Babaváró hitel igénylés – 5 tipp, amivel időt és pénzt is spórolhatsz!

Babaváró hitel igénylés – 5 tipp, amivel időt és pénzt is spórolhatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-04-17
 

A Babaváró hitel jogszabályi feltételei minden banknál azonosak, ugyanakkor mégsem mindegy, melyik pénzintézethez adjuk be az igénylést. Ezért érdemes még időben megismerni az eltérő banki feltételeket, valamint az igénylés menetét, hogy elkerülhesd a pénz- és időveszteséget.

A tavaly év végi leállást követően 2023-ban már minden banknál folyamatos a Babaváró hitel igénylések befogadása. Mielőtt bemutatjuk az igénylési folyamatot, a szükséges dokumentumok listáját, fontos hangsúlyoznunk, hogy óriási jelentősége van annak, hogy melyik pénzintézethez adod be az igénylést. Mutatunk 5 tippet, amivel gördülékenyebb lehet az igénylés, és még pénzügyileg is jobban járhattok.

1. Kezdd a Babaváró igénylést a jogosultság ellenőrzésével!

Az alapvető, kormányrendeletben meghatározott Babaváró hitel feltételek 2023-ban nem módosultak. (Az elmúlt héten napvilágot látott tervezet mindössze az igényléshez kapcsolódó határidőket illetően jelenthet majd könnyítést.) Így továbbra is az alábbi elvárásoknak kell megfelelnetek:

  • A legfontosabb a házasság ténye, amelyről a pároknak nyilatkozniuk szükséges, ennek valódiságát pedig a Magyar Államkincstár jogosult ellenőrizni.
  • A házaspár mindkét tagjának legalább 18 évesnek kell lennie;
  • a feleség életkora pedig nem haladhatja meg a 41 évet. 

További kardinális feltétel, hogy mindkettőjüknek

  • magyarországi lakcímmel kell rendelkezniük;
  • valamint legalább az egyiküknek minimum három év folyamatos TB jogviszonyt kell tudnia felmutatni. Tapasztalatok alapján ez utóbbi minősül a legnehezebben teljesíthető alapfeltételnek, így korábbi írásunkban összefoglaltuk a tudnivalókat.

A fentieken kívül fontos még,

  • hogy az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek,
  • nem lehet köztartozásuk,
  • valamint nem szerepelhetnek negatív státusszal a KHR adatbázisban.

Jó tudni
Pár kattintással ellenőrizheted az alapvető feltételeknek való megfelelést
a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátorával!

Hirdetés

Hirdetés

2. Fontos, hogy hol indítod el az igénylést

A fenti, kormányrendeletben szereplő feltételeknek való megfelelés már jó kiindulási alap a sikeres igényléshez, viszont sarkalatos pont a bankok egyedi hitelbírálata is. Az alapvető feltételeknél ugyanis a pénzintézetek szigorúbban is eljárhatnak.

Fontos különbségek vannak a különböző típusú jövedelmek elfogadása kapcsán, illetve abban is, hogy mekkora jövedelem szükséges a Babaváró hitel igényléséhez. Ez pedig jelentősen befolyásolhatja az igényelhető kölcsön összegét.

Egyes bankoknál csak 21 vagy 23 éves kortól indítható hiteligénylés, míg van, ahol a házaspár férfi tagjának életkora is számít. A bankok túlnyomó része nem hitelezi a passzív KHR-es ügyfeleket, vagyis azokat, akik korábban megcsúsztak hitelük fizetésével, időközben azonban rendezték tartozásukat, de azóta nem telt még el legalább egy év. Akad pénzintézet, ahol ilyenkor is adnak esélyt, de ebben az esetben már jóval megfontoltabb eljárásra számíthatunk, hiszen a banknak meg kell győződnie az igénylők fizetőképességéről.

Van, ahol kötelező a bankszámlanyitás, egyes bankok pedig azt is elvárják, hogy jövedelmünket is hozzájuk érkeztessük. Ezt a feltételt egészen a kölcsön futamidejének legvégéig kell tartani, így érdemes előre tájékozódni arról, hogy mit vár el ezzel kapcsolatban az adott pénzintézet, illetve,  milyen kondíciókkal rendelkező bankszámlát kínál az igénylők számára.

Mindezeken túl eltérő eljárás lehet az egyes bankoknál a meglévő hitelek kiváltása kapcsán is, vagyis amikor a Babaváróból szeretnénk kifizetni korábbi tartozásunkat.

A fentieken túl is számos eltéréssel találkozhatunk, éppen ezért nagyon fontos, hogy körültekintően válasszuk ki a finanszírozó bankot. Ideális esetben megtaláljuk azt a pénzintézetet, ahol minden klappol, és nem kell új kérelmet beadnunk egy esetleges elutasítás miatt egy másik helyre, hiszen ez jelentősen lassítja a folyamatot.

Érdemes igénybe venni egy bankfüggetlen szakértő díjmentes segítségét is. A Bankmonitor tanácsadói naprakész információkkal rendelkeznek a bankok hitelbírálati feltételeiről, tehát nem kell saját magunk utánanéznünk és kitapasztalnunk, hogy hol vannak a legjobb esélyeink, hol kaphatjuk meg a maximális, 10 millió forint összegű kamatmentes hitelt.

Gyűjtsd össze előre a Babaváró hitelhez szükséges dokumentumokat.

3. Gyűjtsd össze előre a szükséges dokumentumokat!

Mint minden hitel igénylésekor, a Babaváróhoz is szükséges bizonyos személyes irat és igazolás benyújtása, illetve vannak olyan feltételek, amikről elég csak nyilatkoznunk a banknak.

Mindenképpen be kell mutatnunk a következő iratokat:

  • személyazonosságot igazoló okmány, lakcím- és adókártya;
  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás a munkáltatótól (vállalkozóknak a NAV állít ki jövedelemigazolást);
  • 3-6 hónapra visszamenő bankszámlakivonat;
  • TB jogviszony igazolása.

Elég csak nyilatkozatot tennünk az alábbiakról:

  • házasság ténye;
  • büntetlen előélet;
  • köztartozásmentesség.

Ezeken kívül, ha már úton van a baba a kölcsön igénylésekor, akkor a várandósgondozási kiskönyv bemutatása szükséges, ahol az első és hetedik oldalt fogják nézni, orvosi aláírással, pecséttel.

Szülést követően a gyermek anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját és adóigazolványát kell benyújtani, örökbefogadás esetén a végleges engedélyező határozatot és a gyermek lakcím- és adókártyájára lesz szükségünk a gyermek igazolásához. 

Fontos
A Babaváró hitel kedvezményei szempontjából csak a szerződéskötést követően született gyermekek vehetők figyelembe.

4. Zsebeld be a Babaváró bónuszt!

A bankok versenyeznek az ügyfelekért, ezért szinte minden pénzintézet kínál valamekkora bónuszt a sikeres igénylőknek. Az extra kedvezmény mértéke ugyanakkor eltérő – cikkünk írásakor 100 és 180 ezer forint között voltak ezek -, ahogyan az is, hogy milyen elvárások tartoznak hozzájuk. 

Egyes bankok elvárják például, hogy számlát nyissunk náluk, de feltétel lehet akár az aktív számlahasználat, vagy egy meghatározott minimális Babaváró hitel igénylési összeg is. Eltérő az is, hogy mikor folyósítják a szerződéskötés után a bónusz összegét, illetve, hogy meddig él a kedvezmény lehetősége. 

A részletekkel kapcsolatban a Bankmonitor szakértői tudnak részletes tájékoztatást adni. Ehhez a már ismert kalkulátoron keresztüli érdeklődést kell csak leadnod, munkatársaink mihamarabb felveszik veled a kapcsolatot. 

5. Szerezz előnyt gyorsított Babaváró hitel igényléssel!

Kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehetőséged van gyorsított, online igénylésre, ami jelentősen megrövidítheti a folyamatot. 

A Babaváró folyósítási határideje alapesetben 10 munkanap, ez azonban akár 2 munkanapra is redukálható. A rövidebb átfutási idő például egy folyamatban lévő autóvásárlás, felújítás, korszerűsítés, esetleg más lakástervek megvalósítása esetén lehet kiemelten fontos, de akkor is célszerű megfontolni, ha már úton van a baba. 

Hogyan indulj el?

A tájékozódás és a szükséges dokumentumok összegyűjtése után elindulhat az igénylési eljárás, majd a szerződéskötés, ezt követően pedig a kamatmentes hitel folyósítása. 

A banki eltérések miatt azonban érdemes egy megbízható, független szakértő segítségével elindítani az igénylést. A Bankmonitor Babaváró kalkulátorán keresztül leadott igénylést követően szakértőnk felveszi veled a kapcsolatot és tájékoztat az optimális lehetőségekről, segít elkerülni a felesleges idő- és pénzveszteséget. Szolgáltatásunk mindvégig díjmentes. 

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés