Babaváró hitel – A 3 éves szüneteltetés előnyei és hátrányai

Babaváró hitel – A 3 éves szüneteltetés előnyei és hátrányai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-15
 

A Babaváró hitel igénylése után, ha gyermek születik, akkor a szülők dönthetnek úgy, hogy 3 évre felfüggesztik a törlesztést, hiszen ilyenkor számtalan plusz kiadás keletkezik a baba körül. Ugyanakkor érdemes-e minden esetben igénybe venni a szüneteltetést? Milyen előnyök szólnak mellette és milyen hátrányok ellene? Pénzügyi szakértőink ennek jártak utána.

A 2022. december végéig elérhető Babaváró igénylése remek lehetőség lehet azoknak a házaspároknak, akik gyermeket várnak, vagy családalapítást terveznek. Az igényelhető maximum 10 millió forintos, kamattámogatott hitelkonstrukció ugyanis szabadon felhasználható, vagyis fordítható akár lakásvásárlásra, a baba körüli extra kiadásokra, például babakelengyére, de akár a meglévő otthon bővítésére egy új szobával és annak berendezésére is.

A széleskörű felhasználhatóság mellett pedig további előnyökkel is rendelkezik, hiszen nem szükséges jelzáloggal terhelni hozzá az család otthonát, maximum 50 ezer forintos törlesztőrészlettel elérhető, és a gyermekek érkezésével a kedvezmények sora is egyre bővül:

  • Ha az igényléstől számított 5 éven belül az első baba megszületik, akkor a kölcsön a teljes futamidő alatt kamatmentes lesz és 3 évre szüneteltethető a törlesztőrészletek fizetése
  • Ha a futamidő alatt bármikor a második gyermek is megszületik, a fennálló hiteltartozás 30%-a vissza nem térítendő támogatássá alakul, és újabb 3 évig kérhetjük a szüneteltetést (ikrek esetében +2 évig).
  • A harmadik baba születésével pedig a teljes hátralévő tartozást elengedi az állam, vagyis a kölcsön vissza nem térítendővé válik.

A kedvezmények közül tehát a legtöbbet gondolkodás nélkül szívesen elfogadnánk, ugyanakkor a szüneteltetéssel kapcsolatban nem árt körültekintőbb lenni, ugyanis egy elhamarkodott döntés anyagi buktatókat rejthet.

Hirdetés

Hirdetés

Miért jó, ha felfüggesztjük a törlesztést?

A Babaváró program célja alapesetben a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása, így a lehető legjobbkor jöhet az anyagi támogatás, vagyis a kedvezményes kölcsön, emellett pedig a gyermekek után igénybe vehető szüneteltetés lehetősége. 

A család bővülése kapcsán ugyanis számtalan extra kiadással kell szembenéznünk, ami rendesen megterhelheti a családi költségvetést, hiszen ilyenkor a korábbi két keresőhöz képest az anya általában a picivel van otthon, emiatt az ő jövedelme lecsökken. Egy fiatal család esetében könnyen elképzelhető, hogy még albérletben laknak, vagy otthonukat jelzáloghitel terheli, ami jelentős havi kiadást jelent. Emellett pedig fizetni kell a rezsiköltséget, valamint a napi fogyasztási cikkekre és a baba körüli extra kiadásokra is gondolni kell (hogy csak az alapvető fizetnivalókat említsük).

A szüneteltetéssel tehát 3 évig havonta mentesülhetünk a maximum 50 000 Ft-os törlesztőrészlet alól. Ez pedig a fentiek fényében igen kecsegtető lehet, és a legtöbben ezért gondolkodás nélkül igénybe is veszik. 

A törlesztés felfüggesztése szintén előnyös lehet például akkor, ha már a terhesség alatt igényeljük a Babavárót, és 3 évig nem fizetünk, majd a 3. év végén újabb gyermek születik. Ez esetben (10 millió forint hitelösszeggel, 20 évre kalkulálva) a teljes tartozásból 3 millió forint elengedésre kerül. Ezzel szemben, ha a szüneteltetést nem kértük volna, akkor a tartozás csökkenése miatt csak 2,55 millió forintot engedett volna el az állam. 

Sokszor azok a családok is élnek a szüneteltetéssel, akik egyébként nem szorulnak erre rá, hiszen “ami jár, azt ki kell használni”. Azt már csak kevesen gondolják át, hogy a feleslegesen igénybe vett szüneteltetés (csakúgy, mint a COVID kapcsán bevezetett törlesztési moratórium esetében) később a visszájára is fordulhat.

Mikor lehet előnyös, ha nem élünk a szüneteltetéssel?

Maradjunk annál a példánál, hogy már áldott állapotban igényeljük a Babaváró kölcsönt. Természetesen senki sem tervezi, hogy elválik, ugyanakkor érdemes lehet átgondolni a buktatók lehetőségét is. Hiszen, ha a 3. év végén válás történik, akkor a teljes tartozás átalakul piaci kamatozású kölcsönné, vagyis a kamattámogatás érvényét veszti. 

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy a váláskor mennyi a fennálló tartozásunk. Hiszen az az összeg fog a jövőben kamatozni, míg az addig megfizetett részt kamatmentesen teljesíthettük. (A 3 év alatt kifizetett összegre a gyermek megszületése miatt nem kell büntetést fizetni.)

Az alábbi táblázatban jól látható, hogy 10 millió Babaváró hitelre nagyságrendileg 3,2 millió forinttal kell többet fizetnünk, ha a 3. év végén válás történik és ezidáig nem törlesztettünk, vagyis éltünk a felfüggesztés lehetőségével.

Babaváró hitel teljes visszafizetés válás estén szüneteltetés kapcsán

 

Ugyanez a helyzet állhat fenn akkor is, ha külföldre költözünk. vagyis, ha a házaspár bármely tagjának a futamidő alatt megszűnik a magyarországi lakcíme. Mivel a futamidő a szüneteltetés miatt kitolódik (egy gyermek esetében), ez pedig így már akár 23 évig is kötöttséget jelenthet. 

Ki szüneteltessen, ki ne?

Összességében tehát fontos megvizsgálni a lehetőségeinket. A leginkább kockázatkerülő eshetőség az, ha nem élünk a szüneteltetéssel, vagyis nem toljuk ki a futamidőt, és végig csökkentjük a tőketartozást. Ezt természetesen csak azok tehetik meg, akik nehézség nélkül, a gyermek születését követően is ki tudják gazdálkodni a havi törlesztőrészleteket és a felmerülő többletkiadásokat. A törlesztés felfüggesztésével pedig éppen az egyébként is költségesebb időszakban könnyíthetünk a családi kasszán.

A fentiek tükrében érdemes még igénylés előtt felvérteződni a részletszabályok kapcsán, ebben segítség lehet a Bankmonitor Babaváró hitel kalkulátora, amivel egyúttal a jogosultság is ellenőrizhető. Emellett pedig egy megbízható pénzügyi szakember segítségét is érdemes igénybe venni, aki objektíven válaszol minden felmerülő kérdésre és segít elkerülni a lehetséges buktatókat.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés