Bejelentették az új otthonfelújítási program részleteit

Bejelentették az új otthonfelújítási program részleteit
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-04-05 Frissítve: 2024-04-09
 

Bejelentette a kormány az új lakásfelújítási program főbb elemeit. A tervek szerint 108 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai otthonuk korszerűsítésére. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás a másik része pedig támogatott kölcsön lesz.

Steiner Attila államtitkár és Fábián Gergely államtitkár bejelentették az új otthonfelújítási program főbb elemeit, írja a Portfolio, a hírportál beszámolt a támogatás részleteiről.

A lakásfelújítási támogatás főbb jellemzői

  • Az 1990 előtt épült családi házak esetében lehet kihasználni a kedvezményt. Elvárás továbbá, hogy az épületek rá legyenek kötve a vezetékes gázhálózatra.
  • Elvárás továbbá, hogy a kérdéses ingatlanban szükséges életvitelszerűen laknunk.
  • Legalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie a korszerűsítésnek. Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni. (A beruházás előtt és után is készíteni kell egyet.)
  • A támogatásból elvégezhető munkálatok köre: szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).
  • A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből állhat: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A két elem közötti arány járásonként eltérő lehet a nagyobb jövedelmű területeken kisebb lehet a vissza nem térítendő támogatási elem és nagyobb a támogatott kölcsön. A két elem összege külön-külön járástól függően 2,5-3,5 millió forint között mozoghat.
  • A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.
  • A beruházás teljes költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet, egy ilyen korszerűsítéshez minimum egy millió forint önerőre is szükség van.
  • A tervek szerint június elejétől lehet majd pályázni az új kedvezményre, a kedvezményt várhatóan a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni.

Hirdetés

Hirdetés

A támogatással kapcsolatos fontos kérdések, észrevételek

A Bankmonitor szakértői szerint kifejezetten pozitív hír, hogy a meglévő ingatlan energetikai korszerűsítésére került a hangsúly az új támogatás kialakításakor. Ezzel megkezdődhet a meglévő, sok esetben elavult otthon megújulása.

A 108 milliárd forintos keretösszeg a maximális 6 millió forintos támogatás mellett mintegy 18 ezer ház megújítására lehet elegendő. A kormány 20 ezer igényléssel kalkulál. (Várhatóan nem minden család használja ki a maximális összeget.)

A 2,5-3,5 millió forintos kamatmentes kölcsön havi törlesztőrészlete 8 éves futamidő esetén 26-36 ezer forint közé eshet. A megjelent információk alapján ugyanakkor a nagyobb jövedelmű területen lehet kisebb a vissza nem térítendő támogatási rész. Itt a Bankmonitor szakértői várják a jogszabályi részleteket, amik megvilágítják a pontos összegeket, okokat.

A bejelentésből az igénylés személyi feltételeiről nagyon keveset tudtunk meg, a részletszabályzatokból derülhet ki, hogy a kormány mit vár el magától az igénylőtől. Az eddigi támogatásoknak – legyen szó CSOK-ról, CSOK Pluszról, vagy a korábbi, lejárt otthonfelújítási programról – például előírás volt a megfelelő TB jogviszony, a köztartozásmentesség, vagy épp a büntetlen előélet.

Az igénylők családi állapotára, illetve a meglévő és vállalt gyermekekre vonatkozó előírások sem hangzottak el. Márpedig ezen elemek is központi helyen voltak az eddigi lakástámogatási rendszerben.

Jó tudni
Ha tényleg nincs komoly előírás a gyermekekkel kapcsolatban, akkor személyi oldalon a kedvezményt igen sokan kihasználhatják. Ugyanakkor a házra vonatkozó feltételek – építés éve, jelleg, korszerűsítési szint – a másik oldalon kizárhatja az érdeklődők egy részét.

A Bankmonitor szakértői várják a részletszabályokat, amelyből kiderül, hogy ténylegesen milyen előírások, feltételek vonatkoznak majd a családokra. A bejelentés alapján a jogszabálytervezetet a kihirdetés előtt társadalmi egyeztetésre bocsátják.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Hirdetés