Akár 17 százalékkal is megemelkedhet decemberre a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete

Akár 17 százalékkal is megemelkedhet decemberre a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-26 Frissítve: 2021-11-29
 

Az irányadó kamatok emelkedése miatt folyamatosan emelkedik a BUBOR mutató értéke is. Ez a mutató pedig közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek kamatát, törlesztőrészletét. A Bankmonitor szakértőinek számítása szerint egy ilyen lakáskölcsön törlesztőrészlete decemberben akár 17,24 százalékkal is magasabb lehet, mint novemberben volt.

A magas infláció miatt – októberben az éves áremelkedés mértéke 6,5 százalék volt – a jegybank megemelte több lépésben az irányadó kamatokat:

  • A nyár eleji 0,6 százalékos alapkamat november 17-étől elérte a 2,1 százalékot.
  • Az MNB egyhetes betétjének kamatát pedig az alapkamat fölé emelte, november 25-én a konstrukció meghirdetett kamata 2,90 százalék.

A változások pedig igen hamar beépültek a pénzpiaci hozamokba, melyek értéke döntően befolyásolja a kölcsönök kamatát is.

Hirdetés

Hirdetés

A BUBOR mutató értékének hatása a lakáshitelek kamatára

Az egyik ilyen pénzpiaci mutató a BUBOR (azt mutatja meg, hogy az egyes bankok milyen kamaton adnának kölcsönt egymásnak rövid, éven belüli futamidőre).

A mutató értékének alakulása közvetlenül befolyásolja a változó kamatozású lakáshitelek kamatát (azokat a hiteleket nevezik így, melyeknek kamatát a bankok akár éven belül is megváltoztathatják). Ezen kölcsönök kamata ugyanis kamatfordulókor a BUBOR módosulásával megegyező mértékben változhat meg.

A BUBOR mutató változásának hatása a változó kamatozású lakáshitelekre

A decemberben átárazódó hitelek kamatát a ma, november 26-án érvényes BUBOR értéke alapján változtatják meg. A mutató értéke pedig jelentősen, 1,71-3,16 százalékponttal emelkedett meg az elmúlt időszakban.

De milyen hatása lehet ennek a törlesztőrészletekre? A Bankmonitor szakértői ezt egy korábban igényelt, 8 millió forint fennálló tartozású, 12 év hátralévő futamidejű kölcsön példáján keresztül mutatják be. A kölcsön kamata a BUBOR értékét fixen 2,5 százalékkal haladja meg.

Egy 8 millió Ft összegű, változó kamatozású lakáshitel törlesztőrészletének emelkedése decembertől

A törlesztőrészlet nagysága a novemberben 67,3-70,4 ezer forint között lehetett, a pontos nagysága attól függ, hogy ténylegesen milyen gyakran változhat a hitel kamata. A BUBOR értékének hatására a törlesztőrészlet decemberre megemelkedne 77-79 ezer forintra, ami 9,54-17,24 százalékos emelkedést jelentene.

Az adott példában szereplő hitelnél a törlesztők emelkedése miatt összességében 940 ezer forint és 1,5 millió forint közötti összeggel növekedne meg a teljes visszafizetendő összeg.

Tehát az ilyen hitelekkel rendelkezőknek érdemes elgondolkodni kölcsönük kiváltásán. Ez azt jelentené, hogy egy új, kedvezőbb kondíciókkal rendelkező hitelből kifizetnék a még fennálló tartozást. Jelenleg ugyanis a piacon a fentieknél jobb feltételekkel lehet felvenni hosszú kamatperiódusú hitelt, vagyis olcsóbb és biztonságosabb kölcsönre lehetne lecserélni a meglévő tartozást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés