Abszolút hozamú alap sztárja euróért

Abszolút hozamú alap sztárja euróért
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-16 Frissítve: 2021-09-14
 

OTP Supra a magyar abszolút hozamú alapok egyik legkiemelkedőbb szereplője. Három éves teljesítménye (évi több, mint 20%) alapján vezeti a mezőnyt. Eddig csak forint megtakarításokra kínált megoldást. Viszont május óta már eurós megtakarításainkat is Supra-ban fialtathatjuk. Pontosabban az OTP Supra Euró alapban. Megismételhető-e a forintos alap sikere?

OTP Supra Származtatott Befektetési Alap

A kamatok mélyben, a részvénypiacok az egekben. Az abszolút hozamú alapok népszerűek ebben a bizonytalan helyzetben. Három éves időtávon vizsgálva a legjobban teljesítő ilyen kategóriájú alap az OTP Supra a maga 20,19%-os éves teljesítményével. Ugyan az utóbbi időben már nincs az éllovasok között, az elmúlt egy éves 7,34%-os teljesítménye még így is figyelemre méltó (figyelembe véve, hogy ma már csak 2,1% az alapkamat). Viszont eddig csak forintban lehetett vásárolni ilyen papírt. Ám május óta eurós változat is elérhető.

OTP Supra Euró Alapba Fektető Alap

Az eurós változat célja, hogy az OTP Supra Származtatott Befektetési Alap forintban számított teljesítményét a lehető legjobban megközelítse. Ehhez pedig amellett, hogy a forintos alapot megvásárolja, likvid eszközöket (pl betéteket, rövid állampapírokat) és határidős EUR/HUF devizaügyleteket tart. Ez utóbbi ügylettípus az EUR/HUF árfolyamának a változásának semlegesítésére kerül megkötésre. Ebből adódik, hogy különbség lesz annak a befektetőnek a nyeresége, aki eurós Supra-t vásárol, mint aki euróját forintra váltja és azért forintos Supra-t vásárol. Az utóbbi befektetőnek a hozamát jelentősen befolyásolja az EUR/HUF árfolyamának változása: ha a forint erősödik többet ér a befektetése, míg ha gyengül, akkor kevesebbet. Ezt a hatást tompítja az eurós Supra határidős devizaügyletei (az úgy nevezett fedezeti ügyletek).

OTP Supra vs. OTP Supra Euró

OTP Supra Euró három hónap alatt 2,1%-os hozamot ért el, míg az OTP Supra (forintos) 2,53%-ot. Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy az járt jobban, aki forintos sorozatot vette meg. Ám ezen időszak alatt a forint több, mint 2,5%-ot gyengült. Ezzel máris más megvilágításba kerül az a közel fél százalékpontos különbség. Így már az eurós Supra teljesítménye tűnik jobbnak. Hogy mit hoz a jövő, nehéz megjósolni. A várakozásunk az, hogy az eurós Supra hozama kevéssel forintos testvére alatt fog alakulni mindaddig, amíg az euró és forint alapkamatai között nincs nagy eltérés. Amennyiben ez különbség a növekszik, várhatóan a forintos és devizás Supra teljesítménye is eltávolodik egymástól.

Más alapot vásárolnál? Segítünk a választásban!
1

Hirdetés
Hirdetés