Átlagbérből ingatlant vennél? Most minden neked kedvez!

Átlagbérből ingatlant vennél? Most minden neked kedvez!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-16 Frissítve: 2020-01-15
 

Nettó 242 800 Ft volt tavaly októberben családi kedvezmények nélkül az átlagbér Magyarországon, ami 11,6%-os növekedés egy év alatt. A családi kedvezményekkel is számolva az átlagkeresetek még nagyobb mértékben, 11,7%-kal haladták meg az egy évvel korábbit, kicsivel átlépve a 250 ezer forintot. A jövedelmek ilyen mértékű emelkedése azt jelenti, hogy a felvehető lakáshitel összege is jóval nagyobb lehet. Ez akkor, amikor sok elemző a használt lakások árának stagnálására, esetleg csökkenésére számít, remek hír a vásárlást tervezőknek. Már csak azért is, mert az elmúlt időszakban a hitelek is olcsóbbak lettek!

Ha lakást vennél a közeljövőben, akkor ehhez remek most a csillagállás. Három okot is mutatunk, hogy miért!

1. Magasabb jövedelem, nagyobb hitelösszeg

Jelentősen nőttek a bérek Magyarországon az elmúlt egy évben, így jó esetben te is többet viszel haza. Ez azt jelenti, hogy ha a vásárláshoz lakáshitelt is igényelnél, akkor nagyobb hitelösszegre lehetsz jó a bankoknál, hiszen a havi törlesztő maximális értéke mindig az igazolt jövedelemtől függ.

A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleknél 50%-ig engedi elmenni a havi törlesztőt, így a családi kedvezmények nélküli átlagbér (242 800 Ft) jelenleg maximálisan 121 400 Ft-os hiteltörlesztőt bír el, ami a Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint akár 21,2 millió forint hitelösszeget is jelenthet 20 éves futamidő esetén. A családi kedvezményekkel számolt átlagjövedelem esetében a felvehető hitel maximuma 700 ezer forinttal több, 21,9 millió forint. Csak érdekességképpen a 2018. októberi átlagkeresethez képest ez kedvezménnyel és anélkül egyaránt 2,7 millió forinttal nagyobb kölcsönösszeget jelent.

Hirdetés

Hirdetés

2. Olcsóbbak lettek a hitelek

Az elmúlt egy év egyértelműen a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek árcsökkenéséről szólt, a 13 hazai pénzintézet ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint egy 20 millió forintos – 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője például 11 ezer Ft-tal alacsonyabb, mint egy éve, míg a teljes visszafizetés összege 2,8 millió forinttal lett kevesebb. Egy 40 millió forintos lakáshitelnél még jelentősebb a pénzügyi előny, itt a két évtized alatt összegében 5,3 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnie az adósnak akkor, ha most köt szerződést, nem pedig egy évvel korábban.

3. Megállni látszik a lakások drágulása

Nagy visszhangja volt a napokban megjelent hírnek, miszerint megállni látszik az ingatlanok drágulása, sőt a Duna House adatai szerint a negyedik negyedévben szinte mindenhol csökkentek az átlagos négyzetméterárak a megelőző három hónaphoz képest. A legnagyobb visszaesés a nyugat magyarországi panellakásoknál volt, itt 9,2%-os volt az árzuhanás egy negyedév alatt, de a kelet magyarországi házgyári lakások is 7,3%-kal kevesebbe kerülnek. Nagyon úgy tűnik, hogy az áremelkedés Budapesten sem tart örökké, sőt a budai panel és tégla lakások egyaránt 6,1%-kal kerültek kevesebbe.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés