Bankszámla költségek nélkül? Nyugdíjasoknak is jár az ingyenes megoldás!

Bankszámla költségek nélkül? Nyugdíjasoknak is jár az ingyenes megoldás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-19
 

Manapság a nyugdíjasok számára egyre nagyobb kihívást jelent az anyagi stabilitás megőrzése. A folyamatosan emelkedő megélhetési költségek és az infláció jelentős terhet ró a magyarokra, de akik legfőképp érintettek, az az idősebb korosztály. Ebben a helyzetben minden apró megtakarítás, mint például a banki költségek csökkentése, nagy segítséget jelenthet a nyugdíjasok számára.

Hogyan spórolhatnak a nyugdíjasok a banki költségeken?

Közel 2 millió időskorú kap jelenleg öregségi nyugdíjat. A 2024. júliusi átlagnyugdíj Magyarországon nagyságrendileg 230 ezer forint havonta, amely sok esetben éppen csak fedezi a mindennapi kiadásokat, főleg, ha egyszemélyes, vagyis egykeresős a háztartás. Sőt, sajnos a nyugdíjasok jelentős része még az átlagnyugdíjnál is jóval kevesebből kénytelen megélni.

Ráadásul az idős korosztály amellett, hogy jellemzően ugyan kevesebbet költ, mint az aktív korúak, gyakori célja, hogy a saját megélhetése és szükségletei fedezésén túl gyermekeit, unokáit is támogatni tudja.

A mindennapi pénzügyek kezelése során a banki költségek – mint például a számlavezetési díj, a tranzakciós költségek vagy a kártyahasználat díjai – gyorsan összeadódhatnak és komoly összegre hízhatnak. Egy nyugdíjas, aki gyakran csak a havi nyugdíjra támaszkodik, különösen érzékeny lehet ezekre a kiadásokra. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy olyan bankszámlacsomagot válasszanak, amely minimalizálja ezeket a költségeket, vagy akár lehetővé tegye a költségmentes bankolást.

A több mint 10 millió bankszámlatulajdonos között már rengeteg időskorú is rendelkezik számlával, hiszen számos előnye van a készpénzhasználattal szemben. Sokan viszont nem is gondolják, hogy egy egyszerű bankszámlaváltással jelentős megtakarítást érhetnek el.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit lehet spórolni egy ingyenes bankszámlával?

Egy ingyenes bankszámlával nem csupán a havi díjtól szabadulhatunk meg, hanem díjmentes lehet a bankkártya, az utalások, sőt a nyugdíjasok körében népszerű csoportos beszedési és állandó átutalási megbízások díját sem kell megfizetniük.

Egy átlagos bankszámla éves díja közel 50 ezer forint évente, aminek valljuk be, sokkal jobb helyet is lehetne találni. A számlaköltség természetesen jelentősen függ attól is, hogy milyen használati szokásokkal rendelkezünk.

Egy nyugdíjas számára általában a nyugdíj összege érkezik rendszeresen a számlára és néhány alapvető tranzakciót végeznek: kártyás vásárlások, átutalások, a már említett csoportos beszedések és állandó utalások, amikkel akár a rezsiköltség és a minden hónapban felmerülő költségek rendezése könnyebbé és kényelmesebbé válik .

Emellett egyre több helyen érhetők el kedvező kártyahasználati feltételek, vagy éppen ingyenes készpénzfelvételi lehetőség is az adott számlacsomagtól függően.

Hogy lehet ingyenes bankszámlája egy nyugdíjasnak?

Több bank is kínál olyan számlacsomagokat, amelyek különböző feltételek teljesítése esetén ingyenesek lehetnek. A Bankmonitor idén augusztusban indította útjára új, ingyenes bankszámlákat összehasonlító oldalát, ahol pillanatok alatt meggyőződhetünk az alábbiakról:

  • mely bankszámlák ingyenesek,
  • milyen költségektől szabadulhatunk meg ezekkel a számlákkal,
  • meddig tart az ingyenesség,
  • mennyi nyugdíjnak kell érkezni az adott számlára az ingyenességhez,
  • mik a feltételei annak, hogy mindenféle díj nélkül bankolhassunk,
  • milyen bankkártya jár a számlához,
  • kapható-e jóváírás a számlanyitásért,
  • szükséges-e bankot váltani az új számla megnyitásához,
  • vagy éppen akinek ez a fontos: jár-e kedvező devizaváltási lehetőség a csomaghoz.

Hogyan érdemes elindulni?

A nagyobb magyarországi bankok közül többen kínálnak kedvező számlacsomagokat nyugdíjasok számára, ám ezek feltételei jelentősen eltérőek. Érdemes élni az összehasonlítással és alaposan átnézni a lehetőségeket, hiszen egyes esetekben a díjmentesség hosszabb távon is fenntartható, máskor viszont csak promóciós jelleggel érhető el. Fontos, hogy a választott számlacsomag hosszú távon fenntartható legyen, és ne okozzon váratlan költségeket a későbbiekben.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátorával a legtöbb hazai nagybank ajánlatait össze lehet vetni, ráadásul mindenki részletesen, a saját számlahasználati szokásai alapján keresheti meg a megfelelőt. A kiválasztás után érdemes igénybe venni a szintén díjmentes független szakértői segítséget, hiszen a tanácsadók segítenek a felmerülő kérdések megválaszolásában, és el is tudják indítani az igénylés folyamatát.

Az online igénylés lehetőségét is érdemes számításba venni, hiszen ezzel akár bankfióki látogatás nélkül, az otthon kényelméből is van mód a számla megnyitására, amivel szintén pénzt és időt is spórolhatnak a nyugdíjasok. Egy jól megválasztott bankszámlával jelentős összegeket lehet megtakarítani, ami hozzájárulhat az anyagi stabilitáshoz a nyugdíjas évek során.

Hirdetés
Hirdetés