Az aranykornak (lassan) vége: mi vár rád 2019-ben pénzügyileg?

Az aranykornak (lassan) vége: mi vár rád 2019-ben pénzügyileg?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-01 Frissítve: 2019-01-02
 

Infláció, ingatlanárak, hitelkamatok, befektetési kilátások, nyugdíj megtakarítások, tranzakciós illeték 2019-ben. A Bankmonitor.hu összefoglalója az idei évben várható folyamatokról és néhány konkrét javaslat.

2018-ban már egészen kézzelfogható jelei voltak annak, hogy változások indulnak meg a pénzügyek terén. A kamatok elkezdtek emelkedni (igen Magyarországon is, csupán a lakossági hiteleknél ez tompítottan jelentkezett), a nyugdíjpénztári hozamok között szép számmal megjelentek a negatív teljesítmények, a csodaszerként nyilvántartott Bitcoin kártyavárként omlott össze (-80%!), a jelentősebb nyugati tőzsdék az elmúlt 10 év legrosszabb teljesítményét (-10-15%) tudhatják maguk mögött.

Ha sikerült kikászálódnunk a szilveszteri buli alkoholmámorából, érdemes egy kicsit több időt adni a 2019-ben várható pénzügyi változások áttekintésének. Nem zárható ki ugyanis, hogy egy olyan évnek nézünk elébe, mely itthon is érdemi (helyenként fájdalmas) változásokat hoz majd.

INFLÁCIÓ

Az MNB 3% körüli inflációt prognosztizál 2019-re. Ezzel nem is lenne komolyabb probléma, az érzékelt árromlás dinamikája azonban mintha jelentősebb lenne. Az élelmiszer vásárlásoknál teljesen más áremelkedést tapasztalhat mindenki (igaz ez csupán az inflációs kosár egy része). Nagy kérdés, hogy a munkaerő piacon jelenlévő feszültségből (munkaerőhiány) származó béremelkedés mikor fog érdemben megjelenni az eladási árak emelkedésében is nagyobb mértékben. A lakhatási költségek (albérleti díjak) emelkedése kétszámjegyű (sajnálatosan ez nem része a KSH által kimutatott inflációnak).

Összességében az infláció frontján nem zárhatjuk ki, hogy találkozni fogunk egy negatív meglepetéssel (4-5%) az év során.

BÉREK

Történelmi mélyponton lévő munkanélküliség mellett számottevő munkaerőhiány jellemzi a magyar gazdaságot. Ebből adódóan jelentősebb válságjelenség hiányában 8-10%-os átlagos béremelkedés valószínűsíthető.

KAMATOK

A 2008-as válság utáni nagy pénzügyi lazítás 2018 végével vélhetően Európában is lezárul. Az Európai Központi Bank is vissza kíván vonulni a pénznyomtatásból. Ha az olcsó pénz eltűnik a nemzetközi porondról, akkor annak egyenes következménye lesz a fokozatosan emelkedő kamatszint. 2018-ban már Magyarországon is emelkedtek a kamatok: nem a távolról sem meghatározó (és unalomba fulladó) alapkamat, hanem a hosszú futamidejű állampapírok hozamai és ebből adódóan a hosszú távra fixált lakossági hitelkamatok szempontjából meghatározó BIRS kamatok (+1-1,5%).

2019 vonatkozásában két forgatókönyv képzelhető el:

1. fokozatos kamatemelkedés: BUBOR kb 0,5%pontos emelkedése és a hosszú állampapír hozamok, valamint a BIRS 1-1,5%pontos emelkedése

2. amennyibe a nemzetközi piacokon gazdasági, vagy politikai feszültség miatt megugranak a kamatszintek, akkor jelentősebb, előzőekben jelzett kamatemelkedés kétszerese is kialakulhat

HITELEK

A fentiekből egyenesen következik, hogy a hitelfelvevők aranykora lassan véget ér. Ma gyakorlatilag az inflációnál alacsonyabb a változó kamatozású lakáshitelek kamatszintje, ami pénzügyi értelemben ingyenes hitelt eredményez. A hosszú távon (10 évre) fixált kamatozású lakáshitelek 4,5%-tól elérhetőek. Megítélésünk szerint mindez 2-3 év múlva már csupán a „múlt kivételesen kedvező csillagállása” lesz.

Előzőekből egyenesen következik, hogy

1. aki meglévő hitellel rendelkezik, annak érdemes hosszú távra rögzített kamatozásra váltania -> lakáshitel kiváltás pénzügyi előnyei 

2. aki most tervez hitelfelvételt, annak már eleve a fix kamatozású hitelekben érdemes gondolkodnia -> lakáshitel kalkulátor 

Személyi kölcsönök esetében már egyértelműen a végig fix kamatozású konstrukciók a dominánsak, a fent jelzett kamatváltozások természetesen ezen hitelfajtánál is érzékeltethetik hatásukat.

INGATLANPIAC

Az ország két részre szakadt: Budapest és minden más. Budapesten olyan áremelkedés következett be, mely az átlagos (65 nm) lakás megvásárlását átlag keresettel bíró házaspár számára hiteloldalon már alig teszi lehetővé. Egyszerűbben fogalmazva: hiába alacsony (még) a kamatszint, a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszeg olyan mértékben megnőtt, melynek törlesztése problémát jelenthet.

Budapesten a vásárlók közel 40%-a befektető és ezen belül is igen magas a külföldiek aránya. Az albérletárak a keresetekhez viszonyítva indokolatlanul magas szintre emelkedtek  nemzetközi összehasonlításban.

Amennyiben a kamatszint érdemben nő (1-2%pontal), kedvezőbbek lesznek a kötvény befektetésekkel elérhető hozamok, esetlegesen a nemzetközi tőzsdéken (még) nagyobb visszaesés bontakozik ki, akkor akár csökkenő árakkal is szembesülhetünk a budapesti ingatlanpiacon.

Vidéken sokkal egészségesebbek az árak, a gazdasági prosperitást mutató területeken sokkal inkább áremelkedés valószínűsíthető.

NYUGDÍJ MEGTAKARÍTÁSOK

„Hosszú évek után most először láttam negatív hozamokat a nyugdíjmegtakarításomnál…” – mondta az egyik rokon az ünnepek alatti családi összejövetelen. Az ok teljesen egyértelmű: 10 éves száguldás után mind a kötvény, mind a részvénypiacok rosszabbul teljesítettek. Az amerikai tőzsdék egyenesen az elmúlt 10 év legrosszabb teljesítményével zárták 2018-at.

És akkor most aggódnunk kell? Nem feltétlen: a legrosszabb, ha pánikba esünk és mindent eladunk. Csupán arról van szó, hogy a tőzsdék természetes velejárója, hogy vannak rosszabb teljesítményű évek is. A kilátások tükrében egy érdemi javaslatot tudunk megfogalmazni: kockázatos portfóliókból mozduljunk el alacsony kockázatú portfólió felé. Mindez magyarra fordítva: sokkal kisebb részvényarány, hosszú futamidejű kötvények helyett rövid futamidejű kötvények, fejlődő piacokat pedig érdemes lehet elkerülni. A nyugdíjpénztárak esetében lényegesen egyszerűbb a helyzet: itt jellemzően 3-4 portfolióból lehet választani, mozduljunk el a legalacsonyabb kockázatúba.

BANKKÖLTSÉGEK: csökkenő tranzakciós illeték

Január 1-től a lakossági bankszámlák esetében a 20 ezer Ft alatti átutalások után 0 Ft lesz a tranzakciós illeték. Érdemes lesz pár nap múlva ellenőrizni, hogy bankunk hogyan változtatta meg a díjtételeit és feladva kényelmességünket (adminisztrációs macera miatti ragaszkodásunkat az 5-10 éve nyitott bankszámlánkhoz) akár választhatunk egy teljesen ingyenes bankszámlát is magunknak.

1
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés