Atombiztos és magas kamatot fizet… Költségek után is az infláció felett!

Atombiztos és magas kamatot fizet… Költségek után is az infláció felett!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-21
 

Az általános vélekedés szerint olyan alacsony a banki kamatszint, hogy nem éri meg pénzünket lekötni, hiszen a járulékos költségek után semmi nem marad számunkra. Most bebizonyítjuk ennek ellenkezőjét: figyelembe véve minden költséget, még úgy is elérhetünk 3,4%-os kamatot egy év alatt, hogy nincs az adott banknál számlánk. Ez a kamatszint 1,2%-os várható infláció mellett több mint 2%-os vagyonnövekedést okoz. Ha valaki nem az álmokat kergeti, és ész nélkül kockáztat, akkor továbbra is talál kedvező ajánlatokat.

A bankok folyamatosan jobbnál jobbnak tűnő ajánlatokkal árasztanak el bennünket, amelyek között egyáltalán nem egyszerű eligazodni. Vizsgáljuk meg ezért, hogy egy egyszerű 1 éves banki lekötés esetén, melyik bank ajánlatával járunk a legjobban. De nem csak az ajánlott kamatok nagyságát nézzük majd, hanem azt is, hogy minden költség levonása után melyik banki lekötéssel kapjuk a legnagyobb kamatot a lekötési idő végére. Hiszen végül is ez az, ami igazán számít.

Éltünk azzal teljesen reális a feltételezéssel, hogy a legjobb kamatokat ígérő banknál nincs számlánk, ezért először azt meg kell nyitnunk, majd a pénzünket át kell óda vinnünk, a lekötés után pedig tovább kell azt utalnunk. (A számítás során az adó hatását nem vizsgáljuk, hiszen az a banki ajánlatoktól független tényező, ami minden lekötést ugyanúgy érint.)

Az ajánlatok között a jelenleg elérhető 10 legmagasabb kamatot ígérőt vizsgáltuk, amit a bankok 10 millió forintnál nagyobb összeg 1 éves lekötése esetére kínálnak.

A felmerülő költségek

A költségek meghatározásánál racionálisan cselekvő megtakarítókat feltételeztünk, ezért az odautalás költségének a 10 legalacsonyabb költséggel vezetett bankszámlához tartozó átutalási költség átlagát vettük. Ezek 0% és 0,45% között változtak és átlaguk 0,11%.

A számlanyitás költsége semmilyen hatást nem váltott ki, mert a jelenleg elérhető legjobb banki lekötésekhez minden esetben díjmentesen lehet számlát nyitni.

A számlavezetés havi díja ennél már nagyobb mértékben szóródott, bár a legjobb ajánlatok többségében ez is díjtalan. A tíz legjobb lekötési ajánlat közül egyhez havi 450, háromhoz pedig 650 forintos havidíj tartozik, a többi esetében 0 forint.

A legjobb ajánlat, nem más, mint…

A számítás során tehát megvizsgáltuk, hogy egy bármelyik banknál tartott pénzösszeg mennyivel hozna többet a tulajdonosának, ha a jelenleg elérhető legjobb konstrukcióba vinnénk át és ott kötné azt le.

Az ugyanúgy 1 évre szóló lekötéssel minden költség levonása után, míg a BNP Paribas jelenlegi akciós ajánlatával 337 ezer forintos kamatra (3,4%) tehetünk szert, addig a tízes lista utolsó helyén végzett FHB Adóelőny Betétével mindez 199 forint.

A legjobb és legrosszabb ajánlat között tehát több mint 137 ezer forint a különbség, ami azért is figyelemreméltó, mert ez azt jelenti, hogy

 137 ezer forintot kaphatunk csak azért, mert a megfelelő ajánlatot választottuk. 

A BNP Paribas most a 10 millió forint fölötti 1 éves lekötésekre 3,6 százalékos kamatot fizet úgy, hogy nemcsak a számlavezetés ingyenes, hanem a kiutalásért sem kell egy fillért sem fizetnünk.

Ez a kamat pedig, mint kiderült, olyan magas, amely minden költség levonása után is bármelyik másik bank ajánlatát túlszárnyalja. Mivel pedig az átutalási és kiutalási költségeket is figyelembe vettük ez azt jelenti, hogy

 bármelyik banknál is tartjuk a pénzünket, megéri váltani, és az 1 éves lekötéshez a BNP akciós betét választanunk. 

Ha nem csak a bankbetétekre vagy kíváncsi, akkor vizsgáld meg, hogy milyen lehetőségeid vannak állampapír és befektetési alapok vonatkozásában:

1

Nem csak sokat hoz, biztonságos is

Az újabb és újabb pénzügyi szektor körüli botrány mellett nem lehet szó nélkül elmenni a biztonság kérdése mellett sem. A jó kamatok mellett a BNP Paribas ennek a feltételnek is maradéktalanul megfelel. A BNP Paribas ugyanis még a honfitárs francia pénzintézetek között is kiemelkedik méretével, 2014-ben a világ hatodik legnagyobb bankja volt, Európában pedig egyedül az angol HSBC tudott nagyobb méretet felmutatni.

De akinek önmagában a bank mérete nem nyújtana maximális biztonságérzetet, annak fontos lehet fejben tartani, hogy francia bankról lévén szó, a Magyarországon megnyitott bankbetétek biztonságát nem a magyar, hanem a francia betétbiztosítási alap garantálja 100 ezer euróig, azaz közel 30 millió forintig.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés