ha az egyik fél szeretne a közös tartozásokból kilépni, akkor azt csak a bank hozzájárulásával teheti meg. Ráadásul a procedúra folyamán még a válófélben lévők együttműködésére is szükség van, mivel mindez szerződésmódosítással jár, amelyet minden addigi érintettnek alá kell írni.

Ekkor átlagosan 30 000 Ft szerződésmódosítási díjat kér el a bank, plusz fizetünk a közjegyzőnek is. Hogy utóbbinak mennyit, az függ a díjszabásától, de még az adott szerződés oldalszámaitól is.

A szerződésmódosítás mellett költség terhel akkor is, ha meglévő tartozásunkat szeretnénk a futamidő elején visszafizetni, vagy éppen kiváltani. Ezért végtörlesztési díjat számolnak fel, amely általában a visszafizetendő tartozás 1,5-2%-a. Ezen felül még a hitel felvételekor elengedett, vagy akció keretében visszatérített díjakat is vissza kell fizetni, amennyiben a végtörlesztés a futamidő elején történik (általában az első 3-5 évében).

Ezek együtt egy 8 millió forintos hiteltartozás esetén elérik a negyedmillió forintot. Ezek a költségek akkor is felmerülnek, ha a meglévő hitelünket egy nagyobb összeggel csökkentenénk (előtörlesztés). Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy mikor van a kamatfordulónk, ugyanis bizonyos hiteltípusoknál jellemzően alacsonyabb díjat számítanak fel a bankok, ha az elő-, végtörlesztés pont a kamatfordulóra esik.

Továbbá itt is kikerülhető a kifizetendő díjak fele, ha kivárjuk azt az időszakot, amely alatt a hitelfelvételkor akciós díjak visszafizetésével is terhelnek minket.

Hirdetés
Hirdetés