Az ingyenes készpénzfelvétel rezsicsökkentő hatása

Az ingyenes készpénzfelvétel rezsicsökkentő hatása
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-10-14
 

Az alapszámla elbukott, helyette inkább két ingyenes készpénzfelvételt (150 ezer forint erejéig), és ingyenes kártyás vásárlást hozhat a hét eleje. Ha megszavazza az Országgyűlés az új tervezetet, akkor normál számlahasználati szokások mellett átlagosan 418 forinttal kevesebb havi bankköltséggel számolhatunk a jövőben. De lehet negatív hatása is az új szabálynak: eltűnhetnek az ATM-ek a közelünkből.

Múlt hét közepén foglalkoztunk az alapszámla ötletével. Bemutattuk, hogy szinte mindenki jobban jár egy már a piacon lévő számlával, mint az új alapszámla-tervezettel. Úgy tűnik, hogy a kormány sem támogatja ezt a kezdeményezést. Inkább a meglévő számlákat tenné olcsóbbá. Kormányzati kommunikáció szerint a bankoknak ingyenessé kell tenni havi két készpénzfelvételt összesen 150 ezer forintig, illetve a kártyás fizetések utáni tranzakciós adót is eltörölnék. Erről akár már a hét elején is megszülethet a döntés. Nézzük meg milyen költségcsökkenést jelent ez átlagos bankhasználati szokások mellett!

atlagosszokas20131014.jpg

Láthatjuk, hogy még mindig található olyan számlacsomag, ahol ezek a tételek teljesen ingyenesek. Amelyik számlánál pedig van díjuk, ott az esetek felében a készpénzfelvételt sújtó tranzakciós adóval megegyező díjat (300 forint) számítanak fel a bankok. Átlagosan 418 forintot spórolnánk tehát, ha a jelenlegi tervet fogadná el az Országgyűlés. 

De mi a helyzet azzal, aki eddig is levette a teljes jövedelmét két részletben? Hogyan változik a bankköltsége az új szabályozásnak köszönhetően? 

150beki20131014.jpg

Látható, hogy valóban drasztikusan csökkennének a várható bankköltségek. Akár 0 forintra. Néhány évvel ezelőtt ez még elképzelhető volt, sőt létezett is a piacon, ám mára az ilyen számlacsomagok, főként a törvényi szabályozás (bankadó, tranzakciós illeték) miatt eltűntek a piacról. Nem tartjuk valószínűnek, hogy ilyen mértékű bevételcsökkenést elviselnének a bankok.

Akkor mi várható?

Több forgatókönyvet is el tudunk képzelni. Mivel a számla havi díjat nem lehetne megemelni, így drágulhatnak a kártyák éves díjai, illetve egyéb díjtételek, mint az SMS értesítés, vagy az utalások után fizetendő díj. 

Ezen kívül az is megeshet, hogy a készpénzhez jutás nehezedik meg azáltal, hogy drasztikusan csökken az ATM-ek száma. Ne felejtsük el, hogy a készpénzt, amit leveszünk, azt őrizni kell, fel kell tölteni az automatát, oda kell szállítani a pénzt, stb. Ezek mind költséget jelentenek a banknak. Ha ennek az önköltséget sem terhelheti az ügyfeleire a pénzintézet, akkor az ATM-ek veszteséget fognak termelni, amit nem fognak hosszú távon finanszírozni a bankok. Emiatt mind több ATM-et szerelnek majd le.

Érdeklődve várjuk, hogy megszavazzák-e az új szabályozás-tervezetet. Ha jelenlegi formájában fogadják el, akkor a kártyás vásárlások rovására továbbra is készpénzes ország maradunk. Ha csak a kártyás vásárlások utáni díjat törölnék el, már akkor nagyot lépnénk az olcsóbb bankolás felé. Hiszen, ha díjmentesen jóváírják a fizetésünket, amit vásárlásra és megtakarításra használunk, akkor már csak az utalások díját és a számlavezetés havi díját kell megfizetnünk (ha más szolgáltatást nem veszünk igénybe). Ha viszont az ingyenes készpénzfelvételt is megszavazzák, akkor annak összegét előbb-utóbb meg fogjuk találni a számlakivonatunkban egy másik tételsor alatt…

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Hirdetés
Hirdetés