Babaváró hitel – Várandósság és a születés igazolásának aktuális szabályai

Babaváró hitel – Várandósság és a születés igazolásának aktuális szabályai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-04
 

A Babaváró hitel akkor a legjövedelmezőbb, ha az igénylést követően a házaspárnak gyermeke születik. Az igénylés előtt érdemes megismerni nem csak jogosultsági feltételeket, hanem a gyermekek érkezése körüli teendőket és szabályokat is, főleg, mert ebben is volt a közelmúltban változás. Mutatjuk!

Kivételes előnyök a gyermekvállalás előtt álló pároknak

A Babaváró támogatás azoknak a magyar házaspároknak lehet kiemelkedően kedvező lehetőség, akik az igénylést követően gyermeket, vagy gyermekeket szeretnének vállalni, hiszen a születendő babák számával együtt a kedvezmények köre is bővül. 

Ha az igénylést követő 5 éven belül gyermek érkezik a családba, akkor a Babaváró kölcsön kamatmentessége a futamidő végéig megmarad, illetve az újdonsült szülők kérhetik, hogy 3 évig ne kelljen törlesztőrészletet fizetniük. Az igénylés és a törlesztés felfüggesztésére vonatkozó kérelem már akkor is beadható, amikor még csak pocakban van a baba, ha a magzat elérte a 12 hetes kort.

További 3 évre elhalasztható a Babaváró hitel törlesztése, ha a második gyermek is úton van, a kérelem szintén a 12 hetet betöltött magzati kor után adható be. A második baba érkezésével a tartozás 30 százaléka vissza nem térítendő támogatássá alakul. 

Ha pedig három gyermeket tervez a család és a harmadik baba is érkezik, a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül. Jó időzítéssel tehát akár egyetlen forintot sem kell fizetni a maximum 10 milliós kamatmentes hitel után.

Hirdetés

Hirdetés

A baba érkezésének igazolása

Fontos tehát, hogy a kedvezmények kapcsán csak a támogatás igénylése után született gyermekek számítanak. Természetesen akkor is lehet Babaváró hitelt igényelni, ha már van gyermekünk, de a meglévő gyerekeket nem veszi figyelembe a jogszabály sem a kamatmentesség, sem a tartozás elengedése, sem a törlesztési szüneteltetés kapcsán.

Mikor kell bejelenteni a támogatással érintett babákat?

  • az igényléssel egyidejűleg, ha már a pocakban van a legalább 12 hetes magzat,
  • ha korábban már igénybe vettük a kedvezményes kölcsönt és az első baba betöltötte a 12 hetes magzati kort, vagy
  • ha korábban már igényeltük a Babaváró hitelt és most megszületett a gyermek.

Ha már a magzati korban szeretnénk megejteni a bejelentést, vagy esetleg már az igényléskor úton a baba, akkor a futamidő végéig tartó kamatmentességet be is biztosítottuk. Természetesen senki sem szeretne a legrosszabbra gondolni ilyenkor, de felmerülhet a kérdés, hogy mi történik, ha a születéskor vagy még azt megelőzően valami tragédia történik a babával. Jó hír, hogy ebben az esetben is megmarad a kamatmentesség, emiatt tehát nem kell aggódnunk. 

Ha a gyermek érkezését nem jelentettük be a terhesség alatt, akkor arra a születéstől számított 60 napunk marad. Sajnos, ha a születés kapcsán tragédia történik a picivel, akkor ilyenkor nem érvényesíthető utólag a kamatmentesség, arra a második babával kerülhet csak sor.

Ha szeretnénk élni a törlesztés szüneteltetésének lehetőségével, akkor azt akár magzati korban, akár a születést követően megtehetjük, fontos, hogy a gyermek érkezésével egyidejűleg járjunk el. A törlesztés 3 évre függeszthető fel, kivéve, ha ikerterhesség áll fenn, ez esetben 5 évre mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

Babaváró várandósság és a születés igazolása.

Hogyan igazolható a gyermek érkezése?

Korábban a gyermek érkezését a várandósgondozási kiskönyvvel és a banki gyermek érkezéséhez kapcsolódó formanyomtatvány kitöltésével kellett igazolni, ugyanakkor a legfrissebb, 2023. szeptemberi változások értelmében a kiskönyvre már nincsen szükség. 

Az igazoláshoz magzati korban történő bejelentéskor egy meghatározott tartalmú szülész-nőgyógyász szakorvosi igazolást kell benyújtani a bank részére, melyen fel kell tüntetni az alábbiakat:

“Alulírott, a várandósgondozásban részt vevő szülész-nőgyógyász szakorvos igazolom, hogy az 1. pontban nevezett személy várandóssága fennáll.”

  • A kismama személyes adatait (név, születési név, anyja neve, születés helye és ideje, lakcím),
  • a váradósság adatait (a terhesség 12. hete betöltésének napja, a születés várható időpontja és a magzatok száma),
  • és a szülész-nőgyógyász szakorvos adatait (szakorvos neve, nyilvántartási száma, dátum, aláírás és orvosi pecsét).

A születést követően az alábbi eljárást kéri a bank:

  • vérszerinti gyermeknél a születési anyakönyvi kivonatra, a lakcímkártyára és az adóazonostó jelről szóló igazolásra (vagy ha van, akkor az adókártyára) van szükség,
  • örökbefogadás esetén pedig az örökbefogadást engedélyező végleges határozatot, a gyermek lakcímkártyáját és adóigazolványát kell magunkkal vinni a bankba.

Fontos
Ha a szülést követően intézzük ezeket, akkor semmiképp se lépjük át az ügyintézésre nyitva álló 60 napot, mert ezzel a gyermek kieshet a támogatottak köréből, elveszíthetjük a kedvezményeket.

Jelenthet-e hátrányt az igénylésnél, ha már úton a baba?

Legyen szó bármilyen hiteligénylésről, azzal már szinte mindenki tisztában van, hogy a bankok eljárásrendje, a hitelbírálati gyakorlatok igen eltérőek lehetnek. A Babaváró hitel esetén ez halmozottan igaz, még akkor is, ha a kamatmentes kölcsön alapvető feltételeit jogszabály határozza meg. 

A legnagyobb különbségek természetesen a hitelbírálati feltételek között keresendők: egyáltalán nem mindegy az igénylők vagyoni helyzete, hitelmúltja vagy éppen jövedelmének, foglalkoztatottságának részletei. Egyes bankoknál ugyanis a várandós kismama jövedelme szigorúbb elbírálás alá esik. Éppen ezért érdemes már a tervezéskor felvenni a kapcsolatot egy olyan hitelszakértővel, aki ismeri a bankok gyakorlatát és oda tud irányítani, ahol a legvalószínűbb a siker és a maximális hitelösszeg. 

Bonyolítja a képet továbbá az is, hogy a 2024-től érvényes Babaváró feltételeknek számos házaspár nem tud majd megfelelni, ami miatt számukra már csak szűk két hónap áll rendelkezésre az ügyintézésre. 

jó tudni
Kalkulálj, töltsd ki az adataidat és kérd a gyorsított Babaváró hitel igénylést szakértői segítségünkkel, kötelezettség nélkül!
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés