Az örökzöld téma – Agrárhitelezés

Az örökzöld téma – Agrárhitelezés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-05-11
 

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának köszönhetően meglódult az agrárágazat hitelezése és egyre nagyobb az érdeklődés a szektor iránt a bankok részéről is. Ennek köszönhetően mára számos kedvező hitelkonstrukciókból szemezgethetnek a magyar gazdák, legyen szó gépbeszerzésről vagy éppen földvásárlásról. Bár forrás akad bőven, mégis számtalan speciális szempont nehezíti a gazdák életét, hogy hozzájussanak a kedvező hitelekhez. A legfontosabb tudnivalók a témában egy helyen!

Banki szempontból a legfontosabb kérdés az agrárvállalkozás tevékenységi körére irányul. Jellemzően nehezen kapnak hitelt az élelmiszeripari vállalkozások, mivel az elmúlt években a gazdálkodásuk megnehezült, jövedelemtermelő képességük visszaesett, árbevétel arányos nyereségük átlagosan alig 2-3 százalék. A felszámolási és csődveszély az ágazatban elég nagy és gyakori az adótartozás is, ami mind-mind nehezíti a hitelhez jutást. Változást csak az eredményezhet, ha az aktuális európai uniós fejlesztési ciklusban az ágazat fejlesztésére nagyobb hangsúlyt helyez a kormányzat.

Könnyebb helyzetben vannak a mezőgazdasági vállalkozások, de esetükben sem mindegy mivel foglalkoznak. Az állattartásból élők nem túl vonzó ügyfelek pénzintézeti szempontból, mert ők is komoly gazdasági nehézségekkel küzdenek az elmúlt években.

A növénytermesztéssel foglalkozó gazdák vannak a legelőnyösebb helyzetben, ám közülük sem mindenki. A nagy megtérülési idővel járó fejlesztéseket, például szőlőtelepítés, gyümölcsültetvény létesítése, erdőtelepítés nem szívesen finanszíroz a legtöbb bank. Egyértelmű nyerőnek a szántóföldi növénytermeléssel foglalkozó termelő számít.

Nem elhanyagolható a társasági forma. Az őstermelők, egyéni és családi gazdaságok néha komoly fejtörést okoznak a bankoknak. A legtöbb esetben veszteséggel vagy minimális nyereséggel gazdálkodnak, ami „adóoptimalizálási manővereket” sejtet. Másrészt magánvagyonukat csak ritkán hajlandóak hitelfedezetként felajánlani. Főként ez az oka annak, hogy vannak olyan bankok, amelyek finanszírozásukat nem is vállalják. A kisebb méretű gazdaságok ugyancsak komoly hátrányban vannak atekintetben is, hogy általában nagyon kevés információval rendelkeznek a hitelfelvételi és pályázati lehetőségekről.

Banki szempontból a társas agrárvállalkozásokat hitelezni sokkal könnyebb, főként földtulajdon birtokában. A föld ugyanis remek fedezet lehet hitelfelvételkor. Főleg ha magas aranykorona értékű szántóról van szó. Ennek híján vannak ugyan a társas vállalkozások, mégis képesek komoly fedezetet (terményszárító, magtár, állattartó telep, készpénz) felmutatni. Banki tapasztalatok szerint a társas vállalkozások tulajdonosai akár magánvagyonukkal is hajlandóak egy-egy beruházás mögé állni.

Hogyan juthat vállalkozásunk, akár 2,5%-os kamatozású hitelhez?

A hitelképesség, a megítélhető hitel nagyságánál a bank vizsgálni fogja többek között…

  • a vállalkozás már meglévő kötelezettségeit
  • a saját tőke nagyságát (mely érdemben korlátozza a maximális hitelösszeget)
  • beruházási hitel esetén a hosszú távú üzleti terv megalapozottságát
  • a beruházáshoz rendelkezésre álló önerő nagyságát
  • a tulajdonos és a vállalkozás üzleti múltját

A bankok hitelezési hajlandósága Magyarországon jelentős mértékben nőtt 2014 eleje óta, de továbbra is elengedhetetlen vállalkozásunk részéről a megfelelő felkészültség.

Alábbi formunk kitöltésével megtudhatod, hogy a növekedési hitel alapvető előírásainak megfelel-e céged!

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés