Befektetések 50 éves kor felett – Így ne csináld

Befektetések 50 éves kor felett – Így ne csináld
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-04-12 Frissítve: 2020-04-06
 

50 éves kor felett a befektetéseid céljait is érdemes a korábbiakhoz képest újragondolni. A Bankmonitor szerint egyre inkább a vagyon megőrzését érdemes megcélozni a mesés hozamok helyett. Nemrégiben volt egy érdekes beszélgetésünk az egyik olvasónkkal, akinek több hibát is azonosítottunk a befektetési portfóliójában. Tanulságos történet következik.

Érdekes történettel kereste fel a Bankmonitort egy olvasó. Arra volt kíváncsi, hogy mire számíthat az OTP Supra alap árfolyamával kapcsolatban és mit gondolunk erről a befektetésről, vegyen-e belőle.

Szokásos mifelénk, hogy egy olvasó azt gondolja, hogy előre tudjuk, merre megy majd egy befektetési alap árfolyama. De jobb előre tisztázni két dolgot:

1. Egyetlen befektetési alap árfolyamát sem tudja senki biztosan előrejelezni. Vannak olyanok, amelyikét nagy valószínűség mellett lehetséges, de az abszolút hozamú alapok nem tartoznak ezek közé, így az OTP Supra sem.

Egy ilyen alapnál szinte teljes mértékben attól függ az árfolyam alakulása, hogy mennyire jó döntéseket hoz az alapért felelős portfóliómenedzser, vagy a portfóliómenedzserek csoportja. Nem nehéz belátni, hogy ezt senki nem tudja előre megmondani.

2. Az OTP Supra alapot kifejezetten jó minőségűnek tartjuk az abszolút hozamú alapok között. De ettől még nem tudjuk megmondani, hogy egy olvasónk vegyen-e belőle, vagy sem. Azért nem, mert minden ember más.

Ami az egyikünknek tökéletesen passzoló befektetés, az a másikunknak valóságos katasztrófa lehet. Ahhoz, hogy ezt a kérdést bárki meg tudja neked válaszolni, olyan beszélgetés szükséges, ami hosszú órákig tart.

Miután ezeket tisztáztuk, belekezdtünk azért egy rövidebb beszélgetésbe olvasónkkal, ami során kiderült néhány érdekesség.

Az úriember vastagon 50 év felett járt már, de kiderült, hogy a teljes, mintegy 50 millió forintos megtakarításának 80%-a OTP Supra alapban van, a maradék 20% pedig egyedi tőzsdei részvényekben.

A Supra alapot még a 2015-ös, svájci frank miatt történt zuhanás előtt vette a banki tanácsadója javaslatára, egyébként nem az OTP-ben. Még mindig bukóban van az alappal, így természetesen elégedetlen a hozammal.

Az olvasó kifejtette nekünk, hogy azt tervezi, hogy eladja az alapot és gyorsan vásárol az összegből egy minőségi lakást Budapesten befektetési céllal, s annak bérleti díja, illetve felértékelődése majd kárpótolja az elszenvedett veszteségért.

Mi a következőket mondtuk neki, s szerintünk ezeket a gondolatokat mindenkinek érdemes megfontolnia, aki 50 felett jár és befektetést keres:

1. Ahogy az ember idősödik – s ez 50 év felett egyre inkább igaz – a befektetéseink célja egyre inkább a vagyon megőrzése kell, hogy legyen. Hiszen közeleg a nyugdíjas kor, amikor nem biztos, hogy tudunk pénzt keresni, lehet, hogy hozzá kell nyúlnunk a befektetésünkhöz, hogy finanszírozzuk a kiadásainkat.

Ha pedig tudunk keresni, akkor célszerű az örökösök számára minél nagyobb vagyont „átmenteni”. Márpedig azok a befektetések, amik nagy valószínűséggel képesek megőrizni a vagyont (azaz alacsony kockázatúak), jellemzően nem magas hozamúak.

Az OTP Supra alap szerintünk pont nem passzol ehhez a befektetési célhoz, legalábbis úgy biztos nem, hogy beletesszük csaknem a teljes megtakarításunkat.

2. 50 milliós vagyon esetén igazából semmilyen alapba nem szabadna a vagyonunk 80%-át befektetni, sokkal jobban meg kellene osztanunk a kockázatokat több alap között. Szakszóval diverzifikálnunk kellene. Pláne igaz ez, ha 50 felett vagyunk, hisz ahogyan hangsúlyoztuk az előző pontban, idősödve a vagyon megőrzése kell, hogy fontosabb céllá váljon és nem feltétlenül a nagy hozam elérése.

3. A tervezett csere az OTP Supra és a budapesti lakásbefektetés között sajnos nem oldja meg az előző két pontban említett problémát. Sőt, igazából „cseberből vederbe”. Egyrészt azért, mert ezzel ugyanúgy túl koncentrált lesz a befektetési portfólió, nincsenek eléggé szétosztva a tojások a kosarak között. Másrészt azért, mert bár kevesen hiszik el, de az ingatlan ettől még nagyon is kockázatos befektetés.

Mi azt javasoltuk az ügyfelünknek, hogy a jelenlegi helyzetben gondolja át, hogy a vagyonát állampapírokba fekteti, vagy több abszolút hozamú alap között osztja meg. Az alábbi, 3 hónappal ezelőtti cikkünk gondolatai most is érvényesek, érdemes elolvasni.

Mibe fektessek 2, 10, vagy 30 millió forintot? – Itt a válasz

Ha valaki éppen befektetést keres magának, érdemes használnia az alábbi kalkulátort, segíteni fog a tájékozódásban.

1
Hirdetés
Hirdetés