Alternatív befektetési lehetőségek

Alternatív befektetési lehetőségek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-03-13
 

Hová érdemes most befektetni? Amerika? Európa? Fejlődő országok? Úgy tűnik, hiába van Amerika jobb bőrben, Európának jobbak a befektetési kilátásai. De ott vannak az olyan alternatív ajánlatok, mint a Bitcoin vagy akár egy nyersanyagszállító hajó. Mindkettő jó befektetésnek tűnik, magas kockázattal, de csak az egyikkel érdemes mostanában foglalkozni.

Amerika és Európa jó gazdasági kondíciónak örvendenek, ám ez nem mondható el a feltörekvő piacok többségére. Ráadásul Zsiday Viktor szerint befektetési szempontból Európa a legjobb helyzetben van: gyorsuló növekedés, negatív kamatszint, javuló profitabilitás. Viszont nem a kötvényeket ajánlja. Ám érdemes óvatosnak lenni a részvény és egyéb befektetéssekkel! A jelenlegi alacsony kamatszint könnyen túlfújhatja az emelkedést, ami buborékképződést okozhat. Ám egyelőre még az emelkedési szakaszban vagyunk. Vesznek mindent, köztük a forintot is. És miért nem gyengül mostanában a forint? A szakember erre is választ ad. Ráadásul az alapkezelő azt is kiszámolta, mely kerületek lakásai a legkeresettebbek. Nagy meglepetést nem okoz az eredmény: a belváros toronymagasan a legnépszerűbb. A teljes lista az Alapblogon olvasható!

Érdekes párhuzamot lehet látni az amerikai dollár és svájci frank között is. A különbség mindössze a földrész. De ugyanakkora gondokat okoz a feltörekvő piacokon a dollárban való eladósodottság, mint Európában a frankhitelek. Ráadásul, ahogy a 2008-as válságban csökkentek mind a háztartások, mind a vállatok bevételei, az alacsony nyersanyagárak miatt ugyanúgy csökkenő bevételek mellett kell egyre magasabb törlesztőrészleteket fizetni a nyersanyag-exportáló országoknak. De ugyanez a helyzet a nyersanyagszállító hajókkal is. Két részes elemzésben ismerhetjük meg, hogy miért lehet itt az idő hajót vásárolni! (Első cikkből kiderül, hogy itt azért millió dollárok a beugró összegek, míg a másodikból, hogy ebben a befektetésben is van kockázat.)

De szintén olvashatunk egy erősen alternatív befektetésnek számító Bitcoinról is egy részletes fundamentális elemzést. A szerző kitér rá, hogy már nem igazán éri meg adatbányásznak állni a Bitcoin bányában. (Azaz nem éri meg cél, vagy normál számítógépekkel számításokat végezni a virtuális pénzek reményében.) Ráadásul extrém kockázata van a Bitcoinra, ugyanis az értéke akár nullára is zuhanhat.

És végül két ábra. Az első a lengyel alapkamat alakulását mutatja 2010 óta. Az ábrán jól látszik, hogy 4,75%-ról indulva most márciusban 1,5%-ra esett a lengyel irányadó ráta. Így növekedett a kamatkülönbség a forint és zloty között, hiszen a forint kamata 2,1%-on maradt a legutóbbi kamatdöntő ülésen. A második ábra pedig a 2010 áprilisától mutatja a magyar kiskereskedelmi forgalmat mutatja. Az utóbbi időben jelentősen felpörgött a kiskereskedelmi forgalom, aminek következménye a megjelenő infláció is lehet.

Hirdetés
Hirdetés