Az eddiginél több lakáshitelt vehetsz fel májustól

Az eddiginél több lakáshitelt vehetsz fel májustól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-08
 

Egy májustól alkalmazandó MNB szabály szerint a jelenlegihez képest több lakáshitelt lehet majd felvenni azonos jövedelem mellett, amennyiben a hitelfelvevő legalább 5 évig fix kamatozású konstrukciót választ. Ezzel a biztonságosabb hitelek felé szeretnék terelni a lakosságot, hiszen hiába alacsony a lakáshitel kamat és így nagyon olcsó a változó törlesztéssel rendelkező hitel, 10-20 év alatt nagyon nagy valószínűséggel emelkedni fog – a jelenlegi mélyponton lévő – kamatszint. A szabályozási változás azért is kedvező lesz, mert aki jelenleg a végig fix törlesztést – azaz a drágább lakáshitelt választja -, átlagos jövedelem esetén közel 3 millió Ft-tal kevesebb hitelt tud maximálisan felvenni, mintha a kockázatosabb törlesztés mellett dönt.

Az igazolt havi nettó jövedelemnek maximum 50%-a (400 ezer Ft feletti összjövedelem esetén 60%-a) terhelhető hiteltörlesztésekkel, ez a Magyar Nemzeti Bank által előírt felső korlát. Azaz a jövedelmünk egyértelműen meghatározza a felvehető hitel maximumát a törlesztő részleten keresztül. Ez az a bizonyos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM), amelybe minden meglévő, és felvenni kívánt hitel havi terhét bele kell számolni (még a nem használt hitelkártyák és hitelkeretek összegét is).

Hirdetés

Hirdetés

Az új szabályokkal ösztönöznék az alacsonyabb kockázatú hitelek elterjedését

A fenti adósságfék szabályok felülvizsgálatára többek között azért volt szükség, hogy egyre többen döntsenek a biztonságos, azaz hosszabb távon kiszámítható törlesztésű hitelek mellett. A kiszámíthatóbb törlesztőrészlet nem csak megnyugtatóbb, de drágább is. Azaz azonos jövedelem mellett kevesebbet lehet kapni jelenleg a fix törlesztésű hitelből, mint a gyakran, akár 3 havonta változó, ezáltal kockázatosabb fajtából.

Miben lesz változás?

Májustól azoknak a hiteleknek a törlesztőrészletét, amelyek legalább 5 évig fix kamatozással bírnak, csak 85%-os súllyal kell a bankoknak figyelembe venni. Azaz ha 100 ezer Ft a felvenni kívánt hitel törlesztőrészlete, csak 85 ezer Ft havi teherrel veszik azt számításba.

Azonban az eredeti, azaz 100 ezer Ft-os törlesztőrészletet továbbra sem hagyhatják teljesen figyelmen kívül: az ezzel számolt jövedelem terhelés semmiképp nem lehet magasabb 60%-nál.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az új szabályozással egy átlagos jövedelemmel rendelkező egyedüli adós legalább ugyanannyi 5 évig fix lakáshitelre lehet majd jogosult, mintha a legolcsóbb, ám gyakran változó megoldást választaná.

Ennél szigorúbbak a bankok

Az aktuális, azaz a táblázatban is szereplő JTM mutatók csupán felső korlátok, és bankok ennél szigorúbban húzzák meg a határokat. A gyakorlatban jellemzően maximum 30-40%-ig engedik terhelni az adósok jövedelmét, amelytől kivételes esetben – átlag feletti jövedelem, nagy értékű ingatlan esetén – térnek el megengedően.

A magasabb törlesztőt is tudni kell fizetni

Az átlagos hitelfelvevő 80 ezer Ft helyett 96 ezer Ft-ot, 16 ezer Ft-tal magasabb törlesztőrészletet vállalhatna a fentiek szerint az 5 évig fix törlesztésű hitel esetén. Azonban a bankok továbbra is ennél óvatosabban fognak bírálni. Ha a pénzintézetek gyakorlatával vesszük át ezt a példát, akkor egyedüli adósunk maximum 48-64 ezer Ft havi terhet vehet a nyakába jelenleg, amely az új szabályok szerint sem fog változni.

Ha a bankok a jövőben is alacsonyabb jövedelemterhelés mellett hiteleznek, de a fix törlesztésű hitelek törlesztőrészletét a kedvezőbb módon számolják, akkor a változást az fogja jelenteni, hogy könnyebb lesz ugyanakkora összegben hosszútávon kiszámítható lakáshitelhez jutni, és nem kell adott esetben „kényszerből” egy kockázatosabb konstrukciót választani.

A fix törlesztőrészlet az adósnak és a banknak is előnyt jelent

Bár drágábbak a fix törlesztésű hitelek, mindenképpen előnyünkre válik, ha tudjuk, hogy csak 5 évente, 10 évente, vagy a futamidő alatt egyáltalán nem változhat meg a havi fizetnivaló.

A legutóbbi MNB kamatcsökkentéssel párhuzamosan ismét olcsóbbak lettek a lakáshitelek, amelyet az alábbi kalkulátorral megnézhetsz:


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Erről a kamatszintről még nem tudni, hogy mikor, de 10-20 év alatt egészen biztosan elmozdulnak majd a lakáshitelek, amely a gyakran változó konstrukciók esetén 3, 6, 12 havonta megmutatkozik a törlesztőrészletben is. A drasztikus, adott esetben több ezer forintos megugrásra sajnos sok háztartás nincs felkészülve. Ezt pedig egy több évre rögzített konstrukcióval részben ki lehet védeni, illetve amíg változatlan a törlesztőrészlet, azalatt az idő alatt fel lehet készülni a kedvezőtlen változásra.

Ha ilyen módon gondolkodnak előre az adósok is, az a bank kockázatait, azaz a hitel bedőlésének kockázatát is csökkenti.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés