Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen

Az egészségügy helyzete: orvosok határon innen
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-15 Frissítve: 2018-09-14
 

A hazai egészségügyben dolgozó orvosok száma 2010 óta emelkedik, a korábbi években viszont stagnálás volt jellemző. Az orvoshoz fordulók száma csökken, az egy főre jutó orvosok száma pedig egyre növekszik. Miért van az, hogy az állami egészségügyben nem igazán ezeket tapasztaljuk? Megmutatjuk, hogyan változott a magánrendelésben és az állami egészségügyben dolgozó orvosok aránya, és azt is, hogy a háziorvoshoz fordulók száma miért növekszik, miközben a szakrendelésekre egyre kevesebben járnak. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Még nem dolgozott ennyi orvos Magyarországon, mint napjainkban, de az állami egészségügyben egyre kevesebb időt töltenek. Elsősorban erre vezethető vissza, hogy nem tapasztaljuk a mindennapokban, hogy az egy főre jutó orvosok száma növekedne. Úgy gondjuk, azért fizetjük a TB járulékot, hogy az állami egészségügyet vehessük igénybe. Ezért is fontos számunkra, hogy az ott munkát végző orvosok száma hogyan alakul. Ebben pedig csökkenő tendencia figyelhető meg.

A Szinapszis Piackutató számai sokat mondóak: Budapesten 2014-ben a betegek 49 százaléka fordult magánorvosokhoz, 2016-ban már 60 százaléka. Vidéken is a magánrendelésben történő ellátások számának növekedése tapasztalható. Az állami rendelésben eltöltött idő kárára inkább a magán orvosi rendelésben látják el a betegeket az orvosok. Az orvosok sokszor maguk sem tudják pontosan, hogy mennyi időt töltenek el az állami- és a magánrendelésekben.

Egy átlagos orvos a becslések szerint manapság a munkaidejének 70 százalékát állami és 30 százalékát magán egészségügyben dolgozza le. Ehhez képest 2000-ben még nagyon alacsony volt a magánrendelés részesedése. Ha ezeket az adatokat is figyelembe vesszük, akkor az állami egészségügyben dolgozó orvosok száma 2000 óta 6 százalékkal, míg 2004 óta több mint 20 százalékkal csökkent. A becslések a valóságban látottakhoz közelebb állnak.

A lakosság számának csökkenése ellenére háziorvoshoz egyre többen járnak. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a lakosság öregszik, ezért egyre többen fordulnak orvoshoz. A teljes cikkért olvasd el Balásy Zsolt „Most akkor hány orvos van?” című bejegyzését az Alapblogon!

Hirdetés
Hirdetés