Lakáshitelt vennél fel a koronavírus járvány csúcsán? Mutatjuk, mire számíthatsz!

Lakáshitelt vennél fel a koronavírus járvány csúcsán? Mutatjuk, mire számíthatsz!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-16
 

Március 8-tól a kormány újabb szigorításokat léptetett életbe a járvány megfékezése érdekében: kevesebb bolt van nyitva, a szolgáltatások egy részét nem lehet igénybe venni, ismét elindult a digitális oktatás, aki pedig megteheti, otthonról dolgozik. A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy a szolgáltatások korlátozása milyen hatással lehet a banki ügyintézésre: vajon mindent el tudunk intézni most is?

A bankfiókok nyitva tartanak

Természetesen ma már rengeteg mindent el lehet intézni otthonról is – netbank, vagy mobilalkalmazás segítéségével -, ettől függetlenül sokunk számára megnyugvást jelenthet az a tény, hogy a bankfiókok nyitva lesznek az elkövetkező hetekben is. A lakáshitelt, személyi kölcsönt igénylők számára pedig ez különösen jó hír, hiszen a legtöbb esetben ezen kölcsönök személyes ügyintézést igényelnek.

A Bankmonitor szakértői ettől függetlenül azt javasolják, hogy amit lehet intézzünk el otthonról netbankon, mobilalkalmazáson, vagy épp telefonbankon keresztül. Például az eseti és állandó utalásokat, csoportos beszedési megbízásokat mind meg lehet adni elektronikus csatornán keresztül is. A készpénzfelvételt is érdemes minimalizálni – lehetőleg egyszerre vegyük fel az adott hónapra szükséges összeget -, vásárláskor fizessünk bankkártyával, amikor csak lehet.

Hirdetés

Hirdetés

Az ügyvédi szolgáltatások is elérhetők lesznek

A lakásvásárláshoz szükséges adásvételi szerződés megkötéséhez mindenképpen ügyvédre van szükség, ezért fontos, hogy az ügyvédi irodák zavartalanul működhetnek a következő két hétben. Ha nem lehetne adásvételi szerződést kötni, akkor bizony a lakáshitelek igénylése is elakadna. Ha valamit nem szeretnénk személyesen intézni – például nem tudunk elszabadulni a munkahelyünkről -, akkor meghatalmazást adhatunk egy másik személynek ügyünk elintézésére. Van olyan eset, amikor a bankok ügyvéd által készített meghatalmazást fogadnak el, nem elégséges a két tanú előtt tett nyilatkozat.

Az értékbecslések is várhatóan zavartalanul folytatódnak

Az értékbecslés – a fedezeti ingatlan értékének megállapítása – elengedhetetlen lakáshitel igényléséhez. Az értékbecslői szolgáltatást konkrétan nem említi a jogszabály azon szolgáltatások között, amelyeket a zárás alatt is folytatni lehetne. Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint nem kell aggódni: a jogszabály azt mondja ki ugyanis, hogy a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiséget, helyszínt szükséges bezárni.

Az értékbecslés azonban gyakorlatilag a fedezeti ingatlan helyszíni felmérésével történik meg. A hiteligénylő, ingatlan tulajdonos nem jelenik meg az értékbecslő irodájában. Emiatt ez a szolgáltatás továbbra is elérhető lehet.

Biztosításokat is lehet kötni

Egy lakáshitelnél elvárás, hogy a fedezeti ingatlanra vagyonbiztosítást kössünk, enélkül nem fogják a hitelösszeget folyósítani. Van olyan eset – például az adós életkora túl magas lenne a kölcsön lejártakor -, amikor a pénzintézet elvárja, hogy hitelfedezeti életbiztosítást is kössünk a kölcsön mellé. (Ez személyi kölcsön és lakáshitelek esetében is előfordulhat.) Jó hír, hogy a jogszabály a biztosítási-, biztosításközvetítői tevékenységet, mint szolgáltatást említi azok között, melyekre nem érvényes a szüneteltetés. Vagyis a hiteligényléshez nélkülözhetetlen – vagy bármilyen más biztosítást – is meg lehet kötni az elkövetkező hetekben.

A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy a biztosításokkal kapcsolatban is amit lehet otthonról, online intézzünk el. Emellett sok esetben a bankoknál is meg lehet kötni akár a hiteligényléshez szükséges biztosításokat. Ez utóbbi azért is érdemes megfontolni, mert a pénzintézetek gyakran kamat-, vagy díjkedvezményt adnak akkor, ha náluk kötjük meg az elvárt, kiegészítő biztosításokat.

A közjegyzői irodák is nyitva lesznek

A Magyar Országos Közjegyző Kamara oldalán megjelent információk alapján a közjegyzői irodák nyitva lesznek az elkövetkező hetekben. Természetesen lesznek óvintézkedések, szigorítások: nem mindent lehet az elkövetkező hetekben személyesen intézni. (Eddigi ismereteink szerint tartozáselismerő okirat készítése céljából lehetséges a személyes ügyintézés.) Ettől függetlenül mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot azzal a közjegyzői irodával, ahol az okiratot el szeretnénk készíteni. Ha nincs közjegyző ismerős, kiválasztott iroda, akkor érdemes a hiteltanácsadóval, bankkal egyeztetni: mindig van az adott független tanácsadónak, bankfióknak közjegyzői kapcsolata, így az aktuális helyzetről könnyen és gyorsan tájékozódhatunk.

A hiteltanácsadók is elérhetők lesznek

A független hiteltanácsadók is elérhetők lesznek – akár személyesen is – az elkövetkező hetekben. Igénybe tudjuk venni egy független szakértő segítségét az elkövetkező hetekben akkor is, ha már folyamatban van a hiteligénylésünk – és csak egy kérdésünk lenne a tanácsadónkhoz -, akár új kölcsönt szeretnénk felvenni. Érdemes azonban a személyes kapcsolattartást kerülni: amit lehet próbáljunk meg telefonon keresztül, e-mailben, vagy más online csatornán elintézni.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Számíthatunk azért lassulásra az ügyintézés menetében 

A banki ügyintézéshez kapcsolódó valamennyi lényeges szolgáltatás elérhető lesz az elkövetkező hetekben is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lesz hatással a jelenlegi helyzet az ügymenetre. Elképzelhető, hogy a bakok rövidítik nyitva tartásuk, de akár egyes fiókokat be is zárhatnak átmenetileg.

Az ügyvédi irodák, közjegyzők esetében is várhatunk szigorúbb szabályokat, amik bizony befolyásolhatják az iratok elkészítési idejét is. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői hosszabb banki ügyintézési időre – ez különösen igaz a hitelek esetében – számítanak. Éppen ezért érdemes előzetesen érdeklődni akár a bankoknál, akár a kapcsolódó szolgáltatást biztosító harmadik félnél az ügyintézés módjával és idejével kapcsolatban.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés