Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-02-23 Frissítve: 2019-02-22
 

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el véleményét, melyről Nagy Attila (Mezőgazdász) írt egy cikket az Alapblogon.

Az USA-ból indult kereskedelmi háború vészesen fenyegeti a világkereskedelem zökkenőmentességét. Jelenleg Kínával megy az adok-kapok, és mindenki várja a megállapodást, hogy végre kiszámíthatóbbak lehessenek a kereskedelmi folyamatok.

Jelentős átalakulások történtek például az élelmiszer alapanyagok kereskedelmében. Kína 2018-ban 12%-kal kevesebb sertést importált, mint az azt megelőző évben, mivel a korábbinál már több sertéshúst állít elő. Ennek ellenére az importra még szüksége van, mivel az afrikai sertéspestis miatt nem tudott önellátóvá válni. A kereskedelmi háború miatt a kínaiak USA-ból történő sertésimportja 2018 januártól szeptemberig 37%-kal esett vissza. Ebben az időszakban a kínaiak a kiesés egy részét Németországból fedezték, ugyanis 13%-kal növelték a Németországból érkező sertések importját.

A szójababról is érdemes néhány szót szólnunk. Történt ugyanis, hogy Kína a szójabab importját betiltotta az USA-ból, miközben az Európai Unió megduplázta az USA-ból érkező importmennyiséget. Az EU szójabab behozatalának immár háromnegyede az Amerikai Egyesült Államokból érkezik. Ami pedig Kínát illeti, 2018 decemberétől, a G20 csúcstalálkozót követően újra vásárolnak szójababot az USA-ból, viszont a 25%-os vámot megtartották.

A politikai és gazdasági csatatér már elkezdte szedni az áldozatait. A kereskedelmi háború miatt az USA középnyugati részén a gazdák 10 éve nem látott mértékben kérnek csődvédelmet. Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a gazdaságok jövedelme 50%-kal kevesebb volt, mint 2013-ban, ezért a mezőgazdasági termelők számára kiemelten fontos lenne az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodás létrejötte. A további részletekért olvasd el az Alapblogon Nagy Attila (Mezőgazdász) „Trade war a mezőgazdaságban” című bejegyzését!

Ha szeretnéd meglovagolni a kereskedelmi háború miatt kínálkozó befektetési lehetőségeket, akkor használd a befektetési alap kalkulátorunkat! Amennyiben más dolgok is érdekelnek, válassz az alábbi kalkulátoraink közül!

1
Hirdetés
Hirdetés