A vállalkozók nagy kérdése: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel Plusz?

A vállalkozók nagy kérdése: NHP Hajrá! vagy Széchenyi Hitel Plusz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-12 Frissítve: 2021-10-12
 

A Széchenyi Beruházási Hitel és a Növekedési Hitelprogram beruházási hitele fej-fej mellett „versenyeznek” egymással a vállalkozók kegyeiért. Elmondható, hogy a bőven infláció alatt fixált kamatozás mindkét hitelnél verhetetlen. Az egyéb költségek, feltételek és finanszírozott célok tekintetében azonban vannak eltérések. Melyik termékkel jár jobban cégünk?

Kezdjük a megmérettetést az árak összehasonlításával, hiszen a legtöbb vállalkozó erre kérdez rá elsőként! Ha csupán a kamat nagyságából indulnánk ki, akkor a beruházási hiteleket vizsgálva a Széchenyi Hitel Plusz nyerné a versenyt, hiszen a kamattámogatásnak köszönhetően itt mindössze 0,5%-os kamatot kell fizetni, szemben a Növekedési Hitel Hajrá 2,5%-os kamatszintjével. Ne álljunk meg azonban itt!

A Széchenyi Hiteleknél ugyanis a kamatköltségen túl számolnunk kell egyéb költségekkel is:

  • A szerződéskötési díjjal, ami a hitelösszeg 1,5%-a, de maximum 1,5 millió forint.
  • A folyósítási díjjal, ami folyósításonként 15 ezer forint.
  • A kötelező biztosítéki elemmel: a Garantiqa Hitelboztosító állami kezességvállalás kamatjellegű költségével, ami évi 0,3%-1% közötti kamatjellegű kiadást jelent.

A Növekedési Hitelnél a kamatköltségen felül semmi mást nem számolhatnak fel a bankok nekünk, és a Garantiqa Hitelbiztosító kezességvállalásának igénybevétele sem kötelező, de nem is kizárt.

A Növekedési Hitel esetén érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a 2,5% csak a maximum, a bankok saját döntésük alapján ebből engedhetnek. Sőt, motiválva vannak azzal, hogy a kihelyezett hitel után bizonyos ideig 4%-os támogatást kap maga a bank is. Tapasztalatunk szerint emiatt nem ritkák a fix 1,5%-2% alatti ajánlatok sem.

ÖSSZEGEZVE: érdemes mindkét termékre ajánlatot kérni a bankoktól és a konkrét ajánlatokhoz kapcsolódó teljes költséget figyelembe véve dönteni.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a két termék összehasonlításakor a vállalkozások számára sokszor igen fontos részletet, az előtörlesztés lehetőségét sem!

Itt a mérleg nyelve egyértelműen a Növekedési Hitel felé billen, mivel a termék szabályzata szerint a bankok nem számolhatnak fel előtörlesztési díjjat! 

A Széchenyi Hiteleknél ugyanezen esetekben a banki kondíciók az irányadóak, általában 1%-1,5%-os előtörlesztési és szerződésmódosítási díjjal találhatjuk magunkat szemben.

Hirdetés

Hirdetés

Feltételek

Megosztja a vállalkozói társadalmat a tulajdonosi kezességvállalás kérdése. Sokan elvi kérdést csinálnak ebből, komoly vállalásnak tartják egész magánvagyonukat feltenni a hitel mögé. Vannak, akik viszont könnyedén veszik, hiszen mindenféle nehézség nélkül megadható. A bankoknak a magánszemélyként való felelősségvállalás azt tükrözi, hogy a tulajdonos mennyire elkötelezett az adott ügy mellett, hisz-e ténylegesen a beruházás sikerességében.

A szkeptikusokat szeretnénk megnyugtatni: A bankoknak sem az az érdekük, hogy egy kezességvállalást érvényesítsenek. Iszonyú macera és sok idő. Problémás helyzetben sokkal inkább törekednek az alternatív megoldások felkutatására az ügyfél számára – pl. törlesztés átütemezés formájában.

A Széchenyi Hitelnél a tulajdonosi kezességvállalás a konstrukció kötelező eleme, a Növekedési Hitelnél viszont nem, a biztosítéki struktúrát a bankok szabadon határozhatják meg, így az nem feltétlenül szükséges.

Sok esetben ez a pont dönti el a vállalkozóknál, hogy melyik hitelkonstrukció mellett teszik le a voksukat!

Hitelcél

A hitelezhető célok tekintetében a Széchenyi Hitel a megengedőbb, nincs konstrukciós szinten kizárt beruházási cél. A Növekedési Hitelnél azonban terjedelmes és viszonylag bonyolult terméktájékoztatóval találjuk magunkat szemben a hitelezhető beruházási célok szabályozása kapcsán.

A leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy a hitelből vásárolt ingatlan vajon bérbeadható-e. Nagy hátránya a Növekedési Hitelnek, hogy bérbeadási célú ingaltanberuházást nem finanszíroz, csak a vállalkozás saját működését szolgáló ingaltanberuházás jöhet szóba.

Még az sem megengedett, hogy saját használatú irodánk kihasználatlan területeit részben adjuk bérbe, annak ellenére sem, hogy a megfizetett bérleti díj hozzájárulhat a hitel törlesztéséhez.

Nem fehér vagy fekete tehát, hogy melyik hitel a jobb. Nincs jobb, vagy rosszabb. Mindkét hitelkonstrukció kihagyhatatlan a maga nemében. Azt kell megtalálni, hogy a mi vállalkozásunk hitelcélját melyik szolgálja jobban, a számunkra komfortosabb feltételek mellett.

A Bankmonitor szakértő kollegái segítenek az eligazodásban és a megfelelő bank felkutatásában. Kalkulálj, hogy céged mekkora hitelfelvételre alkalmas és kérd kollegáink további segítségét a megvalósításban.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés