Akkora a drágulás, hogy még hitelből is megérheti előre bevásárolni

Akkora a drágulás, hogy még hitelből is megérheti előre bevásárolni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-24
 

Egy év alatt 15 százalékkal drágultak a használt autók, de az élelmiszerek és háztartási gépek árcéduláin is mind nagyobb összeg szerepel, és akkor még nem beszéltünk az elszálló építőanyag árakról és munkadíjakról. Amennyiben a drágulás folytatódik, érdemes lehet minél előbb megvásárolni a szükséges termékeket és szolgáltatásokat, hiszen a pénzünk a jövőben kevesebbet fog érni. De mit tehetünk akkor, ha nincs megtakarításunk? Érdemes lehet ilyenkor hitelből megfinanszírozni a vásárlást?

Mintegy 15 százalékkal kellett ugyanazért a használt autóért többet fizetni idén októberben, mint egy évvel korábban – közölte nemrégiben a Das WeltAuto használtautó-kereskedő. A drágulás ráadásul korántsem ért véget, legalábbis szakemberek szerint év végéig biztosan kitart.

Nem csak a használt autók drágultak azonban, a nagyobb kiadást jelentő termékek közül többek között az építőanyagok, a háztartási gépek, a számítástechnikai eszközök és a bútorok esetében is mind nagyobb összeg szerepel az árcédulákon. És akkor nem beszéltünk a főleg amerikai dollárban vagy euróban fizetendő külföldi utakról, amelyeket pedig a rekord gyenge forint drágít meg mind inkább.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelenthet a jelenlegi extrém áremelkedés egy nagyobb kiadásnál?

Persze a dolog annyiban nem meglepő, hogy az infláció is pörög, októberben például már 6,5 százalékot mért a KSH. Ebben a helyzetben pénzügyileg előnyös lehet előre hozni a nagy értékű kiadásokat, hiszen egy 4 millió forintos autó esetében 10-15 százalékos drágulással számolva 400-600 ezer forintot „nyerhetünk” a pénzromlás megelőzésével. De vajon érdemes lehet erre akár hitelt is felvenni?

Bár az infláció előre nehezen megjósolható – ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank korábbi prognózisai is tökéletesen mutatják -, az jelenleg kijelenthető, hogy egy ideig a pénzromlás mértéke aligha fog visszatérni a jegybank által kívánatosnak tartott 3 százalékos szint közelébe. Ám hiába volt az év első tíz hónapjában 4,65 százalékos az KSH által mért átlagos pénzromlás, a pénztárcánkon ennél sokkal nagyobb drágulást érezhettünk.

Egy 4 millió forintos használt autó esetében például a 15 százalékos drágulás 600 ezer forint plusz költséget jelent 12 hónap alatt, de ha valóra válik az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) nemrégiben publikált jóslata, miszerint az építőanyagok ára 2022-től 10-30 százalékkal emelkedhet, akkor ez 5 millió forintos anyagköltség esetén 500 ezer és 1,5 millió forint közötti plusz terhet jelenthet. Mivel szakemberek szerint egy 20 százalékos építőanyag drágulás mintegy 10 százalékkal növeli meg egy építkezés költségvetését, egy 100 nm alapterületű, 500 ezer Ft/nm áron épülő családi ház esetében ez 5 millió forinttal dobná meg az összköltséget.

Ebben a helyzetben sokan úgy számolnak, hogy érdemes előre hozni a költést, hiszen a pénzük jelenleg többet ér, mint mondjuk egy év múlva. Mindez logikus döntés lehet annak fényében, hogy a meglévő megtakarításunkért most meglehetősen nehéz jó hozamot kapni, hiszen az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír a maga 0,75-1,25 százalékos kamatprémiumával a fent említett áremelkedésekkel képtelen lépést tartani.

Érdemes személyi kölcsönből megfinanszírozni kiadásainkat?

De mit tehetünk akkor, ha nincs megtakarításunk, ám mégsem szeretnénk tétlenül szemlélni az árak emelkedését? Ebben az esetben lehetőségünk van akár hitelből megfinanszírozni a vásárlást. Egy használt autó megvásárlása például kivitelezhető személyi kölcsönből. Egy 4 millió forint összegű, 4 éves futamidőre felvett személyi hitel (végig fix kamattal, 400 ezer forint nettó jövedelem igazolásával) havi törlesztője jelenleg 72 ezer Ft-nál kezdődik, ami azt jelenti, hogy 470 ezer Ft-ot kell visszafizetni a tőketartozáson felül. Vagyis, ha a kiválasztott 4 millió forintos autó a következő egy évben ismét 15%-kal drágul, akkor biztosan nettó pénzügyi előnyt jelent a hitelfelvétel, hiszen annak teljes – 4 évre kalkulált – költsége alacsonyabb a feltételezett áremelkedésnél.

Hasonló a helyzet egy nagyobb felújítási munkával – pl. nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, garázsépítés – is, mert ha csak az építőanyagok várható drágulásával számolunk, már akkor is körülbelül 10% körüli áremelkedés lehet, miközben a legkedvezőbb személyi kölcsönök kamata 7% alatt van jelenleg.

Ne feledkezzünk meg a támogatott felújítási hitelről sem!

A lakások vagy házak felújítási munkálatainál mindenképpen érdemes számolni a 2022 végéig elérhető otthonfelújítási támogatással is, aminél a Magyar Államkincstár a számlákkal igazolt költségek felét – maximum 3 millió forintig – utólag visszafizeti a gyermeket nevelő igénylők részére. (A támogatás meghatározott munkálatok elvégzésére vehető igénybe, a részetekről itt olvashatsz részletesen.) Az sem jelent feltétlenül problémát, ha a munkálatokat nem tudjuk előre megfinanszírozni, ugyanis ebben az esetben igényelhető a támogatott lakásfelújítási hitel, amibe automatikusan betörlesztődik az utólag megkapott otthonfelújítási támogatás összege.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés