Amikor nem feltétlen a legolcsóbb a legjobb választás – hitelkártyák

Amikor nem feltétlen a legolcsóbb a legjobb választás – hitelkártyák
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-06-20 Frissítve: 2021-10-11
 

Melyik hitelkártya a legolcsóbb? Melyiknél kapom a legtöbb pénzvisszatérítést? Ha megfeledkezek a hitelkeret feltöltéséről, melyik a legkedvezőbb kamatozású? Csupán néhány kérdés a mindennapokból, amelyekre csokorba szedve választ adunk. Mind-mind fontos szempont, de önmagában egyik sem alkalmas arra, hogy megtaláljuk a legjobb hitelkártyákat!

Minél olcsóbb, annál jobb!?

Ezt megerősíteni sajnos nem tudjuk. Az viszont teljesen természetes, hogy mindenki igyekszik a lehető legolcsóbb megoldás(oka)t megtalálni, hiszen miért fizetnénk valamiért többet, ha olcsóbban is megúszhatjuk. Banki termékeknél ez a hozzáállás még inkább kézzel fogható, ezért közelítsük a hitelkártyákat is elsőként költség oldalról.

A főbb költségtételek, amelyek egy hitelkártya esetén jellemzően felmerülnek az az éves kártyadíj és/vagy a havi számlavezetési díj (másként zárlati díj). Ezeken felül előfordulhat, hogy külön fizetnünk kell a kártya kibocsátásáért, valamint a hitelkártyához kapcsolódó SMS tájékoztató szolgáltatásért. Ez utóbbiról fontos megjegyeznünk, hogy egyáltalán nem kötelező, viszont biztonsági szempontból kifejezetten ajánlott. Ezért ezen nem érdemes spórolni, hiszen ha esetleg visszaélés történik a hitelkártyánkkal, azonnal értesülünk róla és rögtön meg is tudjuk tenni a szükséges intézkedéseket a letiltás érdekében.

Visszakanyarodva az eredeti megközelítéshez (költségközpontúság, tehát csak a „kötelező” elemekre koncentrálva) nézzük, melyik hitelkártyát kapjuk meg a legolcsóbban!

A képzeletbeli dobogó első helyezettje az FHB Extra hitelkártya, ami az első évben teljesen díjmentes, csupán a második évtől kerül havi 319 Ft-ba. Amellett, hogy olcsó, pénz-visszatérítési kedvezmény is kapcsolódik hozzá. Bárhol használjuk vásárlásra a hitelkártyát a fizetett összeg után 1 %, havonta legfeljebb 4.000 Ft visszajár az elköltött pénzből.

A dobogó második fokán a CIB Café hitelkártya található, ami már díjköteles mindkét évben, mégpedig 371 Ft az első, 492 Ft a második évben. Az eltérés oka, hogy akció keretében az év végéig igényelt hitelkártyáknál csupán az éves kártyadíj (2.900 Ft) felét kell megfizetni. Viszont fontos tudni, hogy önmagában pusztán egy klasszikus hitelkártya. Ahhoz, hogy ennél több legyen, némi plusz költség ellenében az ún. Espresso csomagot igénybe kell vennünk. Így további havi 300 Ft-ért SMS-ben tájékoztat a bank minden a hitelkártyával végzett tranzakcióról, valamint pénz-visszatérítési kedvezményre is jogosultak lehetünk (ennek részleteit a cikk későbbi részében fejtjük ki).

Az első éves fenntartási költségek alapján a harmadik helyezettünk a K&H MasterCard PayPass hitelkártya a maga 417 Ft-os havi díjával (egyébként a második évben is ugyanennyi). Sőt, ha legalább havi 20.000 Ft-ot elköltünk a hitelkártyával, akkor a vásárlásaink összegéből 2%-ot, legfeljebb 3.000 Ft-ot vissza is térít a bank.

Más bank ajánlataira is kíváncsi vagy? Ide kattintva megnézheted, hogy alakulnak a díjak!

Hol kapom a legtöbb visszatérítést?

A betéti kártyákkal szemben
a hitelkártyák jelentős része különböző kedvezményeket (pénzvisszatérítés, azonnali kedvezmény a vásárlás értékéből, pontgyűjtés) biztosít aktív kártyahasználat esetén, ennek ellenére még mindig kevesen használják ki a bennük rejlő lehetőségeket. Nézzünk néhány igazán vonzó ajánlatot a pénzvisszatérítésre koncentrálva!

Citi Life hitelkártya

A Citi Life hitelkártya esetében az első 6 hónapban élelmiszerüzletben havi 100.000 Ft összegig 3%, belföldi tankoláskor havi 50.000 Ft összegig 2%, az efeletti vásárlásokra, valamint a 7. hónaptól kezdődően minden – nem partnerüzletben történő – vásárlásra 1% Citi Forint jóváírást kapunk. Jóváírás minden 100 Ft vásárlás után jár, a Citi Forintokat pedig pénzre válthatjuk (visszatérítés formájában).

Sőt, akár 20%-os pénzvisszatérítést is kaphatunk. A több mint 800 Citi Life partnerüzletben a vásárlásokkal ugyanis extra Citi Forintokat lehet szerezni. A partnerek közkedvelt üzletek, mint például az Euronics, Intersport, Kika, Lidl, Shell, stb., ahol eltérő mértékű kedvezményekre számíthatunk.

További részletek

Raiffeisen One Card Standard

A Raiffeisen OneCard az egyik legszéleseb kedvezmény-rendszerrel rendelkező hitelkártya. A pénzvisszatérítés mellett több partnerüzletben már a vásárlás pillanatában azonnali kedvezményeket (2-15%) nyújt. Sőt, a számos állandó kedvezmény mellett további időszakos akciók is kapcsolódnak hozzá.

A hitelkártya 5%-os pénzvisszatérítést biztosít negyedévente változó ajánlatokkal. Április és június között például a sport és egészség kategóriájú vásárlásokkal lehet a legtöbbet keresni. Ezen felül bármelyik élelmiszerboltban, szuper- és hipermarketben történt vásárlás után 3%-os, továbbá minden egyéb vásárlásért 1%-os pénzvisszatérítésre, negyedévente legfeljebb 30.000 Ft-ra számíthatunk.

További részletek

CIB Café Hitelkártya Espresso

Ahogy már korábban említettük a CIB Café hitelkártya kiegészítő szolgáltatásaként vehető igénybe az Espresso szolgáltatáscsomag, így pénz-visszatérítésre is jogosultak lehetünk. A bank aktuális akciója keretében (2014. szeptember 30-ig) belföldi benzinkúton történő költéseink után a normál 1% helyett 5%-os pénzvisszatérítést kapunk. Az akció miatt a jóváírás maximális összege is magasabb, így a negyedévente elérhető 5.000 forint helyett akár 10.000 forint is lehet a kedvezményes időszakban. Viszont ehhez a hitelkártyás vásárlások összértéke el kell, hogy érje a 60.000 forintot az adott naptári negyedévben.

További részletek

Arra az esetre, ha megcsúszna a visszafizetés

Nem szabad elfelejteni, hogy a hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret nem ajándék. A hitelkeretből történő vásárlásokat (ne adj Isten készpénzfelvételeket) természetesen vissza kell fizetnünk a banknak. Ellenkező esetben súlyos kamatok terhelik a vásárlásainkat! Ezért itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy
egy hitelkártyát még véletlenül sem szabad úgy használni, hogy ne ismernénk a működését.

Persze bármilyen pallérozottak is vagyunk, előfordulhat, hogy az elköltött összeget a megadott határidőre nem fizetjük vissza. Lehet, hogy csak szimplán megfeledkezünk róla, de bármikor kerülhetünk olyan anyagi helyzetbe, amikor lehetetlenné válik a kihasznált hitelkeret visszatöltése. Tulajdonképpen kizárólag ezekben az esetekben lehet érdekes, hogy voltaképpen mekkora THM mellett vehető az adott hitelkártya igénybe. Akik úgy érzik, hogy Őket ezek a veszélyek nem fenyegetik, nyugodtan ugorják ezt a részt. Akiknek ez fontos tényező, azoknak pedig itt vannak a legjobb lehetőségek!

Ennek a versenynek a győztese az OTP MasterCard Standard hitelkártya 36,14%-os THM-mel. Azon túl viszont, hogy a mutató értéke alacsony többre ne nagyon számítsunk, ugyanis egy klasszikus hitelkártyáról van szó. Második helyezett az FHB Extra hitelkártya 36,71%-os THM-mel, amelynél a korábban leírt alacsony fenntartási költségek mellett még némi pénzvisszatérítésre is számíthatunk. Harmadik helyezett az MKB MasterCard Standard hitelkártya (THM: 37,11%), de az OTP Bankhoz hasonlóan pénz-visszatérítésre sajnos itt sem számíthatunk.

Más bank ajánlataira is kíváncsi vagy? Kattints ide és nézd meg a tovább lehetőségeket!

Az ideális hitelkártya

Természetesen egyik bank kínálatában sincs olyan hitelkártya, amelyik mindenkinek a legjobb megoldást jelentené. Már csak azért sem, mert mindannyian más és más szempontokat részesítünk előnyben. Abban viszont biztos lehetsz, hogy jó helyen jársz, hogy a megfelelőt megtaláld.

Könnyű helyzetben vagy, hiszen csak alaposan át kell gondolnod vásárlási szokásaidat és máris megkeresheted az ezekhez leginkább illeszkedő hitelkártyákat!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés