Arany, olaj, dollár vagy kínai részvény?

Arany, olaj, dollár vagy kínai részvény?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-28
 

Mindhárom, a címben említett befektetésben van potenciál. Ám kockázatok is ott sorakoznak: Amerikában a deflációs veszély mellett egyre többen félnek az inflációtól, az olaj ára sem eshet a végtelenségig, de nem látszik a fordulópont. Az arany árát pedig a hétvégén tartandó svájci népszavazás befolyásolhatja, ahogy a kínai részvényeket is az ottani szabályozói környezet mozgathatja. Úgy tűnik, hogy a gazdaság légvárakra épül. Azért nem egészen!

Sokak szerint az egész gazdaság egy légvár. Ha ez így nem is igaz teljesen, némi anomália felfedezhető a gazdaságban. Például a pénzkínálat bővülése általában inflációs veszélyek növekedésével szokott járni. De most hiába van mindenkori csúcson a pénzkínálat több országban, mégis deflációs veszélyről tartanak a közgazdászok. És nem véletlenül! A világgazdaságban a várakozások sokszor fontosabbak, mint a tényadatok. Ha a piac valamiben hisz, akkor az be is fog következni. Legyen az pozitív vagy negatív várakozás. Hogy működik mindez? Concorde alapkezelője elmagyarázza!

Ugyanígy a hit tartja a magasban és erősíti tovább az amerikai dollárt. Ugyanis a piaci szereplők hisznek abban, hogy a pénznyomtatás ellenére értékes marad az amerikai fizetőeszköz. Ha a bizalom meginog, akkor a dollár is összeomolhat. Egy ideális pénzrendszerben azonban egy beépített védelmi mechanizmus megvéd a tragédiától. De egyelőre nincs ilyen mechanizmus, így csak áramlik ki a pénz Amerikából.

Viszont az olaj árfolyama sokak szerint pont Amerika miatt bukott a mélybe. Egyrészt a kitermelése is csúcson van, másrészt a technológia is fejlődött. Ám a fekete arany árának kulcsa az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) kezében van. Még az OPEC döntés előtt elemezték az olaj árának várható alakulását, ami most is releváns. (Azóta közben eldőlt, hogy OPEC nem csökkenti a kvótákat.)

És ha már fekete arany, akkor hétvégén Svájcban egy fontos referendumot tartanak. Két témában kell dönteni a svájci népnek: növelje a Svájci Jegybank az aranytartalékát, illetve korlátozzák a Svájcba irányuló migrációt. Felix Adam, az ACT Currency Partners alapító vezérigazgatója (Citibanknál és Vontobelnél volt vezető beosztásban korábban), kifejti véleményét erről az Alapblog olvasóinak. Konkrét árszinteket is olvashatunk az interjúban, ami segítheti a befektetési döntéseinket!

De Zsiday Viktor is megosztja véleményét, hogy miért tartja jó befektetési területnek a kínai részvényeket. A szakember szerint ugyanis a kínai részvények ára 2-3 éves időtávon akár duplázódhatnak is. 

Hirdetés
Hirdetés