Babaváró hitel – akár 11 millió forint önerő a lakáshitelhez

Babaváró hitel – akár 11 millió forint önerő a lakáshitelhez
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-15
 

Első saját ingatlanod megvásárlása előtt állsz? Esetleg bővül a család és kinőttétek a meglévő otthont? Legyen szó bármelyik élethelyzetről, a legnagyobb probléma jellemzően a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtése. Mutatjuk, hogyan segíthet ebben a Babaváró hitel akár 11 milliója.

Mi segíthet, ha nincs elég önerő a lakáshitelhez?

A legtöbb magyar család számára nem csak az ingatlan vételára, de a lakáshitelhez szükséges önerő előteremtése is nehézséget okoz. Csak kevesen tudják ezt zsebből kifizetni, sokan hosszú évekig tesznek félre. Épp ezért a gyermeket tervező, vagy váró házaspárok körében bevett gyakorlat, hogy az ingatlanhitelhez szükséges önerő egy részét, vagy egészét Babaváró hitelből teremtik elő.

A klasszikus CSOK támogatás kivezetésével a Babaváró önerőként való felhasználása még inkább előtérbe került, hiszen eddig a családok a Babaváró mellett a Családi Otthonteremtési Kedvezmény támogatási részét is felhasználhatták önrészként. Az új CSOK Plusszal ezt nem lehet megtenni, hiszen ez maga is egy (kamattámogatott) lakáshitel.

A lakáshitelhez (és a CSOK Pluszhoz is) minden esetben szükség van tehát saját megtakarításra (önerőre). Mivel a bankok az ingatlan becsült forgalmi értékének legfeljebb 80%-áig nyújtanak hitelt, legalább 20% önerő megléte szükséges a kölcsönből történő vásárláshoz. Első lakásvásárlók számára 2024. januárjától ez akár 10% is lehet. Arra azonban érdemes felkészülni, hogy ettől az aránytól a bankok jellemzően szigorúbban járnak el, nem ritka, hogy inkább 30-40 százalék saját megtakarítással kell rendelkezni.

A magyaroknak tehát három lehetőségük van az önerő kifizetésére:

  • saját megtakarítás
  • Babaváró hitel
  • illetve a kettő kombinálása.

Ötlet
Csatlakozz a Bankmonitor következő ingyenes, élő ingatlanpiaci webinárjához 2024. január 17-én, 18 órától. Tudd meg, hogy miről lesz szó ezúttal!

Hirdetés

Hirdetés

Babaváró hitel, mint önerő

A Babaváró hitel nem véletlenül a gyermeket tervező házaspárok kedvenc kölcsöne, hiszen a szabad felhasználású konstrukció bármilyen célra igényelhető, nem szükséges hozzá ingatlanfedezet és alapvetően kamatmentes kölcsön. Mindemellett kedvező (2024-től legfeljebb havi 51 000 forintos) törlesztőrészletekkel rendelkezik (a maximális, 11 millió forint igénylése esetén, 20 éves futamidőre). 

Ami viszont ezt a konstrukciót a leginkább kivételessé teszi, az az, hogy a futamidő alatt született gyermekek számától függően számos további kedvezmény érhető el:

  • ha a házaspárnak a szerződéskötéstől számított 5 éven belül gyermeke születik, a kamatmentesség a teljes futamidőre biztosított, emellett élhetnek a törlesztés szüneteltetésének lehetőségével,
  • a második és harmadik baba érkezésével pedig szintén 3 éves felfüggesztés kérhető a törlesztőrészletek fizetésére, valamint a tartozás részbeni, illetve teljes elengedése is elérhető.

Jelenleg tehát nincs ennél kedvezőbb pénzügyi lehetőség a (leendő) családoknak, amit akár a lakásvásárláshoz szükséges önerő előteremtésére is felhasználhatnak.

Az időzítés milliókat ér!

Az akár 11 milliós Babaváró hitel vitathatatlanul kedvező lehetőség az önerő finanszírozására, ugyanakkor van egy csavar, amiről mindenképpen tudni kell:

A Babaváró hitel legfeljebb 75 százaléka lehet önerő, ha a Babaváró hitel szerződéskötés és a lakáshitel felvétele között nem telik el 90 nap. Vagyis, a Babaváró csak akkor használható fel teljes mértékben önerőként, ha a két hitelszerződés megkötése között már eltelt legalább 90 nap. 

Itt is fontos hangsúlyozni, hogy a bankok a jogszabálynál szigorúbban is eljárhatnak, például vannak olyan pénzintézetek, amelyek mindenképp elvárnak legalább 10-20 százalék saját megtakarítást, és olyan gyakorlattal is találkozhatunk, amely kimondja, hogy a lakáshitel és a Babaváró hitel együttes összege nem haladhatja meg a vételárat. 

De nem csak emiatt érdemes egy független pénzügyi szakértői segítséget igénybe venni az igénylés előtt. A támogatások, támogatott hitelek és lakáshitelek kombinálása igen speciális helyzet, ami miatt rengeteg buktató és zsákutca kerülhető el egy szakértővel karöltve, így időt és pénzt is spórolhatsz.

Ötlet
Sürgős az igénylés? Esetleg már úton a baba? Kérd a Bankmonitor gyorsított, online Babaváró hitelét!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés