Bármikor megvehetem és eladhatom a befektetési alapokat?

Bármikor megvehetem és eladhatom a befektetési alapokat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-06-06
 

Fontos kérdés lehet bármilyen befektetésnél, hogy szükség esetén hozzá lehet e férni pénzünkhöz. Akár lekötött betétről akár más fajta megtakarításról van szó, gyakori, hogy mindössze komoly kamatveszteséggel, sőt akár tőkeveszteséggel férünk csak hozzá egy-egy befektetéshez. A befektetési alapokkal nem ez a helyzet.

Igen, ez az egyik előnye a befektetési alapoknak. A befektetési alapok többsége nyíltvégű, mely pontosan azt jelenti, hogy bármikor megvehetők és eladhatók a befektetések aktuális értékén. Egy-egy befektetési alapot a forgalmazóknál tudunk megvenni. A forgalmazók, azok a bankok, vagy befektetési szolgáltatók (közkeletűbb néven brókercégek), melyeknek van szerződésük az adott alap értékesítésére.

A zártvégű, fix futamidővel rendelkező alapok egy kicsit másként működnek. Legegyszerűbben az alap létrehozásánál meglévő jegyzési időszakban (általában egy-két hét) lehet ezeket az alapokat megvásárolni. Eladni, vagy jegyzést követően megvásárolni már csak tőzsdei forgalomban lehet ezeket az alapokat (ritkább esetben a befektetési alapkezelő vállalja a visszavásárlást a futamidő vége előtt.) Mindkét esetben – akár az alapkezelő vásárolja vissza, akár tőzsdén keresztül értékesítjük – számolnunk kell azzal, hogy a kimutatott értékhez viszonyítva csökkentett (jellemzően 5-15%-kal alacsonyabb) értéken tudjuk eladni. Zártvégű alapokba így elsősorban akkor érdemes befektetni, ha úgy gondoljuk, hogy meg tudjuk tartani a futamidő végéig befektetésünket. A zártvégű befektetési alap a futamidő végeztével megszűnik, az alap vagyonát pedig kifizetik a tulajdonosoknak.

1

Speciális kategóriát képviselnek a nyíltvégű ingatlan alapok, amelyeknél vagy külön extra eladási jutalékot számolhatnak fel a vásárlástól számított egy éven belüli értékesítésnél, vagy időben korlátozhatják az eladást (például az eladási szándék jelzése után csak 90 nappal tudunk a pénzünkhöz jutni).

Ha több hasonló cikket is szeretnél olvasni, töltsd le e-book-unkat ingyenesen oldalunkról. A befektetési alapok mellett olvashatsz bankszámlákról, bankbetétekről és sok más hasznos tudnivalóról.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés