Beszakadt a tető: 400 forint alatt az euró

Beszakadt a tető: 400 forint alatt az euró
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-07
 

Lendületes erősödéssel indította a hetet a forint: hétfőn reggel az euróval szemben átszakította a 400 forintos határt. Utoljára szeptember közepén járt ezen a szinten a hazai fizetőeszköz.

Ami pénteken még csak kísérlet volt, ma sikerült: átszakította a forint az euróval szemben a 400 forintos szintet, tíz órához közeledve már 399,47 forinton is született üzlet a bankközi devizapiacon az euróra.

A dollárral szemben is érdemben erősödött a hazai fizetőeszköz, de ebben a relációban ekkor még 400 forint fölött folyt a kereskedés, a 400,77 forintig vitte a reggeli lendület a magyar pénz jegyzését.

Mindeközben az euró a dollárral szemben számottevően erősödött, ami vélhetően segíti a forint szárnyalását. A paritástól már nincs messze a kereszt: 0,9992-ig menetelt az euró a reggeli órákban.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történt?

A hazai deviza erősödését egyelőre kevés konkrét hír támasztja alá – mindezzel együtt erősödik az a vélekedés, hogy lesz megegyezés Magyarország és az Európai Unió között. Erre utal, hogy pénteken azt követően indult hevesebb mozgás a bankközi devizapiacon, hogy megnevezték kit jelölnek az Integritás Hatóság élére. A hatóság felállítása a magyar vállalások fontos elemét jelenti. Bíró Ferenc a PWC korábbi partnereként olyan szakember, akinek érdemi tapasztalata van a vállalati visszaélések és korrupciós ügyek feltárásában, amely – a sajtó értékelése alapján – úgy tűnik erősítette a bizalmat a magyar eszközökkel szemben.

Mindezzel párhuzamosan az euró erőteljes menetelésbe kezdett a dollárral szemben. Ez pedig a forint erősödését támogatja. Piaci szakértők szerint, ha az európai közös pénznek ismét sikerül a paritás fölé kerülnie, az a forintpiacot is kedvezően befolyásolná.

Mi várható?

Eseménydús hét elé nézünk. A nemzetközi piacokon az inflációs adatok közlését kíséri feszült figyelem. Az Egyesült Államokban csütörtökön teszik közzé a statisztikát a fogyasztói árak alakulásáról, ami a dollár árfolyamán keresztül a magyar fizetőeszköz piacára is jelentős hatással lehet.

Itthon is több olyan bejelentés várható ugyanakkor, amely erősen befolyásolhatja a forintpiacot. A hazai infláció alakulásáról szerdán számol be a Központi Statisztikai Hivatal. De már a holnap is hozhat meglepetéseket: az MNB ekkor teszi közzé a devizatartalék alakulásáról szóló statisztikát, aminek most azért lehet jelentősége, mert a korábban bejelentettek szerint a tartalék terhére biztosítja a devizát az energiavásárláshoz a jegybank. Megismerhetjük emellett a héten a külkereskedelmi és államháztartási mérleget is.

Hirdetés
Hirdetés