Babaváró – Egyre többet érhet a kamatmentesség (X)

Babaváró – Egyre többet érhet a kamatmentesség (X)
Hirdetés

Cikk2023-06-16 Frissítve: 2023-06-18
 

A Babaváró kölcsön egyike azoknak az államilag támogatott konstrukcióknak, amelyek a gyermekvállalást és a gyermeknevelést ösztönzik. A Babaváró kölcsön kamatmentes az igénylő személyek részére a kamattámogatás ideje alatt. Ez a kamatmentesség pedig egyre többet érhet a hitelpiacon, hiszen a piaci kamatozású kölcsönök kamatai érdemben emelkedtek az elmúlt időszakban. Egy 10 millió forint összegű lakáshitelhez képest akár 13,5 millió forintot spórolhatunk a Babaváró választásával.

A Babaváró kölcsön egy maximum 10 millió forint összegű, legfeljebb 20 éves futamidejű támogatott kölcsön. A kölcsönhöz a futamidő alatt született gyerekek után különböző kedvezmények kapcsolódhatnak.

De mik ezek a kedvezmények, támogatások?

  • A kölcsön, a folyósítást követő első 5 évben kamatmentes, amennyiben ezen időszak alatt az első gyermekvállalás teljesül (gyermekszületés, vagy legalább 12. hetet betöltött várandósság vagy örökbefogadás), akkor ez a kamatmentesség a futamidő végéig megmaradna.
  • Ha a futamidő alatt a második gyermekvállalás is teljesül, akkor az ügyfelek gyermekvállalási támogatásra jogosultak, ami azt jelenti, hogy a fennálló kölcsöntartozás 30%-át az állam előtörlesztés formájában elengedi.
  • Harmadik gyerek érkezése esetén pedig az állam a fennálló kölcsöntartozás 100%-át elengedi.

(Fontos, hogy ez nem egy automatikus kedvezmény, ezt a kölcsönt folyósító banknál kérelmeznünk kell.)

  • Az első és második baba érkezésekor kérhetjük a törlesztési kötelezettségünk 3 éves szüneteltetését. (Fontos, hogy ez sem egy automatikus kedvezmény, ezt is a kölcsönt folyósító banknál kell kérnünk.)

Természetesen a hiteligénylők számára nagyon fontos szempont, hogy mire is lehet fordítani a kérdéses összeget.

Hirdetés

Nézzük, mire is használható fel a Babaváró kölcsön.

A Babaváró kölcsön egy szabad felhasználású kölcsön, vagyis a kapott kölcsönösszeget bármire elkölthetjük. Ráadásul nem szükséges hozzá ingatlanfedezet sem, nem akadálya a kölcsönigénylésnek az sem, ha nem rendelkezünk még saját ingatlannal.

Ideális lehet ez a konstrukció a meglévő kölcsönünk kiváltására is.

A Babaváró kölcsön valamilyen értékesebb tartós cikk megvásárálásához is felhasználható – például autó vásárlásához. Az autóárak emelkedése mellett egyre nehezebb előteremteni saját megtakarításból a szükséges összeget. Ebben a helyzetben jól jöhet a Babaváró kölcsön: gyakorlatilag akár kamatmentes forrásból pótolhatjuk ki az autó vételárához hiányzó összeget.

A legtöbb igénylő mégis valamilyen lakáscélját valósítja meg a Babaváró kölcsönből. Ez érthető, hiszen sokszor a baba érkezése miatt döntünk az ingatlanvásárlás mellett, vagy alakítjuk át meglévő otthonunkat. Ráadásul a Babavárónak van egy extra előnye is a lakásvásárlók számára.

Jó tudni
Ha lakáshitelre is szükségünk lenne, akkor a Babaváró kölcsön 75%-a önerőnek, míg a 25%-a hitelnek minősül abban az esetben ha Babaváró kölcsön és a lakáshitel igénylése között kevesebb, mint 90 nap telik el. Ez komoly segítséget jelenthet azok számára, akik kevesebb saját megtakarítással rendelkeznek.

Ha a Babaváró kölcsön és a lakáshitel igénylése között több, mint 90 nap telik el, akkor a Babaváró kölcsön összege akár teljes egészében önerő lehet.

Több millió forintot nyerhetünk, ha Babavárót igénylünk más hitel helyett

A 3-4 százalékos lakáshitelek korszakának vége, az elmúlt bő egy év alatt megduplázódott a lakáshitelek kamata.

A piaci lakáshitelek kamatemelkedése mellett a Babaváró kölcsön alapvető kondíciói nem módosultak, így pénzügyi előnye egyre jelentősebb.

  • 10 millió forint Babaváró kölcsönre egy gyermek születése esetén jelenleg 10 523 710 forintot kell visszafizetni két évtized alatt. A hitelösszegen felüli 523 710 forint az állami kezességvállalás díja lenne.
  • A piacon elérhető jelenleg legkedvezőbb 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű végig fix kamatozású lakáshitel kamata 8,45%, a két évtized alatt közel 23,5 millió forintot kell visszafizetni a hitelre.
  • Személyi kölcsönt nem is találunk 20 éves futamidőre. Ha mégis lenne ilyen kölcsön a jelenleg elérhető legkedvezőbb, 12,04 százalékos kamat mellett, akkor 20 év alatt a 10 millió forintra 26,5 millió forintot kellene visszafizetni.

Vagyis 10 millió forintos hitelösszegnél a Babaváró kölcsön pénzügyi előnye közel 13,5 millió forint a piacon jelenleg elérhető legkedvezőbb lakáshitellel és 16,5 millió forint a legkedvezőbb személyi kölcsönnel szemben két évtized alatt.

Milyen feltételeket kell teljesíteni a Babaváró kölcsön igénylésekor?

Természetesen a kedvezményekért cserébe sok mindent elvár az állam az igénylőktől.

Számos feltételt kell teljesítenie azoknak, akik a Babaváró kölcsönt szeretnék felvenni:

  • Kizárólag házaspárok igényelhetik a kölcsönt,
  • A házaspár hölgy tagja a kölcsön igénylésekor nem töltheti be a 41. életévét,
  • Legalább a házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal,
  • Egyik fél sem lehet büntetett előéletű,
  • A házaspár egyik tagjának sem lehet köztartozása. (5 ezer forint alatti tartozás még elfogadható),
  • A házaspár mindkét tagjának kell rendelkeznie magyarországi lakcímmel,
  • Egyikük sem szerepelhet negatív információval a KHR listán (régi nevén BAR lista).
  • Végső soron banki kölcsönről van szó, emiatt a pénzintézetnek hitelképesnek kell minősítenie az igénylőket.

Az általános feltételek mellett az egyes bankok szabályai között jelentős eltérések lehetnek, éppen ezért érdemes tájékozódni a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A támogatott kölcsön az UniCredit Banknál is elérhető, a részleteket a bank honlapján megtalálhatod.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.