Bitcoin: veszélyes vagy sem?

Bitcoin: veszélyes vagy sem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-21
 

Léteznek olyan fizetőeszközök, amelyek csak a virtuális világban léteznek. Ezek közül talán a Bitcoin a legismertebb. A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben fontosnak tartotta, hogy közleményeben hívja fel a figyelmet a virtuális pénzek kockázataira. De vajon valósak ezek a félelmek?

Mi a Bitcoin?

A legismertebb virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin alig néhány éve, 2008 óta létezik. Hogy pontosan ki találta ki, azt nem lehet tudni. Emlegetnek egy Satoshi Nakamo nevű embert éppúgy, mint számítógépes programozók egy csoportját. Bitcoinhoz egy számítógépes program segítségével juthatunk úgynevezett bányászat útján, de kaphatunk virtuális pénzt rendes fizetőeszközökért cserébe vagy bizonyos áruk és szolgáltatások ellenértékeként is.

A Bitcoin számlát saját számítógépén bárki létrehozhat, aztán azon keresztül online fizethet. A megoldás rendkívül olcsó, mert a rendszer a pénzkibocsátásért egyébként felelős központi bankok nélkül a használók direkt kapcsolatán keresztül működik.

Miért veszélyes a Bitcoin a jegybank szerint?

Az MNB szerint a virtuális fizetőeszköznek pont az a hátránya, amit mások előnyeként szoktak emlegetni: nincs mögötte semmiféle bank. Emiatt értelemszerűen semmiféle hatóságnak nincs hatása a Bitcoin forgalmára. Ha tehát törvényes fizetőeszközért szeretnénk venni Bitcoint, akkor semmiféle garancia nincs arra, hogy a pénzünkért kapunk is valamit.  Pórul járva pedig nincs hatóság, amelynél érvényesíthetnénk jogainkat.

Ha valaki feltöri a számítógépünket és ellopja virtuális pénzünket, akkor kártalanításra sincs mód, miközben ha bankból vagy bankkártyáról tűnik el a pénzünk, akkor erre van mód. A jegybank arra is felhívja a figyelmet: a virtuális fizetőeszköz „árfolyama” összevissza csapkod, így nehéz pontosan kiszámolni mennyit is ér „virtuális vagyonunk”. Ugyanezen okból kifolyólag kockázatos ezzel fizetni is.

A felsorolt kockázatok miatt Kína és Oroszország már betiltotta a Bitcoin használatát, de figyelmeztetést adott ki vele kapcsolatban az Európai Bankhatóság és a indiai jegybank is.

Mit mondanak a Bitcoin hívei?

Aki hisz a Bitcoinban, az inkább a készpénzhez hasonlítja, hiszen bank közbeiktatása nélkül személyek között használják fizetésre. Éppen ezért értelemszerűen ugyanazok a kockázatai is, mint a készpénznek: ellophatják és el is lehet veszíteni. 

A Bitcoinnak azonban van előnye a bankjegyekkel szemben: nem lehet hamisítani, hiszen nem egyetlen számítógépen van jelen, hanem számítógépek hálózata működteti. Egy csalás végrehajtásához így aztán az összes hálózatban lévő gépen meg kellene hamisítani az adatokat. A virtuális fizetőeszközökkel, például a bankkártyával szemben a Bitcoinnal történő fizetéshez nem kell semmiféle adatot megadni, így ezeket az adatokat ellopni, azokkal visszaélni sem lehet.

Eyg amerikai bíróság már kimondta: a Bitcoin pénznek tekinthető. Már létezik papírpénzként is. Akik hisznek benne, azok szerint el fogja söpörni a hagyományos pénzügyi rendszert, emiatt a bankok félnek a Bitcointól és megpróbálják lassítani a terjedését vagy illegálissá tenni a használatát.

Amíg a virtuális pénz átveszi a hagyományos pénz szerepét, addig sem mindegy, mennyit fizetünk saját pénzünk használatáért. Kalkulátorunk segítségével megnézheted, hol a legolcsóbb a számodra a számlavezetés.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés