Alacsonyabb lesz a Babaváró hitel kamata augusztusban, mint most

Alacsonyabb lesz a Babaváró hitel kamata augusztusban, mint most
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-11 Frissítve: 2021-10-11
 

A Babaváró támogatás kamata az állampapír hozamoktól függ, így havonta változik. Ez persze nem feltétlenül lényeges számunkra, hiszen a konstrukció egy gyermek születése esetén már kamatmentes kölcsönnek, „ingyen” pénznek tekinthető. Ebből kiindulva teljesen mindegy mikor, milyen kamattal igényeljük az összeget. Annál fontosabb lehet azonban akkor, ha elveszítjük valami miatt a kamatmentességet! Ekkor ugyanis a már igénybe vett támogatást egy összegben kell visszafizetnünk.


A Babaváró hitel egy ingatlanfedezet nélküli, szabad felhasználású, legfeljebb 10 millió forint összegű kölcsön, melyhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és tőkeelengedés is kapcsolódhat. A konstrukció az első 5 évben kamatmentes, ami egészen a futamidő végéig kitart, feltéve, hogy ez idő alatt legalább egy gyermek születik.  Ám, ha valamilyen okból a kamattámogatást mégis elveszíthetjük, akkor húsba vágó lesz a kamat nagysága.

Miért veszíthetjük el a kamattámogatást?

 • Például azért, mert a futamidő első 5 évében nem születik gyermek. Ebben az esetben az addig kapott támogatást egy összegben kell visszafizetnünk az államnak.
 • A házaspár egyik tagja sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. Ha ezen időpontig nem született gyermek, akkor az addigi állami támogatást vissza kell fizetnünk.
 • A pár egyik tagjával sem él együtt már az a gyermek, aki után a kamattámogatást igénybe vettük.
 • Amennyiben a házaspár elválik, akkor a kamattámogatás a jövőre nézve megszűnik. Ha ezen időpontig nem született gyermek, akkor az addigi kamattámogatást is vissza kell fizetnünk.

A Babaváró hitel támogatott, illetve normál kamatát jogszabály határozza meg, amitől a bankok nem térnek el, ezért emiatt nem tudunk a pénzintézetek között különbséget tenni. Ugyanakkor a kormányrendeletben rögzített logika alapján a kamat mértéke hónapról hónapra változhat az aktuális állampapírhozamok alakulásának megfelelően. Már ismerjük az augusztusi kamatszintet, ami 4,55% lesz, ez pedig 0,18 százalékponttal kedvezőbb, mint a jelenlegi júliusi kamatszint.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel járhatunk jobban, ha augusztusban kapjuk meg a Babaváró hitelt?

Ez a kérdés csak akkor lényeges, ha valami miatt elveszítjük esetleg a kamattámogatást. Példaképpen nézzük meg azt az esetet, amikor 10 millió forint hitelt vettünk fel 20 éves futamidőre, de nem született gyermekünk az első 5 évben.

A Bankmonitor számításai szerint több mint 78 ezer forinttal kell kevesebbet visszafizetnünk egy összegben az 5. év végén, ha nem júliusban, hanem augusztusban kapjuk meg a Babaváró támogatást. Ez nem óriási összeg, de ha nem sürgős az igénylés, akkor érdemes lehet várnunk akár emiatt is.

Ha valamilyen okból végül piaci kamatozásúra vált a Babaváró hitel, akkor a 6. évtől fizetendő havi törlesztőrészletek nagyságában is eltérés lehet. Ha maradnak a jelenlegi kamatok, akkor 770 forinttal kell kevesebbet fizetnünk havonta az augusztusban folyósított hitelre, mint a júliusira. A támogatást követő törlesztőrészlet tényleges mértéke azonban az akkor érvényes állampapírhozamoktól függ, a jelenlegi adatok csupán tájékoztató jellegűek lehetnek.

Bankmonitor tipp:

 • Ha nincs szükségünk azonnal pénzre, akkor érdemes lehet átgondolni, hogy a kérelem beadásának elhalasztásával egy esetleges problémás helyzetben mennyit nyerhetünk.
 • A fenti kalkulációt minden hónap elején el lehet végezni, ez alapján pedig kiszámítható, hogy az aktuális vagy a következő hónapban lesz-e kedvezőbb a Babaváró hitel kamata.
 • A Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával ellenőrizheted, hogy megfelelsz-e a feltételeknek.
  Mennyi
  Babaváró
  hitelt kaphatok?

  Akár 200 ezer forint jóváírást
  kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

  Ft
  Bankmonitor
  Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
  Még nem nem adtál meg jövedelmet!
  Ft
  Ft
  Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
  Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
   Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
   Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
  A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
  Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

  Az eredményeket elküldtük az email címedre.
  Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
  Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
  Töltsd ki az adatbekérőt!
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

  A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
  Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
  Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés