Befektetés: könnyedén leküzdhető a török veszedelem

Befektetés: könnyedén leküzdhető a török veszedelem
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-21 Frissítve: 2021-07-01
 

Péntek éjjel puccskísérlet zajlott Törökországban, de a kormánynak sikerült megtartania pozícióját, ezzel megerősítve hatalmát. Népszerűségük lévén a befektetési alapokon keresztül mi is megérezhetjük a török eseményeket. Ezért is néztük meg, hogy van aggodalomra okunk vagy sem?

Befektetőként kell tartanom a török puccskísérlet következményeitől?

Az utóbbi években a befektetési alapok népszerűvé váltak a lakosság körében, így ha mi is rendelkezünk velük, akár tudtunkon kívül is könnyen összefuthatunk török befektetésekkel. Előfordulhat, hogy az alapot kezelő szakember úgy döntött, török papírok közül is válogat. A néhány éve slágernek számító abszolút hozamú alapok szinte bármilyen eszközbe fektethetnek, ha abban vonzó lehetőséget látnak, így megeshet, hogy török deviza, kötvény, de részvény is van az általuk tartott alapban.

Az alacsonyabb kockázatot hordozó kötvényalapoknál is összefuthatunk török befektetésekkel, különösen akkor, ha az alapkezelő jó lehetőséget látott az országban. Találunk néhány olyan részvényalapot is a magyar piacon, mely célzottan csak török eszközbe fektet, ezek már nagyon kockázatos kategóriába tartoznak, így nem árt óvatosnak lenni velük.

A török kitettséggel rendelkező részvényalapok átlagosan az év eleje óta mintegy 15%-ot hoztak, az egy éves visszatekintő hozamuk azonban – 4 és -7% körül mozog és az indulásuktól eltelt évek során évről-évre igen nagy változékonyságot mutattak. Ez alapján jól látható, hogy a török piac komoly kockázatot hordoz, így tényleges teljesítményét csak kellően hosszú távon tudjuk értékelni.

torokkep160720

Remélhetőleg azzal nem kell számolnunk, hogy a puccskísérlet közvetlen hatására befektetésünk értéke hosszú távon csorbát szenvedne, de az országot övező bizonytalanság miatt jelentős kockázattal szükséges számolnunk. Ha így gondolkodunk, ebbe belefér az is, hogy átmenetileg 5-10%-kal egyik, vagy másik irányba változik befektetésünk értéke.
1

Hirdetés

Hirdetés

Hatalom átvételi kísérlet Törökországban

Péntek éjszaka puccskísérletet hajtottak végre a jelenlegi török vezetés ellen, azonban szombaton már rendeződni látszott a helyzet és Erdogan török kormányfő hatalmon tudott maradni. A katonai akciót mind az amerikai, európai és orosz vezetés elítélte. A pozitív tény ellenére, hogy maradt az eredeti politikai irányítás, az eset veszélyeztetheti az ország politikai stabilitását, illetve a gazdaságra (például turizmus) is kedvezőtlen hatásokat fejthet ki. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy a politikai nyugtalanság nem szokatlan az ország életében, az utóbbi években is jellemző volt, néha nyugalmasabb időszakokkal tarkítva.

A befektetők joggal fordulhatnak el az országtól, ha nem javul a helyzet, hétfőn már látszott is egyes befektetői csoportok pánikszerű eladása. A török fizetőeszköz, a líra is mintegy 5%-os gyengüléssel reagált a dollár ellenében puccskísérlet hírére. Ahogy az lenni szokott a török részvényeket is adni kezdték hétfőn, a tőzsde mintegy 5,5%-os csökkenést mutatott, de kedden és szerdán már enyhülés következett.

A szakértők vegyesen fogadták a Törökországból érkező híreket, alapvetően aggasztónak tartották, hogy egy modern államban hasonló hatalom-átvételi kísérlet zajlott le. Rövid távon az események hatására politikai átrendeződés nem várható, de a fennmaradó bizonytalanságnak hatása lehet a gazdaság kilátásaira, például a turizmus csökkenése, és a befektetők pénzének kiáramlása miatt.

Hirdetés
Hirdetés