Babaváró hitel visszafizetése: Milyen esetekben veszíthetjük el a támogatást?

Babaváró hitel visszafizetése: Milyen esetekben veszíthetjük el a támogatást?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-13
 

A közkedvelt Babaváró hitel 2024-ben emelt összeggel, 11 millió forinttal csábítja a gyermekáldás előtt álló házaspárokat. Az igénylés előtt ugyanakkor nagyon fontos tisztában lenni azokkal a lehetséges buktatókkal, melyek a támogatás elvesztésének veszélyével fenyegetnek. Mik ezek és mire számíthatunk, ha valamely szabályt megsértjük?

Az immáron emelt összegű, akár 11 millió forintos szabad felhasználású, kamatmentes hitel a gyermekvállalás előtt álló leendő családok számára lehet ideális, hiszen a babák születésével a felvett Babaváró hitel is egyre kedvezőbb lehet.

Ami már a legtöbbek számára ismert, hogy ha az igényléstől számított 5 éven belül gyermek érkezik a családba, akkor a felvett kölcsön kamatmentes marad a futamidő legvégéig, ezzel együtt kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 évre. Ha második baba is érkezik, akkor újra élhetünk a 3 éves törlesztési moratóriummal és a tartozás 30 százaléka vissza nem térítendő támogatás lesz. A harmadik baba érkezésével (már a magzat 12 hetes korától) pedig teljes egészében elengedik a fennálló tartozást. Mindezek miatt ma aligha találhatunk kedvezőbb szabadon felhasználható kölcsönt.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy mi az ára a kedvezményeknek, mi történik, ha a támogatási feltételeknek a futamidő során valami miatt nem tudunk eleget tenni. Ha tisztában vagyunk a lehetséges buktatókkal, könnyebb lehet elkerülni vagy megoldani az esetleges kellemetlenségeket, hiszen a támogatás elvesztésével komoly szankciókra számíthatunk.

Hirdetés

Hirdetés

Mik azok, amik a támogatás elvesztéséhez vezethetnek?

A házaspároknak már az igényléskor is meg kell felelniük néhány támogatási feltételnek, és vannak olyan elvárások, amiket a hitel teljes futamideje alatt elvárnak a kedvezményekért cserébe.

Mik azok az esetek, amik miatt bukhatjuk az elnyert támogatást?

  • ha a szerződéskötést követő 5 éven belül nem születik gyermek, vagy nem történik örökbefogadás,
  • ha a házaspár elválik a futamidő alatt,
  • ha megszűnik a magyarországi lakcímük,
  • illetve ha a kiskorú gyermek nem él tovább a szülőkkel.

Ha a fentiek közül bármelyik eset bekövetkezik, az igénylők elveszíthetik a kamatkedvezményt, vagyis az addig igénybe vett kedvezményt egy összegben vissza kell fizetni. Egyúttal a Babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik, a kedvező törlesztés pedig érvényét veszti.

Méltányossági esetek és kivételek ugyanakkor vannak, ezek akkor léphetnek életbe, ha a család önhibáján kívül szegi meg a támogatási feltételeket. Ilyenek lehetnek például, ha a gyermekvállalást bizonyíthatóan egészségügyi ok, vagy megváltozott munkaképesség akadályozza, legrosszabb esetben tragédia történik, ilyenkor az illetékes járási hivatal csökkentheti a büntetés mértékét, esetleg felmentést adhat a visszafizetésre és arra, hogy a hitelt emelt költségekkel kelljen a továbbiakban megfizetni.

Ha a szülők elválnak, de csak azután, hogy a támogatás szempontjából figyelembe vett gyermek megérkezett, akkor az igénybe vett kamatkedvezmény visszafizetése alól mentesül a család, ugyanakkor ez esetben is csak emelt kamattal folytatódhat a Babaváró hitel törlesztése.

Ha a szerződéskötéstől számítva nem született gyermek a válást megelőzően, de valamelyik fél újraházasodik, akkor a gyermekvállalásra rendelkezésre álló 5 év újraindulhat  a friss házasok számára, ők ebben az esetben minden kedvezményt továbbvihetnek.

Mekkora büntetésre számíthatunk?

A Babaváró hitel alapvetően kamatmentes, az igénylőknek csupán évi fél százalékos kezességvállalási díjat kell megfizetni, amely beépül a törlesztőrészletekbe. Helyettük az állam fizeti meg a banknak a kölcsön normál kamatát, amelyet a feltételek megsértése esetén az igénylőknek kell visszafizetni 120 napon belül. A kamattámogatás mértéke attól függ, mikor vettük fel a támogatást, ugyanis ez az 5 éves futamidejű állampapírok aukciós hozamától függ, amelyet az Államadósság Kezelő Központ tesz közzé.

Ha például az igénylők közvetlenül a kedvezményes hitel indulása után (2019. júliusa és decembere között) vették fel a támogatást (azaz éppen idén jár le az 5 éves gyermekvállalási határidő), akkor a visszafizetendő összeg (a maximális, 10 milliós összeg igénylése esetén) nagyságrendileg 1,5-2 millió forint lesz. Az egy összegű kiadásra szerencsére kérhető részletfizetés, akár 24 részletben is rendezhetjük a tartozást.

Ezzel együtt, ha adott esetben a kamatmentesség is megszűnik, akkor a példában szereplő kölcsön kamata piaci kamatszintre fog emelkedni, ez attól függ, hogy mekkorák lesznek a hozamok akkor, amikor elérkezik az 5 éves lejárat. A jelen piaci környezetet tekintve 11-12 százalékos kamat feltételezhető, így a 10 milliós hitelösszeggel számolva a kölcsön törlesztőrészlete durván 93-95 ezer forintra emelkedik az eredeti, 46 ezer forintról.

Ötlet
Legfrissebb videónkban elárultunk egy trükköt, amely könnyebbséget jelenthet a családoknak, ha céljuk a megemelkedett havi törlesztés mérséklése. Nézd meg a kapcsolódó videót!

Hogyan mérsékelhetők a kockázatok?

Több milliós büntetésre számíthatunk tehát, ha valami miatt meghiúsulnak a támogatási feltételek, ez pedig a legtöbb család számára hatalmas fejtörést okozhat. Ugyanakkor ha kellően körültekintően, felelős mérlegeléssel adjuk be az igénylést, számos kockázat mérsékelhető, ha nem is kerülhető el teljes mértékben.

Érdemes tehát még az igénylés előtt alaposan átgondolni a család élethelyzetét, és megismerni a Babaváró hitel feltételeit, beleértve a támogatás elvesztéséhez kapcsolódó információkat. Kapcsolódó oldalunkon minden feltételről és elvárásról tájékozódhatsz, kalkulátorunkkal pedig megtudhatod, hogy mekkora hitelt vehetsz fel házastársaddal.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Július végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés