Akár 2,6 millió forintot is lehet alkudni egy átlagos budapesti lakás árából

Akár 2,6 millió forintot is lehet alkudni egy átlagos budapesti lakás árából
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-29
 

Használt lakás vásárlásakor gyakorlatilag kötelező alkudni, nem véletlenül adnak meg az eladók ugyanis irányárat a hirdetésekben. De mennyit lehet alkudni általában az árból? És milyen stratégia lehet sikeres? Ennek jártunk utána.

A használt lakások hirdetéseiben csaknem mindig irányárral találkozhatunk, ami gyakorlatilag felhívás keringőre, vagy arra, hogy vevőként kicsit lejjebb tornázzuk a vételárat. Hogy mennyire nem aprópénzről van szó, azt jól mutatja, hogy a budapesti tégla lakások esetében 4 százalékos átlagos alkut mért a Duna House a saját ügyfelei esetében, míg a pesti paneleknél 1 százalékot, a budai házgyári lakásoknál pedig 2 százalékot sikerül a vevőknek átlagosan lefaragniuk az aktuális irányárból.

Mennyit lehetet alkudni a használt lakások irányárából?

Hogy lásd, mennyit is ér most egy átlagos alku, számszerűsítettük az elérhető pénzügyi előnyt, ami a budai téglalakások és a Budapest belvárosi ingatlanok esetében bizony 2,6 millió fölött van. (A lakások átlagárai alapján forintosítottuk a nyereséget.) Az elért alku a hitelesek számára is rendkívül fontos, hiszen így kevesebb kölcsön felvételére lesz szükség, ami akár életmentő is lehet akkor, ha a jövedelmed nem bírná el a nagyobb hitelösszeghez tartozó havi törlesztőket. A JTM szabály ugyanis meghatározza, hogy az adós a jövedelmének legfeljebb mekkora részét fordíthatja hiteltörlesztésre. Ez egy 10 éves vagy annál hosszabb kamatperiódusú lakáshitelnél 50, illetve 60 százalék lehet, attól függően, hogy a nettó jövedelem eléri-e vagy sem az 500 ezer forintot.

Most, hogy tudjuk, mennyit lehet alkudni, íme néhány hasznos tipp, ami segíthet a sikeres kivitelezésben:

1. Írd össze előre a kérdéseidet, és ha szükséges, akár puskázz, hogy ne feledkezz meg egyikről sem. Nincs rosszabb annál, mint amikor utólag jut eszedbe valami. Ez később az alkuhoz is munícióval szolgálhat.

2. Légy udvarias és kedves, hiszen az ingatlan megnézésekor más otthonába lépsz be. Talán meglepő, de ez nagyon is fontos az alku szempontjából, ugyanis egy ellenszenves vevővel szemben sokan befeszülnek, ilyenkor pedig nehezebben engednek az árból is.

3. Ne kezdd el pocskondiázni az ingatlant, hiszen ezzel ellenszenves leszel, ami sokszor a sikeres alku akadálya. Viszont kérdezz sokat és jegyzetelj, mert az esetleges hiányosságok egy alku során fontos érvet jelenthetnek. A csere érett kazán, az elvetemedett nyílászárók, a recsegő parketta mind-mind olyan dolog, ami csökkenti egy ingatlan értékét. Mivel a felújítások költsége az egekben van, megbízható és megfizethető szakembert pedig kész művészet találni, a szükséges felújítási munkákra könnyen hivatkozhatsz az alku során. A legjobb az, ha ezeket beárazod és a konkrét számításokkal állsz az eladó elé.

4. Mielőtt elmész megnézni egy ingatlant, tájékozódj a hasonló paraméterű lakások vagy házak árait illetően. Tudjuk, hogy sok különbség lehet az egyes ingatlanok között, ezért nehéz közös nevezőre hozni azokat, de legalább be tudod lőni azt a négyzetméterárat, ami az adott környéken átlagosnak mondható. Ha egy ingatlan minőségében kitűnik a többi közül, akkor persze a reális ár az átlagnál magasabb lehet, ha viszont hiányosságok vannak, akkor ez mindenképpen lefelé módosít. Ha tisztában vagy a környék áraival, akkor ez az alku során ugyancsak a segítségedre lehet.

5. Írtuk, hogy légy kedves és udvarias, ám kerüld a feltűnő lelkesedést, ez ugyanis ronthatja az alkupozíciódat. Ha mégsem bírod ki, hogy kimutasd a lelkesedésed, legalább ne mondj azonnal igent, anélkül, hogy más ingatlanokat is megnéznél, esetleg konzultálnál másokkal a vételről. Az ingatlanvásárlás ugyanis összetett feladat, és néha mások világítanak rá olyan szempontokra, amelyeket te esetleg nem vették figyelembe.

6. Amennyiben hitelre is szükséged van a finanszírozáshoz, akkor első lépésként mindenképpen keresd meg a finanszírozó bankot, enélkül eszedbe se jusson lefoglalózni a lakást. Hiszen előfordulhat, hogy a jövedelmed alapján esetleg nem kapod meg a szükséges hitelösszeget, ha pedig ezért nem tudsz fizetni, akár el is veszítheted a foglalót. A finanszírozási lehetőségeiddel azért is érdemes tisztában lenned, mert így pontosan tudni fogod, meddig nyújtózkodhatsz, így azt is látni fogod, mennyit kell alkudnod az irányárból. Hidd el, ennél jobb motivációd aligha lesz!

7. Ha tetszik egy ingatlan, próbáld meg az interneten több helyen is megkeresni, előfordulhat ugyanis, hogy egy vagy több közvetítő, esetleg maga a tulajdonos is hirdeti. Ez utóbbinál nagyobb esélyed van alkudni, hiszen ha közvetlenül veszed fel a kapcsolatot, akkor nem kell megfizetnie a közvetítői jutalékot.

8. Ne ess kétségbe, ha nem kapod meg az adott ingatlant, a tapasztalat az, hogy idővel találsz majd másik megfelelőt. Viszont, ha tényleg oda vagy egy ingatlanért, ám a tulajdonos nem volt hajlandó kellő mértékben engedni az árból, akkor pár hónap múlva ellenőrizheted, hirdetik-e még. Előfordulhat, hogy idővel csökkentették az irányárát, de ha ekkora szerencséd nincs is, esetleg egy újabb ajánlat már nyitottabb fülekre talál majd.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés