Babaváró könnyítés: Nem mindenki kap 2 év haladékot!

Babaváró könnyítés: Nem mindenki kap 2 év haladékot!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-09 Frissítve: 2024-07-11
 

A Babaváró hitel esetében könnyítést kapnak azok, akik 2019. július és 2021. június között vették fel a támogatást. Az érintett családok esetében az első gyermek megszületésére vonatkozó határidőt kitolták egységesen 2026. július elsejéig. Az eredeti határidő 5 év volt, vagyis egyes adósok 2 év haladékot is kaptak. De milyen hatása lehet ennek a lépésnek az adósokra, illetve az államra? Kiknek érdemes mégis idő előtt előtörleszteni a hitelt?

Arról már több helyen olvashattunk, hogy az első Babaváró igénylők komoly bajba kerülhetnek. A 2019-es igénylések mintegy negyedénél még nem született meg az első baba, pedig közeleg az erre nyitva álló 5 éves határidő. A kormány segítséget nyújt ezen adósoknak a határidő kitolásával: az első gyermek érkezéséhez kapcsolódó feltétel határideje 2026. július elseje lett.

Az eredeti szabályok értelmében a Babaváró a futamidő első 5 évében kamatmentes. Ha ezen időszak alatt születik legalább egy gyermeke az igénylőknek, akkor a kamatmentesség végleg megmarad. Ha viszont nem jön baba a határidőig, akkor a hitelt piaci kamatok mellett kellene tovább fizetni, ráadásul az addig kapott kamattámogatást is vissza kellene fizetni. Ez az 5 éves határidő közeleg az első Babavárót igénylők esetében.

Két negatív következménye is lenne az 5 éves határidő lejáratának:

  • Az addigi kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni a családnak a lejáratot követő 120 napon belül. Ez a 2019-es Babaváró igénylések esetében 1,5-2 millió forint egyszeri kiadást jelent.
  • Megszűnik a kamatmentesség, a kölcsön törlesztőrészlete 49 ezer forintról közel 100 ezer forintra emelkedne.

Ez számos család számára komoly terhet, jelentős problémát okozott volna. Éppen ezért a kormány kitolta a határidőt.

Hirdetés

Hirdetés

Nem mindenki kap 2 év hosszabbítást, az is számít mikor igényeltetek

Fontos
A 2019. július 1. és 2021. június 30. között Babaváró kölcsönt igénylő házaspárok számára az első gyermek születésére vonatkozó határidőt egységesen 2026. július elsejére módosítják.

Azok a családok 2 év hosszabbítást kaptak, akik 2019. júliusában vették fel a támogatást. Vagyis nekik 7 évük van arra, hogy megérkezzen az első gyermek. Ugyanakkor a 2020. júliusában igénylők már csak egy év hosszabbítást kaptak. Vagyis mindenkire egységesen a 2026. július elsejei dátum érvényes. Lehetnek tehát tehát olyan családok is, akik csak egyetlen nappal kaptak több haladékot.

A módosítás pedig nem érinti azokat a családokat, akik 2021. júniusát követően vették fel a Babavárót.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Babaváró esetében már a 12 hetes életkort betöltött magzat is megfelel a gyermekvállalási követelménynek. Emiatt a házaspárok valójában akkor is élvezhetik a kamatmentességgel járó előnyöket, ha a gyermekük csak 2026. április elején fogant, így ténylegesen csak 2027. január elején fog megszületni.

Nem csak a kamatmentesség szempontjából fontos a mostani változás

Ha az érintett családok esetében 2026. június végéig megszületik az első gyermek, akkor véglegessé válik a kamatmentesség. De ha a Babaváró hitel 5 éves határidejéről beszélünk, akkor a kamatmentességen túl vannak más fontos elemek is, amiket szintén befolyásolt a mostani változás:

  • Az első baba születésekor kérni lehet a törlesztési kötelezettség 3 éves szüneteltetését. Ehhez kapcsolódóan az első baba születési határideje ugyanúgy kitolódik. (Egyébként a második baba érkezésekor is kérhető a 3 éves szüneteltetés.)
  • Ha a házaspár egyik tagja 5 éven belül meghal, akkor a kamattámogatás véglegessé válik akkor is, ha még nem született gyermeke a párnak. Ennél a szabálynál is kitolják az 5 éves határidőt, az érintett igénylések esetében 2026. július 1-ig.
  • Ha a házaspár elvált anélkül, hogy gyermekük született volna, akkor a kamattámogatást elveszítik. Viszont újra megnyílik, folytatódik a kamatmentesség abban az esetben, ha a korábbi pár egyik tagja a kölcsönigénylést követő 5 éven belül újraházasodik. Ezen újraházasodási időpontot is kitolja az érintett kölcsönök esetében a jogszabály 2026. július elsejéig.
  • Ha a futamidő első 5 évében gyermekszületés nélkül előtörlesztenénk az eredeti kölcsönösszegnek legalább a felét, akkor az előtörlesztett összegre jutó kamattámogatást meg kell fizetni az állam felé. Ezt az előtörlesztési „korlátozást” is kitolják az érintett kölcsönök esetében 2026. július elsejéig. 

Vagyis kamatmentesség mellett az 5 éves időtávhoz kapcsolódó számos más feltételt, előírást is módosított a kormány.

Tervezed, hogy Babaváró hitelt igényelsz?

A változások tehát nem érintik azokat, akik most tervezik felvenni a népszerű kamatmentes hitelt, számukra a Bankmonitor korábbi kapcsolódó cikkei és a Babaváró hitel oldal tartalmazza azokat a fontos tudnivalókat, amikkel fontos tisztában lenni igénylés előtt. Tudd meg, jogosult vagy-e igénybe venni az akár 11 milliós szabad felhasználású hitelt a Bankmonitor kalkulátorával!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Szeptember végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ha sürgős az igénylés, mert például már úton van a baba, akkor pedig kérd a gyorsított, online Babaváró hitel igénylést, 10 nap helyett akár 2 napos elbírálással!

Hirdetés
Hirdetés