Az alapkamat csökkenése miatt a betéti ajánlatok is teljesen átalakulhatnak(x)

Az alapkamat csökkenése miatt a betéti ajánlatok is teljesen átalakulhatnak(x)
Hirdetés

2024-01-26
 

Az infláció csökkenésével végre megkezdődhetett a jegybanki alapkamat mérséklődése is. Ez jó hír lehet a hiteligénylőknek, hiszen az irányadó kamatszint mérséklődése kihat az kölcsönök kamatára is. Ugyanakkor a megtakarítók számára kevésbé örömteli ez a hír, hiszen a betétek kamata is érdemben csökkenésnek indulhat.

Az infláció a bőven 20% feletti magasságból végre érdemben csökkenésnek indult, a KSH decemberben 5,5 százalékos éves áremelkedést mért.

Végre egy kicsi – vagy nem is olyan kicsi – levegőhöz jutott a magyar gazdaság az infláció szorításában, ez pedig lehetőséget teremtett a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az irányadó kamatszintek mérséklésére.

Először több lépésben az addig irányadó kamatnak tekinthető MNB egynapos betéti kamatszintet mérsékelték a 18 százalékos szintről 13 százalékra, vagyis a jegybanki alapkamatnak megfelelő szintre. Ezt követően, 2023. október végén az alapkamat csökkentése is megkezdődött. Fokozatosan mérsékelte a jegybank a mutató értékét, a mutató jelenlegi értéke 10,75%.

Az MNB a gazdasági környezet folyamatos vizsgálata mellett várhatóan folytatja a kamatcsökkentést az idei évben, ezt a várakozást még erősíti is az a tény, hogy a tavaly decemberi éves áremelkedés 5,5% lett, ami jóval kedvezőbb az elemzők által várt értéknél. Vagyis előreláthatóan január 30-án újabb kamatvágást jelent be a jegybank.

Hirdetés

Milyen kedvező betéti ajánlatokkal találkozhatunk jelenleg?

A csökkenő irányadó kamatszinttel együtt jár azon kamatok mérséklődése is, ami ténylegesen hat a mindennapi életünkre.  A lakáshitelek, személyi kölcsönök kamatcsökkenése jó hír lehet a családoknak, ugyanakkor a betéti kamatok mérséklődése már egy sokkal rosszabb hír.

Felmerülhet fel a kérdés, hogy a betétek hogyan kerülnek a képbe, hiszen a bankok a magas alapkamat ellenére sem igazán emeltek a betéti kamatokon. Ez a kijelentés azonban egy féligazság.

Az valóban igaz, hogy számos hazai nagybank nem változtatott érdemben a betéti kondícióin. Sok helyen a 20% feletti infláció és a 13 százalékos jegybanki alapkamat ellenére sem találkozhattunk tömegesen 2-3 százaléknál magasabb betéti kamatokkal. Azonban általánosságban nem jelenthetjük ki, hogy egyik bank sem reagált a kialakult helyzetre. Nézzük végig az egyes bankok jobb ajánlatait. (A 2 év, vagy annál rövidebb futamidejű 6 százalékos éves kamatot elérő ajánlatokat szedtük össze.)

1. Gránit Bank

A Gránit Banknál is találhatunk jó pár kiemelkedő ajánlatot. A Gránit Bank Kamat Plusz csomagját választva a lekötés nélküli látra szóló kamat 5,75% lehet. Lekötés esetén az éves kamatot még érdemben feljebb lehet tornászni.

  • 3 hónapos futamidő esetén a Gránit eBank betét 8,50% az éves kamatot ad.
  • 6 hónapos Gránit KamatMax betét lekötés esetén 8,25% az éves kamat.
  • 13 hónapos lekötés esetén jelenleg 8,75% az éves kamat a Gránit KamatMax Plusz betéttel*

*13 hónapos lekötés esetén az éves kamat mértéke a mindekori jegybanki alap 2 százalékponttal csökkentett értékének felel meg. Az alapkamat csökkenésével a lekötésünk aktuális kamata is mérséklődik. Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy ezen betét kamata bőven 10% felett volt abban az időben, amikor az alapkamat még a 13 százalékos szinten állt.

A 13 hónapos futamidejű lekötés nagy előnye, hogy idő előtti feltörésnél a megszolgált kamat felét kifizeti a bank számunkra. Vagyis a konstrukció kifejezetten rugalmasan kezelhető, hiszen az időarányos hozam felét megtarthatjuk akkor is, ha lejárat előtt szükségünk lenne a lekötött összegre.

 2. Cetelem Bank

A Cetelem Bank Takarékszámláján lekötésnél nélkül elhelyezett pénzösszegre 7%-os kamatot fizetnek. Ha lekötjük a pénzünket, akkor még magasabb hozamot is elérhetünk.

  • 8 hónapos lekötés éves kamata 8,00%
  • 1 éves lekötés éves kamata 8,25%
  • 18 hónapos lekötés éves kamata 8,50%
  • 2 éves lekötés éves kamata 8,75%

Idő előtti feltörés esetén két lehetőség van. Ha 90 napon belül törtük fel a betétet, akkor nem kapunk kamatot. Ha eltelt 91 nap, akkor a bank az időarányos járó kamat 30 százalékát saját hatáskörben odaadhatja. Ez azonban a pénzintézet egyedi döntése, erre nem kötelezi őt semmi.

3. K&H Bank

A K&H Banknak is van egy akciós lekötése igen kedvező kamat mellett. A K&H rajt betét 90 napos futamidőre évi 12,00 százalékos kamatot kínál. Ez nagyon kedvezőnek tűnik, ugyanakkor a feltételek is igen szigorúak.

A banknál már rendelkeznünk kell legalább fél éve számlával, illetve csak „új” pénzt köthetünk le ilyen feltételekkel. (Bankon kívüli forrásból érkező pénz azon része köthető le ilyen formában, amellyel meghaladja a megtakarításunk állománya az előző hónap végén a banknál lévő megtakarításunk összegét.)

Ha még nm vagyunk a bank ügyfele, akkor legkorábban fél év múlva élhetnénk ezzel a lehetőséggel, de ki tudja akkor milyen betéti kamatok lesnek elérhetők már a piacon.

4. MagNet Bank

A MagNet Banknál is találhatunk magas érdemi kamatokat a lekötött betéteknél. A Prizma forint betét kamata:

  • 3 hónapos futamidő esetén az éves kamat 8,09%
  • 6 hónapos futamidő esetén az éves kamat 7,24%
  • 12 hónapos futamidő esetén az éves kamat 6,62%

Kizárólag új forrás helyezhető el ilyen betétbe: akkor köthető le az összeg, ha megnöveljük vele a 2023. szeptemberi átlagos látra szóló és lekötött egyenlegünket. A bank idő előtti felmondás esetén nem fizet kamatot.

5. MBH Bank

A MBH Banknál van egy 12 hónapos futamidejű betét kiemelkedő 11,00 százalékos kamattal. Viszont itt sem szabad megfeledkezni a feltételekről. Csak olyan pénzt köthetünk le ebbe a betétbe, amely az MBH Banknál vezetett értékpapírszámlán elhelyezett 1 MÁP, vagy MÁP Plusz értékpapír lejáratából, visszaváltásából származik.

Vagyis nagyon komolyan meg van határozva, hogy ki és milyen pénzt köthet le ilyen magas kamatszinten. A bank idő előtti feltörés esetén nem fizet kamatot.

6. OTP Bank

A bank a 6 hónapos futamidejű Prémium forint betétjénél érhető el magasabb, évi 6,50 százalékos kamat.

Kizárólag új forrás köthető le ilyen kamat mellett, e tekintetben a bank a 2023. szeptember 28-ai állományt vizsgálja meg. Kizárólag akkor választhatjuk ezt a betétet, ha Bázis számlával rendelkezünk és van hozzá kapcsolódó Prémium Next szolgáltatásunk.

Idő előtti feltörés esetén a bank időarányosan évi 0,01 kamatot fizet.

Mi várható a betéti kamatoknál?

A jegybanki alapkamat további csökkenése előrevetíti, hogy a banki akciós betétek kamata is csökkeni fog. Adott esetben a kedvező lehetőségek száma még tovább szűkülhet.

Éppen ezért a lekötésben gondolkodóknak érdemes minél előbb lépnie. A döntés során érdemes szem előtt tartani a kamatok mellett a feltételeket is. Sőt a jogszabályi környezet is nagyon lényeges, hiszen a betéti kamatplafon is érdemben befolyásolhatja azt, hogy mekkora összeg esetén milyen futamidőre és melyik banknál érdemes elhelyezni megtakarításunkat.

A cikk elkészítését a Gránit Bank támogatta.

Hirdetés