Az MNB mai döntésével megágyazott az újabb kamatemelésnek

Az MNB mai döntésével megágyazott az újabb kamatemelésnek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-30
 

A jegybank november 30-án döntött a kamatfolyosó megemeléséről. Az O/N betétet 1,60%-ra, míg az egyhetes fedezeti betétet 4,10 százalékra emelte december 1-től az MNB. (Előbbit 0,45 százalékponttal, míg utóbbit 1,05 százalékponttal emelte meg a jegybank.) De miért lehetnek fontosak ezek a lépések?

Az MNB november 30-i ülésén döntött a kamatfolyosó megemeléséről. Az O/N , azaz az egynapos betét kamata decembertől 1,60 százalék, míg az egyhetes fedezeti hitel kamata 4,10 százalék lesz. A betéti kamat értékét 0,45 százalékponttal, míg a hitel kondícióit 1,05 százalékponttal emelték meg. A jegybanki alapkamat változatlan szinten, 2,10 százalékos értéken  maradt.

Ez a lépés kiemelten fontos volt, különösen akkor, ha az MNB tovább szeretné folytatni az egyhetes betétjének kamatemelését.

Miért fontos a kamatfolyosó felső határa az MNB kamatemelési tervei szempontjából?

A jegybank az alapkamat mellett már az egyhetes betéti kamatával is komoly hatást gyakorol a piaci hozamokra. Jelenleg azt is mondhatjuk, hogy az egyhetes betét kamata tekinthető az irányadó kamatnak. Az MNB azonban határmezsgyéhez ért, az egyhetes betét 2,90 százalékos kamata ugyanis megközelítette a 3,05 százalékos értéket, ami a kamatfolyosó felső határa.

Ezt ésszerűen nem lépheti át az egyhetes betét értéke. Ebben az esetben ugyanis a bankok olcsóbban kapnának egyhetes futamidőre hitelt az MNB-től, mint amennyi kamatot kapnának tőle az egyhetes betétjük után. Vagyis a pénzintézetek nyereséget érhettek volna el pusztán a két termék együttes kihasználásával.

Két lehetőség állt a jegybank előtt:

  • Nem emeli tovább érdemben az egyhetes betét kamatát az elkövetkező időszakban.
  • Megemeli a kamatfolyosó felső határának tekinthető egyhetes fedezeti hitel kamatát.

Az MNB a kamatfolyosó eltolását választotta. A felső határ 1,05 százalékpontos emelése lehetőséget teremt az egyhetes betéti kamat további – akár kétlépcsős – érdemi emelésére is. Ez jól mutatja, hogy a jegybank elkötelezett a kamatemelési ciklus további folytatása mellett, melynek keretében akár az egyhetes betéti kamatot is tovább növelheti.

Ez a lépés természetesen nem azt jelenti, hogy ténylegesen emelni is fogja az egyhetes betéti kamatát, ugyanakkor egy nagyon erős üzenet, amely azt mutatja, hogy az MNB kész további lépéseket tenni az infláció visszaszorítása érdekében. Természetesen a további kamatemelések a pénzpiaci hozamok további emelkedését vonhatják maguk után, ami pedig a hitelek kamatában is megjelenik a közeljövőben. Éppen ezért a hitelfelvétel előtt állóknak érdemes igyekezniük, megelőzve a hitelköltségek és a törlesztőrészlet növekedését.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés