A vállalkozói hiteleknél a kamatstop idő előtt megszűnhet?!

A vállalkozói hiteleknél a kamatstop idő előtt megszűnhet?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-17
 

A kormányrendelet alapján 2023. december végéig meghosszabbították a kamatstopot. Sőt,  az intézkedés addig marad érvényben, amíg a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken. Ezt várja a kormány az év végére. A vállalkozói hiteleknél azonban akár hamarabb is eljöhet a kamatstop vége.

Gulyás Gergely a 2023. május 11-ei Kormányinfón jelentette be a kamatstop újabb meghosszabbítását. A tervek szerint az intézkedés addig marad érvényben, amíg a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken. A kormány ezt már az idei év végére várja, ennek megfelelően a módosításról szóló kormányrendelet alapján év végéig hosszabbították meg a kamatstopot.

Az intézkedés jelenleg mintegy 300 ezer háztartást és 28,5 ezer vállalkozást érint közvetlenül. Az érintett hitelállomány mintegy 2360 milliárd forint. (Ebből 1360 milliárd forint lakossági, míg ezer milliárd forint vállalkozói kölcsön.)

De mi is az a kamatstop? Az intézkedés értelmében az érintett kölcsönök kamatát a normál, piaci szinthez képest alacsonyabban tartják. Az érintett hitelek kamata valamilyen formában egy piaci mutatóhoz van kötve, átárazódáskor ezen mutatónak egy korábbi, alacsonyabb értékét kell a kölcsönre érvényes új kamatszint megállapításakor alkalmazni.

Az érintett hitelek köre:

  • Az éven belül átárazódó, úgynevezett változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek.
  • A legfeljebb 5 éves kamatperiódusú lakossági jelzáloghitelek.
  • A piaci változó kamatozású vállalkozói kölcsönök.

Hirdetés

Hirdetés

A vállalkozói hiteleknél kivezetheti az intézkedés önmagát?

A rendelet értelmében a kamatstopot év végéig meghosszabbítják, a Bankmonitor szakértői szerint azonban lényegesebb lehet, hogy a kormány az intézkedés kivezetését a 10 százalék alatti alapkamathoz, illetve ehhez kapcsolódóan az egyszámjegyű inflációhoz köti.

A lakossági hitelek esetében korábban már írtunk arról, hogy mennyi lehet az érintett kölcsönök törlesztőrészlete jövőre, ha az alapkamat tényleg 10 százalék alá csökkenne.

Jó tudni
A vállalkozói hiteleket azonban érdemes külön kezelni. A lakossági kölcsönök esetében ugyanis a kamatfordulókor a referencia kamat- jellemzően a BUBOR –  2021. október 27-ei értékét veszik alapul. Ennek a 3 hónapos kamatperiódusú kölcsönökre érvényes értéke például 2021. október 27-én 2,02 százalék volt, ezzel szemben most 16,16 százalék, vagyis 14,14 százalékponttal lenne magasabb a kamat a kamatstop nélkül.

A vállalkozói hiteleknél a kamatstopot később, 2022. november közepén vezették be, kamatfordulókor az új kamat meghatározásánál a referencia mutató – BUBOR –  2022. június 28-ai értékből kell kiindulni. Ennek nagysága a havonta változó kamatozású kölcsönök esetében 7,32 százalék volt, míg a mutató aktuális értéke 17,04 százalék. Vagyis a kamat 9,72 százalékkal lenne magasabb kamatstop nélkül.

Nézzük meg a kamatstop hatását egy vállalkozói folyószámlahitelnél: tegyük fel, hogy a keretösszeg 50 millió forint, melynek a fele van kihasználva. A hitel kamata havonta az egy havi BUBOR értéke alapján módosulhat, az ezt növelő fix kamatfelár nagysága pedig 3 százalék. Ezek alapján a hitel kamata a kamatstop alatt 10,32 százalék lenne, a kihasznált keretösszegre fizetendő kamat pedig 215 ezer forint. Kamatstop nélkül jelenleg a kamat 20,04 százalék, a havi kamattörlesztés pedig 417 500 forint volna. Ez jelentős, 94 százalékos különbség.

De mi történne, ha visszacsökkenne az alapkamat 10 százalék alá? Tavaly július 27-én lépte át ezt a szintet a jegybanki alapkamat, akkor az egy havi BUBOR értéke 10,9 százalék volt. Ha ez az érték jönne vissza az alapkamat csökkenésekor, akkor a kérdéses hitel kamata 13,9 százalékon állna, míg a havi fizetnivaló 289 583 forintra emelkedne. Ez nagyságrendileg 34,7 százalékos ugrást jelentene.

Érdekességképpen megéri megnézni, mikor volt utoljára 10 százalék alatt az infláció, hiszen ez is elhangzott a Kormányinfón, mint a kamatstop kivezetéséhez szükséges feltétel. Utoljára tavaly áprilisában volt az éves áremelkedés 10 százalék alatt, abban a hónapban az egy havi BUBOR értékének átlaga 6,27 százalék volt.

Fontos
Ha oda térne vissza év végére a BUBOR értéke az infláció érdemi csökkenése miatt, akkor a vállalati hiteleknél gyakorlatilag a kamatstop önmagától megszűnne. Hiszen a kamatstop alapjául szolgáló mutató értéke 7,32 százalék, az aktuális BUBOR pedig ez alá süllyedne. Vagyis az újonnan átárazódó hiteleknél már nem a kamatstop, hanem a tényleges piaci feltételek alapján változnának a kamatok, ugyanis ez lenne a kedvezőbb. (A korábban átárazódott hitelek vagy az intézkedés lejáratakor, vagy a következő fordulókor kerülnének ki a kamatstop hatálya alól.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés